貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
週街流浪貓無人領養
間接係班貓義工搞成
有冇諗過逆向煩返佢地
3日唔埋就報告隻貓狀態點點點
其實啲貓異工將動物既地位放到同人樣高真係好on9
我都想領養隻可愛既貓
省返啲貓
咁無既我唯有買
除非我發動到技能執
或者我扮貓異工去搶人啲貓

當然係去搶貓啦
又有光環
又可以屌9窮撚
又有得揀貓先
其實巴打不齒貓義工,主因係佢地訂立唔到一套客觀又合理既標準去俾人領養。

當符合所有條件既時候,啲義工一樣無啦啦諗到'理由'唔俾人領養,咁唔叫阻礙有心人養貓咩?而且佢地憑咩臨時額外再加自己主觀既條件?畢竟佢地養貓既環境已經唔係好。

利申:想養貓但睇完個post唔敢領養
其實巴打不齒貓義工,主因係佢地訂立唔到一套客觀又合理既標準去俾人領養。

當符合所有條件既時候,啲義工一樣無啦啦諗到'理由'唔俾人領養,咁唔叫阻礙有心人養貓咩?而且佢地憑咩臨時額外再加自己主觀既條件?畢竟佢地養貓既環境已經唔係好。

我記得上個post有巴打住600呎私樓
比貓義工屌間屋太細唔比貓佢

見到呢張圖真係覺得貓義工好on9 有幾多人想領養但因為屋企唔夠好而領養唔到,你地班貓義工淨係識揀有錢 私樓 高薪人士 良好家庭背景 又要屋夠大俾隻貓住,香港有幾多人係有咁好條件?貓義工呢張圖係咪即係話人你冇錢 基層家庭就咪學人養貓?根本我地唔係中產以上既家庭都領養唔到,又話人嫌領養麻煩 ,其實問題係人地明知你地唔會俾隻貓佢 點會考慮領養。
[member]試過有朋友好有heart去領養,搵到個唔介意住公屋既貓義工,準備晒窗網,乜乜物物 照足個貓義工吩咐,終於應承俾隻貓我朋友,叫佢帶到媽媽黎拎貓,人地媽咪仲特登請假黎,有晒誠意,最後呢?個貓義工竟然見到佢媽媽係殘疾人士而反口唔俾貓!!!!!!貓義工真係好仆街[/membe]

貓異工會話有咁多流浪貓
點解仲要買
咁夠有好多孤兒啦
你又自己生

我記得上個post有巴打住600呎私樓
比貓義工屌間屋太細唔比貓佢

我覺得領養果陣要家訪貓異工,咁先公平,如果貓異工屋企係好過領養人嘅咪冇嘢好講囉。
講真如果唔係愛心爆棚就去買啦受d on9氣做咩
又任揀種又有人serve 你

我諗起鬼佬成日都養相殘寵物
唔知點解我覺得好合理
愛記領養好似易好多?

好似係,因為散唔曬就啪
btw,傻鳩貓義工含撚死啦,同販民一鳩樣

咁幫襯愛記好過啦

Btw領養但要名類嘅大種乞衣死全家
愛記領養好似易好多?

好似係,因為散唔曬就啪
btw,傻鳩貓義工含撚死啦,同販民一鳩樣

咁幫襯愛記好過啦

Btw領養但要名類嘅大種乞衣死全家

省錢
其實貓義工係咪搞錯左自己既角色
我覺得佢地執到d流浪貓同棄貓都只係一個暫養同跟進既角色,根本上人地想領養既有固定安全既居住地方同糧食就應該比佢領養,再之後過幾個月就問一問進度就算,如果唔係根據呢d基本既條件,又要有大屋又要有錢既話,不如自己養埋佢,唔好放出黎比人領養啦
依家香港人嫁女都求個女開心而唔係求富貴, d垃圾貓義工個腦仲封建過札腳撚
作為把關者
選擇好既家庭比貓咪係常識黎
因為揀錯左,發生咩事都係屌鳩把關果個

如果你因為個制度 種種原因而去支持貓咪交易
你根本就唔應該養
因為你係一個仆街
因為制度仆街 所以你都選擇任性地做一個仆街

利申 同領養工作一D關係都無
只係見到D理由太扭曲 先屌柒呢D心態

你都癡線

第一 你一開始就將買貓定義為邪惡
唔可以向breeder買?

第二 係可以揀好嘅家庭
問題係都冇客觀標準
由佢up
有時貓義工個環境仲衰
講起睇寵物醫生
香港個價錢完全貴到離譜
政府又冇法例規管唔似歐美
華人社會從來冇養寵物習慣
身體養心不養
其實啲貓義工養貓環境係點?
間屋點細都無十幾隻貓逼係一間屋咁慘呀

一個籠疊住一個籠咁囉
想養普通家貓可以點做

想養普通家貓可以點做

唔好亂執呀, 貓義工話有種叫放養貓, 即係係條街生活但其實有人養的

咁姐係唔執得
又唔領養得
又唔買得 因為好邪惡好自撚私

姐係叫你自己唔好養
或者無性繁殖一隻貓出黎
一齊打俾貓異工約睇貓俾假地址佢地
其實佢講得無錯
不過由貓義工把口講出黎真係特別可笑
最好就買完貓send d相俾d臭閪貓義工激撚死佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞