入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
敷衍算唔算係一首對佢黎講有型既快既情歌
依版飛花應該早過情情塔塔
https://b23.tv/dNWIbT
呢個版本我有印象呀,呢次應該係第一次聽飛花,從此聽完好鍾意呢首歌
第一段平平淡淡嗰陣我覺得仲OK 但係去到後面情感一路堆積上去嗰陣 容祖兒每激動咁唱一句 到李克勤接 好似一盤冷水淋翻落嚟咁 如果要挑剔我嫌有啲唔夠力道
當然你可以解釋成為佢自己喺度演繹某種內心戲啦
係咪唯一一次成首歌正正常常由頭唱到尾
連零二年果次都冇唱第2段
情情塔塔嗰到唔係全首咩
好似d 訪問都只係話公司突然話有首歌要佢錄
冇左
凌晨同靜望 奇幻冰雕亮光 你我抱擁於陌生的地方 同遊零度下 純白色的札幌 你說要永遠擁有這夜風光
記錯左以為佢唱完綿綿頭上飛花之後駁返落去凌晨同靜望
原來得06年得心應手嗰次有咁做,之後都係如果唱綿綿開頭就cut 左直接唱落去熱湯

得08演奏廳同埋09左麟右李係由凌晨同靜望開始唱

但我覺得前面其實幾靚,之後一直堆疊到好柔咁上到「綿綿頭上花飛」

但如果一開始一開頭唱「綿綿頭上飛花」就會變左強調左飛花漫天飛舞既感覺

好想聽佢現場真係由頭開始唱到尾成首近年真係原來無試過咁唱
講左咁耐,都無人講佢d 詞作

我開個頭先,佢首唔使驚,依句究竟係咩意思,有無人解下

「擒擒淥 就算系吔粥 窩蛋半生熟 魚蛋搏命篤」
仲有前面「取西經」係咩事
你係咪逐年係到睇
no
其實我無睇
post 完唔睇
笑死
以為你搵返英格蘭嗰條黎睇
無乜心機搵 煩公司嘢
唔怪得唔見你上黎吹水
依首上次熱身點唱有人點,但佢無唱到,淨係笑個mv
原來佢唱過父親的鋼琴
https://youtu.be/GPjIKB8kTfw
另一角度
https://youtu.be/tm5wUkbjRq0
08玩嘢同埋冇唱第2段
09原來唱哂但係把聲衰成咁
有冇人比較下02同09嚇死人
首歌係正 仲有嗰陣好型好有自信 難得係跳舞都好睇
11年先玩野難得把聲叫做回復下,點知佢...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞