入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
以前克勤有官網留言板,又有屬於佢既討論區,依家無晒d 有人氣既地方討論克勤

所以希望可以有一個地方傾下佢d 歌,新聞,舊文,仲有佢既詞作,等等

同時希望可以聚到一班勤迷一齊吹下水,咁當然歡迎非勤迷一齊傾下克勤

上post 乜都傾下,不過主要集中講佢d 歌同埋舊文,對於佢既詞作同埋合唱歌大家又點睇?

上post:
入黎傾下李克勤歌/事業
https://lih.kg/2490454
報到先
唱腔分析(未完)
以下係上post 會員華可可分析#752#814

想深入地講下佢既唱腔,想先由寶麗金前期講起,拿幾個例子比較。
https://www.youtube.com/watch?v=3dECH-Z3XTA&ab_channel=TeddyKiu
出道明顯比較刺耳尖聲既唱腔,頭幾張碟個腔音都類近。
https://youtu.be/G2I1963WUQ4
其實無耐佢已經有改進,好似大家都讚既purple dream,好多歌佢都會向低音方面下苦功,雖然睇得去某些低音位有不穩,同間中明顯既粵曲腔,但已同早兩年不同。
https://youtu.be/UgQzcMO4JGQ
睇到轉音方面已經無之前咁硬,同埋低音既掌控已經穩定好多。

https://youtu.be/U8_c8KQfnKs
再拿兩首歌去講講佢係寶麗金時的變化,心中的宇宙係最早期作品,1:40入副歌高音其實即係19區比賽時既唱法。

紅日呢張碟個人認為係佢把聲正式定型,脫離左雞仔聲,高音既唱法(1:13開始)係之後亦沿用。
上個post 紗織搵返嘅舊聞

李 克 勤 怒 斥 環 球 屢 犯 錯

( 星 島 日 報 報 道 ) 李 克 勤 前 晚 錄 完 《 勁 歌 》 之 後 就 氣 沖 沖 對 記 者 發 牢 騷 , 原 來 有 歌 迷 告 之 克 勤 , 其 新 推 出 的 唱 片 《 愛 不 釋 手 李 克 勤 》 , CD 面 上 竟 然 印 漏  第 二 首 歌 《 觀 音 兵 》 的 歌 名 , 令 他 非 常 不 滿 。

克 勤 說 ﹕ 「 我 唔 想 用 勞 氣 兩 個 字 。 不 過 , 真 是 很 失 望 , 不 止 第 一 次 發 生 , 之 前 連 演 唱 會 及 唱 片 推 出 日 期 都 印 錯 了 , 咁 大 家 公 司 , 好 應 該 小 心 一 點 , 對 寫 歌 的 人 不 公 平 , 亦 對 隻 碟 唔 好 。 」

問 到 克 勤 有 否 試 過 向 環 球 反 映 下 , 他 說 ﹕ 「 反 映 過 啦 , 他 們 亦 給 了 解 釋 , 每 個 人 都 會 錯 。 不 過 , 相 隔 一 年 之 後 , 又 再 出 錯 , 都 幾 嚴 重  , 我   call 了 少 寶 。 不 過 , 未 覆 我 。 」

問 到 這 樣 印 漏 歌 名 對 其 影 響 有 多 大 , 克 勤 說 ﹕ 「 唱 片 都 差 不 多 出 了 二 萬 張 , 真 是 幾 好 笑 , 我 強 烈 希 望 唱 片 公 司 小 心 印 刷 , 半 年 前 出 的 《 情 情 塔 塔 》 連 日 期 都 印 錯 了 , 《 櫻 花 》 那 隻 碟 就 印 少  小 李 的 logo , 好 彩 上 次 《 高 妹 》 隻 碟 Fax 了 歌 詞 給 我 對 一 對 先 推 出 。 」

發 完 牢 騷 之 後 , 克 勤 將 此 事 告 之 同 屬 環 球 的 黃 貫 中 , 問 阿 Paul 有 否 發 生 同 類 事 件 , 阿 Paul 語 帶 雙 關 說 ﹕ 「 咁 大 鑊 呀 ﹗ 都 叫 你 跟 緊  啦 , 無 乜 可 能 錯 , 可 能 係 特 別 版  。 」

阿 Paul 話 十 分 同 情 克 勤 , 可 謂 感 同 身 受 , 原 來 阿 Paul 之 前 於 恭 碩 良 的 精 選 碟 中 , 發 現 「 黃 貫 中 」 也 印 錯 成 「 黃 貴 中 」 , 阿 Paul 說 ﹕ 「 呢  小 事 啦 , 當 係 忙 中 有 錯 , 只 怪 自 己 沒 有 跟 到 足 , 或 者 是 暗 示 我 收 得 『 貴 』 吧 ﹗ 」

阿 Paul 更 對 克 勤 說 ﹕ 「 你 唔 扯 火 都 算 有 品 囉 ﹗ 」 至 抵 死 的 是 克 勤 離 開 前 叫 記 者 替 他 致 電 陳 少 寶 問 個 究 竟 , 更 將 少 寶 的 電 話 號 碼 給 了 記 者 。

設計對白:
李克勤: 其實我都好想知陳少寶佢搞乜鬼, 不如索性你幫我打去問, 問完話我知。佢電話係(一邊查手機) XXXXXXXX。
其實佢同好多歌手都唔同,好多歌手都係靠力量去表達感情,出嚟個效果好震撼。李克勤反而係聽佢點樣收返個力度表達感情,聽落冇咁出,但就好考氣息
除左依兩單係咪仲有其他同陳少寶d 野

btw要唔要post 埋工場
依單先經典
其實之後無乜啦
合久必婚之後無耐 少寶已經比人拉咗
02 年 3 月
克 勤 的 《 情 情 塔 塔 演 唱 會 》 大 碟 推 出 首 日 即 沽 清 , 但 環 球 沒 有 即 時 加 印 , 克 勤 一 度 衝 上 包 裝 CD 工 場 與 陳 小 寶 對 質 。 克 勤 怒 斥 : 「 話 趕 唔 切 包 裝 嘛 ! 咪 我 包 ! 我 都 忍 好 耐 。 」 陳 不 輸 蝕 地 說 : 「 點 呀 ! 我 呢 位 巨 星 睇 完 包 裝 進 度 滿 唔 滿 意 呀 , 我 都 唔 知 佢 嬲 乜 ! 」
無錯 我上次講過佢翻唱誰可改變
佢爆到上流淚更無言
之後收返埋黎 情逝去不再留半點
正到仆街
03誰可改變世界級

打個拍子哩
介紹番 克勤三寶

大會堂演奏廳
https://youtu.be/lyhzolB4ue8

月半小夜曲
https://youtu.be/6FM7kARun4w

深深深
https://youtu.be/7c-1NAFw_ro
勁快手畀你搶左二樓添
近乎同步
聽日又要返工, 無時間睇文了
我覺得佢講出黎嗰下幾溫柔其實
不過佢真係成日叫人打拍子

上post 有巴打介紹既披著羊皮的狼都正
介紹完之後我聽到今日仲loop 緊
依到post 返出黎,等唔想追post 既人都聽到先
https://youtu.be/mZFz84chgFs
https://youtu.be/_0kruYFWxe4
得閒咪先入黎傾囉
拉左?咩事?
http://gd.sohu.com/20060707/n244142969_1.shtml

2006年佢主持世界杯的確好多是非
(關佢事與唔關佢事嘅都多)

後尾撞正佢要離開香港去錄演奏廳2, 離開主持行列十日八日, 先叫回復正常
廉署調查 舞影行動
好似話咩情侶手錶又話咩send sms
岩岩searchJuno

其後廉署再於2004年1月20日正式落案起訴當時仍為環球唱片香港區總裁的陳少寶,指他接受擔任麥浚龍經理人杜傑豪的68萬賄款
詳情我唔記得啦

但好記得有一嘢 伍晃榮扮霍金
比人寄信去廣管局投訴
幕 前 嘲 笑 霍 金   幕 後 性 騷 擾 郭 秀 雲
林 敏 驄 講 波 犯 眾 憎

林 敏 驄 近 日 每 晚 以 嘉 賓 身 份 , 列 席 由 李 克 勤 及 伍 晃 榮 等 主 持 的 無 線 節 目 《 2006 世 界 盃 — — 頂 cup 好 波 》 , 他 為 求 搶 鏡 不 停 大 放 厥 詞 , 拿 肌 肉 萎 縮 的世 界 級 物 理 學 家 霍 金 來 開 玩 笑 , 又 指 非 洲 科 特 迪 瓦 球 隊 隊 員 似 野 獸 , 惹 來 球 迷 上 網 狂 轟 , 昨 日 林 敏 驄 對 自 己 的 言 行 公 開 道 歉 。

同 伴 側 目
伍 晃 榮 歪 嘴 扮 霍 金

其 實 林 敏 驄 只 獲 無 線 邀 請 擔 任 節 目 首 三 晚 的 嘉 賓 , 但 他 為 求 出 位 , 不 時 亂 說 話 搶 鏡 , 既 侮 辱 非 洲 球 員 ,又 嘲 笑 霍 金 , 惹 來 連 串 非 議 。 話 說 每 晚 節 目 中 均 有 一 個 伍 晃 榮 寫 信 的 環 節 , 播 放 前 均 會 出 現 他 打 電 腦 的 畫 面 , 林 敏 驄 竟 指 伍 晃 榮 打 電 腦 的 樣 子 很 像 霍 金 , 他 當 時 向 伍 晃 榮 說 : 「 我 覺 得 頭 先 你 打 電 腦 個 樣 好 似 霍 金 … … 好 有 智 慧 。 」 伍 晃 榮 隨 即 歪 嘴 扮 霍 金 的 樣 子 , 鍾 志 光 為 阻 止 二 人 的 言 行 , 馬 上 說 : 「 呢 問 題 好 深 , 我 唔 討 論 。 」

而 播 放 非 洲 球 隊 科 特 迪 瓦 的 賽 事 時 , 林 敏 驄 竟 說 : 「 呢 邊 係 乜 人 , 直 情 係 野 獸 跑 跑 去 啦 。 」 事 後 監 製 也 指 摘 他 不 應 拿 不 同 種 族 來 開 玩 笑 。 事 實 上 林 敏 驄 的 狂 言 讓 主持 及 監 製 均 一 額 汗 , 每 次 他 有 瘋 狂 言 論 , 李 克 勤 等 主 持 都 要 慌 忙 補 充 說 : 「 佢 意 見 唔 代 表 本 台 立 場 。 」

不 請 自 來
三 日 嘉 賓 日 日 打 躉

據 悉 , 無 線 方 面 曾 接 獲 觀 眾 電 話 投 訴 , 不 滿 主 持 人 拿 霍 金 開 玩 笑 。 不 少 球 迷 更 在 網 上 討 論 區 狂 轟 林 敏 驄 , 指 他 不 尊 重 別 人 , 言 論 過 火 , 希 望 無 線 不 要 再 用 他 。 據 悉 無 也 不 想 再 讓 林 敏 驄 上 節 目 , 無 奈 當 初 林 敏 驄 答 應 任 三 晚 主 持 , 第 四 晚 他 又 以 支 持 巴 西 隊 作 賽 為 由 自 動 請 纓 出 席 , 第 五 晚 更 不 請 自 來 , 無 線 對 他 的 易 請 難 送 也 十 分 頭 痛 。

另一 方 面 , 林 敏 驄 又 涉 嫌 性 騷 擾 女 嘉 賓 , 據 知 他 曾 在 節 目 未 開 始 前 , 嘲 笑 郭 秀 雲 道 :「 你 睇 乜 波 呀 ? 返 去 睇 自 己 個 波 啦 。 」 對 此 郭 秀 雲 昨 日 接 受 電 話 訪 問 時 說 : 「 我 唔 記 得 佢 確 實 係 點 講 , 大 概 係 話 『 睇 乜 波 呀 ? 你 睇 自 己 個 波 啦 』 咁 上 下 , 我 覺 得 佢 係笑 好 波 女 士 , 我 自 己 冇 嬲 , 我 當 佢 係 幾 歲 大 細 路 , 唔 正 經 , 好 胡 鬧 , 我 個 仔 十 五 歲 仲 正 經 過 佢 , 佢 得 把 口 , 不 過 唔 係 講 粗 口 ,可 能 當 時 夜 深 , 佢 唔 經 大 腦 衝 口 而 出 。 」 問 到 郭 秀 雲 有 否 感 到 被 性 騷 擾 ? 她 說 : 「咁 我 又 唔 覺 佢 鹹 濕 , 佢 搵 野 講 。 」

解 釋 勉 強
「 我 冇 為 意 電 視 尺 度 」

就 言 語 上 性 騷 擾 郭 秀 雲 及 嘲 笑 霍 金 和 非 洲 球 員 之 事 , 林 敏 驄 昨 日 在 電 話 回 應 說 : 「 我 同 郭 秀 雲 段 說 話 冇 出 到 街 , 係 我 私 下 同 郭 秀 雲 講 , 因 為 我 同 佢 私 底 下 好 熟 , 先 至 同 佢 開 玩 笑 。
至 於 講 非 洲 球 員 part , 監 製 已 經 第 一 時 間 話 我 , 我 冇 為 意 電 視 尺 度 先 至 一 時 口 快 講 錯 。 我 講 霍 金 , 都 係 話 伍 晃 榮 似 霍 金 咁 有 智 慧 , 我 都 估 唔 到 伍 晃 榮 會 扮 霍 金 , 我 講 真 係 冇 心 , 如 果 我 講 說 話 令 到 人 唔 舒 服 , 我 度 講 聲 唔 好 意 思 , 對 唔 住 ! 希 望 大 家 多 多 包 涵 , 有 怪 莫 怪 , 以 後 我 講 說 話 會 小 心 、 會 慎 言 啦 ! 」

至 於 無 線 世 界 盃 節 目 監 製 李 漢 源 昨 日 則 回 應 說 : 「 我 聽 唔 到 佢 話 郭 秀 雲 段 , 但 佢 講 非 洲 球 隊 方 面 , 我 已 經 即 時 話 佢 , 叫 佢 唔 好 種 族 膚 色 開 玩 笑 。 至 於 伍 晃 榮 扮 霍 金 , 佢 事 後 都 知 道 唔 應 該 咁 做 。 」
btw 知名資深勤迷雁渡寒潭唔見左
例牌召喚一下佢上水先

定係已經放棄左宋禮勤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞