入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
全部係克勤d 詞作
不過同意未成年同盟會夾演奏廳隻碟入面係有d 夾夾不入既,不過克勤做碟特色黎,係鐘意擺d 另類野落每一隻碟到
佢d 和音永遠都恰度好處唔會cover 左個主音,岩岩好可以提升到主音個層次
例如ep 得五首歌,都整返隻前進
咁本身係用未成年 vs 爸爸呢個主題呀嘛, 填得粗俗少少係正常

我明白有咁嘅伴奏陣容梗係想首歌優雅d, 但無計 一開頭個歌詞主題set好咗 ,用後生仔反叛嘅心態去出發, 你睇黃蒙拉 拉小提琴嗰陣都唔算好 "樂團式正經"
我覺得係因為情非首爾做第一plug, 所以令到成隻碟入面既未世成同 vs 爸爸依個主題令人聯想唔到

其實我覺得未成年同盟會d 歌詞寫得好鬼馬少d 功力都寫唔到,你估d 俗既詞易寫咩
我覺得係因為情非首爾做第一plug, 所以令到成隻碟入面既未成年同 vs 爸爸依個主題令人聯想唔到

其實我覺得未成年同盟會d 歌詞寫得好鬼馬少d 功力都寫唔到,你估d 俗既詞易寫咩
其實係marketing 出事,成件事包裝得唔好
所以覺得未成年同盟會擺落去,拍埋情非首爾,十年前後,輸情歌去睇,就唔知依隻歌發生緊咩事
未成年同盟會其實我覺得好過演奏廳2 香港仔
奶共狗收皮啦
d 歌詞唔夠啜核
神州行d歌詞

佢敢唔敢蒙面歌王唱呢首
提起中港女友諗起神州行
係咪講叫其實

我覺得cd 好聽過live 依首
live 佢好hea

cd
https://youtu.be/nsgnrIoXmSo
live
https://youtu.be/JxvETzv64Fs
頂,咁岩既,你又係諗到神州行
岩岩搵緊youtube link, 畀你留左言先
演奏廳1我最鍾意未成年同盟會,反而演奏廳2鍾意Paris Hilton多過香港仔,去旅行去得耐聽Paris Hilton好有feel,想快啲返屋企
係咪暗示快槍手

想起仿如皇上對待我便笑
我終於開竅習慣了爭分奪秒
唔係講穿州過省溝多幾條女
成首歌無乜性暗示
呢d麻甩女歌
反而我唔buy 森巴女子隊
聽完一次無再聽
綜合黎睇,我最鐘意情非首爾,但原因唔係克勤唱,而係洞蕭好正
其實份詞唔算差既,同埋「讓漢江將你我 像南北般分開」依個比喻幾好

如果排返唱一定係未成年同盟會排第一

我都鐘意Paris Hilton, 有鐘紫醉金迷但又如何既感覺
巴西女子隊呀
戴上兩副黑超 驚有雜誌收風 寫我另結西宮

係咪暗示緊佢單緋聞
演奏廳2 最愛<公主太子>
沿途共抱擁看幸福彩虹
殘酷世界裡也是場美夢
次次聽公主太子,都諗起主角配角
https://m.youtube.com/watch?v=bYv-ZXLVIBE
未變聲男孩 而家都應該服兵役
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞