入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
誰過去親如弟兄 只怕現已不留痕跡

凶險的世界中爭勝 老朋友變得薄情
遇過幾多風光壯麗登場
渡過幾多煙花的晚上
曾走過 幾多燈飾美夢工場
誰願共伴步過歲月櫥窗
同時道別偶像 忘記
幾多個夢想 一萬人歌唱
在今天可有誰在唱
佢淨係15年演唱會已經有用
啱啱先聽呢完首 正到痴線
佢根本近年就係咁唱
聽下2017年佢熱身點唱,仲更加明顯,因為熱身點唱少樂器,可以聽得清d 佢把聲

不過可能嗰位巴打唔係聽好多佢唱歌既作品啦
一諗起氣聲就一定諗起飛落誰家依首,因為我當年聽到無氣無力既克勤,真係心裡打左個突

某人要佢訓係到唱,好似係
我就舉返佢花落誰家隻碟,(姐係my cup of tea)以下依三首如果有聽一定聽到佢有d 歌係有用氣聲,音色都係有變化(唔同歌/一首歌入面都有)

請細心欣賞
紙婚
https://youtu.be/ls_m8n-OlHY
巴西女子隊
https://youtu.be/jO71ZLRykj8
小寶寶
https://youtu.be/ZmoyDhN3HWs
呢隻碟嚴重underrated

Btw hacken Eason 可以試下父子crossover 大個女
搵到了佢個傻仔兜野淋落人地個手袋到

兩 度 不 和
林 敏 驄 言 語 間 將 克 勤 和 阿 叔 的 不 和 傳 聞 爆 出 來 , 期 後 被 問到 是 否 決 定 不 會 再 上 世 界 盃 節 目 決 賽 夜 時 , 林 敏 驄 又 再 賣關 子 , 他 說 : 「 除 非 某 人 親 自 打 畀 我 , 就 好 似 多 年 前 某 人被 人 圍 剿 時 , 打 叫 我 手 下 留 情 放 佢 一 馬 一 樣 。 」 早 於 2000年 時 , 克 勤 一 首 得 獎 作 品 《 櫻 花 》 被 指 是 抄 襲 泰 國 樂 隊 LoSo作 品 , 當 時 林 敏 驄 以 資 深 音 樂 人 身 份 批 評 克 勤 抄 得 幾 好 ,期 後 惹 來 圈 中 人 議 論 , 正 好 與 圍 剿 一 事 不 謀 而 合 。 而 在 2002年 世 界 盃 節 目 中 , 克 勤 和 志 偉 又 用 香 檳 不 停 噴 向 林 敏 驄 ,當 時 幾 乎 損 毀 他 的 名 貴 LV 手 袋 , 林 敏 驄 太 太 陳 伶 俐 對 此 極為 不 滿 , 向 傳 媒 哭 訴 , 令 二 人 不 和 傳 聞 更 白 熱 化 。近 期 世 界 盃 節 目 二 人 又 再 碰 頭 , 但 是 非 不 絕 , 對 於 暗 示 人物 已 呼 之 欲 出 , 最 後 林 敏 驄 依 然 笑 笑 口 說 : 「 朗 拿 度 叫 我咪 上 , 馬 勒 當 拿 叫 我 都 上 , 不 與 其 他 人 一 般 見 識 。 」
第一隻碟就有啦
林敏聰都勁嘅 填黎填去到係好懷念你 好掛念你 咁低級都俾人當詞神
出完演奏廳既碟,之後依隻行小品風格
對比演奏廳,依隻碟畀我既感覺係清新d 同埋自然美d
所以我鐘意依隻多過演奏廳如果要比既話,鐘意比較自然既克勤
覺得隻碟改個名改得好好,依個克勤先係my cup of tea而且克勤亦係好多人認為唔係佢杯茶
係咪雨景?
佢最好嗰d 畀晒呀倫
例如霧之戀
仲有 時日似風飛 時鐘的錶板上留著每日

睇下disc 1

音樂創作全才 林敏驄 經典作品50
都是愛情惹的歌
CD 1
01. 忘不了您 - 譚詠麟
02. 愛的根源 - 譚詠麟
03. 愛在深秋 - 譚詠麟
04. 最愛的你 - 譚詠麟
05. 霧之戀 - 譚詠麟
06. 編織 - 譚詠麟
07. 此刻你在何處 - 譚詠麟
08. 都市戀曲 - 譚詠麟
09. 我愛雀斑 - 譚詠麟
10. 柔柔河畔 - 譚詠麟
11. 情倆牽 - 譚詠麟
12. 影子 - 譚詠麟
13. 喜愛 - 譚詠麟
14. 南風 - 譚詠麟
15. 永不想您 - 譚詠麟
16. 我心只有您 - 譚詠麟
CD 2
01. 深愛著您 - 陳百強
02. 假如 - 杜麗莎
03. 打開信箱 - 張國榮
04. 為何仍是您 - 陳慧嫻
05. 活在記念中 - 鍾鎮濤
06. 再會 - 關淑怡
07. 誰能忘記 - 陳百強
08. 五月過後 - 黃凱芹
09. 迷失中有著你 - 陳百強
10. 想你的方向 - 鍾鎮濤
11. 若你要離開我 - 杜麗莎
12. 淚之旅 - 鍾鎮濤
13. 說聲珍重 - 林子祥
14. 默然 … - 鍾鎮濤
15. 仍是會喜歡你 – 張學友
16. 仍是那樣 - 鍾鎮濤
17. Try...Say Goodbye (雪影) - 夏韶聲
CD 3
01. 這是愛 - 泰迪羅賓
02. 當我想起你 - 陳百強
03. 只知道此刻愛你 - 劉德華
04. 夢伴 - 梅艷芳
05. 無心睡眠 - 張國榮
06. 跳舞街 - 陳慧嫻
07. 是你那一吻 - 許冠傑
08. 個個讚我乖 - 郭富城
09. I Love You OK - 黎明
10. 陪著她 - 溫拿樂隊
11. 交叉算了 - 張學友
12. 休息工作再工作 - 蘇芮
13. 隔 - 劉美君
14. 梵音 - 關淑怡
15. 夢飛行 - 徐小鳳
16. 緊張 - 關淑怡
17. 驚世感覺 - 關淑怡
正,置頂先
嗰種空洞感覺可以對比2002年情情塔塔為你鍾情同埋今個月初既版本
https://youtu.be/BTS4iySdYiA
https://youtu.be/hbghcHBNovk
如果佢03年無打柴,今時今日真係不敢想像
但如果唔打柴,佢又未必會去開發佢個胸聲區到依家依個程度
其實佢有好多面 只係好多人淨係知佢大會堂演奏廳果面姐 當然好大程度係佢包裝到自己咁 唱嚟唱去都係呢啲
我覺得佢最吸引係吻別的位置果種感情 臨走我若然吻你一次 把聲仲要靚到
但佢成日都話想要突破
但無錯佢d 歌同佢個人一樣有好多面
佢個人性格就畀人覺得寸寸地工作認真時會黑面,但有溫柔感性活潑既一面,但同時佢又幾靜
(呀倫話克勤同佢出去做show, 諗住返到酒店之後拉克勤出去玩,但克勤佢成日寧願係房入面,攪攪下呀倫以後都唔問克勤出唔出去玩,呀倫自己搵節目玩)

d 歌有show 唱功,有同古典夾,有鬼馬,有深情
佢把聲唔能夠否認真係同港樂小交嗰d 好夾我聽過其他某男歌手現場,硬係覺得無同克勤把聲咁夾

依種感情得克勤畀到我
Melody~~~想你不停止~~~~
https://youtu.be/z5n9rn1kiZo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞