入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
跳舞波鞋明明係佢叫做型既快歌,都又唔唱下
成日唱護花使者,依首直情係商演一定唱既,加埋紅日,月半
我係講11年唔係08
15年就飛花畀左Joey 唱
難得克勤15年咁認真唱歌,竟然唔自己唱返飛花
激死人
08佢夾天水圍城做前奏
你5 同 chai yo 都好好聽老實
題材都好特別,用皇上同愛妃好鬼正
後者係泰文歌,砌砌砌
原曲:
https://youtu.be/Hitjji5Yd98
唱咗你最重要成個演唱會唯一污點 次次番睇都要飛咗個part
前面唱請你早睡早起好型
同佢08年嗰次唱請你早睡早起完全唔同風格

成個演唱會會飛左joey mad about you, 飛花,女皇,克勤你最重要17我又係要飛左依首黎聽
寧願佢唱一生想你
佳作真係甚少 我自己鍾意高妹
大會堂演奏廳頭幾隻字向雪懷填詞,之後克勤填完好似有再畀小美執,佢早期d 詞好似都有畀小美執過
其實都係疊字堆砌姐 意境流
見過網上有人吹到有李清照聲聲慢咁高意境

btw, 高妹一同呀y 份詞比較,就覺得差左好遠
我鍾意原因係李克勤把聲令到份詞升華咗 巔峰嗰陣啲高音位
咁係佢唱,唔關份詞事
好想再聽多次full version 新城版高妹呀,點解會無左架
情歌黎講,我覺得佢填得最好係周慧敏嗰首最愛
相輔相成嘅 份詞都啱佢唱 你試吓想像下佢唱我的心裏你一樣高 咁又唔同feel
根本唱緊自己佢173cm, d 女明星著完高踭鞋高過佢

諗起六壯士,佢有句對白話:明明我有六呎高,但度極都係得五呎三
好鍾意呢首
呢隻碟好多都幾好
火柴同時差好舒服
聽傷口說話,夾埋吻別的位置同埋那個應該是我一齊聽,hurt 到痴線
不過如果講同碟,我除左開學禮少聽,其他我都覺得幾正,佳節幾有畫面
開學禮嗰時套劇日日播
聽到厭
嗰期唔係聽咩大長今多就係聽依首歌,真係聽到嘔
依首應該夾埋告別校園時當同一個系列
雙子星另一合作,李克勤 - 昨夜長風,作曲填詞黃凱芹
https://www.youtube.com/watch?v=cd-fRLztJYk
如昨夜長風 消失無蹤
當愛念失去 一點也不心痛

雙子我會諗起依首,不過無收係克勤d 碟到,係呀chris d 碟到
https://youtu.be/wJv1fkXeTRk
黃耀光
摩登小寶
其實我無睇過依套野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞