貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
講起就嬲嬲地
有次想領養隻貓 最後個貓義工好7麻煩 放棄左無領到
之後個貓義工係fb打話鬆一口氣

之後轉個頭又係啲群到打: 貓貓真係好可憐,邊個可以比貓貓一個家

你老母臭閪

呢d 貓義工咪等佢自己養返哂d 貓佢
咪撚捐資源俾佢地

好多貓義工根本係大規模玩完棄養
鍾意隻貓就死攬住唔放 養到大隻/老先俾人
之後又執過第d貓返離
仲要扮曬愛貓
呢個post有 9成9人都會為左啖氣 而走去買貓
你根本無諗過買貓呢個行為既後果

係呢班仆街心入面
:我一撚定要養貓,你唔比我領養,我就去買,有錢做腦細 唔撚使睇你面色

你都無撚諗過成個交易市場有一半都係比你呢種心態帶旺

你只有想到你自己
你只有想到如何以買貓 向領養制度"報復"
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你心智都唔撚成熟 又自撚私

你要養就大撚哂

貓義工查家宅, 刁難想領養既人
有無諗過呢個行為既後果?
咪導致人地去買貓囉

有沒有想到會助長貓咪交易?
有沒有想到集中繁殖既問題?

個處理手法會引來好多負面效果
其中一個就係你呢種對抗心態

自己忍唔住慾望 走去買貓 支持貓交易
然後完全歸咎於領養制度 完全係領養制度既錯
講到你一D都無問題,你仲係受害者添
但你有無諗過你係咪一定打靶都要養貓

個邏輯中間跳左一大截

明曬,啫貓義工走去自己捉貓同困住佢哋喺細籠就唔係自私

所謂為咗啲貓揀主人都唔係自私

日日開po叫春話冇錢冇糧要接受捐款捐糧都唔係自私

純粹領養失敗都唔肯放棄養貓呢個念頭就係自私

你啲邏輯都好超脫wo
自己發動 / 係度等人發動技能好過啦
講起就嬲嬲地

之後轉個頭又係啲群到打: 貓貓真係好可憐,邊個可以比貓貓一個家

你老母臭閪

咪撚捐資源俾佢地

到時無資源就放低條件送貓出去

唔會㗎,佢地寧願放回原處都唔會降低條件出貓
見到好幾隻貓已經係咁

到時自己執
某日大冬天有隻貓走黎o 爹我,我就呆呆下執左返屋企
意外地同我屋企果幾隻相處得幾好
屋企細就唔比養?
我唔信個個貓義工屋企都幾千呎比堆貓通街跑
食屎啦仆街
屌成日話我一定要養就係自私
你老母養寵物係自私架啦
個個都狗衝隻最靚品種最好黎陪自己
總之我想養就想養架喇
我養成點都唔關你事
隻野我嘅 總之我唔棄養咪得
你唔比ok 我去買你咪撚嘈
真係火滾
喺度執d街貓扮大愛然後吊高黎賣
其實唔係淨係貓 d所謂嘅寵物義工都係hihi地...
得把口叫人唔好買 要領養佢地d貓貓狗狗真係好撚on9 我想講 如果有得揀 d人緊係會領養 如果唔係佢地搞到個風氣咁 咪小d人買狗囉 成日懶撚係正義 又無諗過自己先係個問題
根本想你比錢佢養
真正無錢又要養
d領養post都過時啦,其實而家房署有暫准養寵物既安排。但佢地d post全部都話唔受住公屋既人領養d狗。咁佢咪繼攬住d狗之後話d人未有屋企囉

有咩問題? 事實上公屋係唔養得狗

係暫准原則下只要你遵守房署既規矩係可以養

暫准原則
處理在扣分制實施前已在公屋飼養的狗隻。根據有關原則,在2003年8月1日前已在公屋飼養的小型狗隻

你領養完坐時光機返去2003年呀

而家個post有講梗邊一期既領養?
d領養post都過時啦,其實而家房署有暫准養寵物既安排。但佢地d post全部都話唔受住公屋既人領養d狗。咁佢咪繼攬住d狗之後話d人未有屋企囉

暫准原則
處理在扣分制實施前已在公屋飼養的狗隻。根據有關原則,在2003年8月1日前已在公屋飼養的小型狗隻

屌你老母狗真係唔撚得, 你住公/居屋就真係咪撚養狗
得把口叫人唔好買 要領養佢地d貓貓狗狗真係好撚on9 我想講 如果有得揀 d人緊係會領養 如果唔係佢地搞到個風氣咁 咪小d人買狗囉 成日懶撚係正義 又無諗過自己先係個問題

動物義工應該係社會上最on 9同偽善既人
唔當貓係人唔代表會棄養
不過算啦 異工撚個腦都唔係太好洗
返去扮下喵喵出post算把啦

暫准原則

點咁講既? 唔通住私樓真係有能力d ,養得好d?
養寵物都係想開心姐,仲要比班義工糟質真係不如使少少錢買

暫准原則

點咁講既? 唔通住私樓真係有能力d ,養得好d?

因為狗會比人趕
但貓唔會
講起就嬲嬲地

你老母臭閪

咪撚捐資源俾佢地

到時無資源就放低條件送貓出去

唔會㗎,佢地寧願放回原處都唔會降低條件出貓
見到好幾隻貓已經係咁

岩啊!屌佢老母臭閪!
明明有人問,係佢自己唔撚肯放比人養
然後就話已經無位,之後就放回隻貓
戇鳩鳩
總之貓義工係養貓界係絕對嘅存在 專業嘅標準 佢地話你冇資格養 你就唔好諗住自己買黎養
總之貓義工係養貓界係絕對嘅存在 專業嘅標準 佢地話你冇資格養 你就唔好諗住自己買黎養

本來好地地冇人理佢哋,而家越黎越過分,領養高難度唔在講,而家仲聖人上身係度屌埋買貓嘅人係仆街,洗唔洗頒過諾貝爾和平獎比你呀?

動物義工應該係社會上最on 9同偽善既人

絕撚對係 搞到領養好似攞佢個處咁 咁多狗無人要 要人幫 佢班撚樣就要搞到領養個過程咁複雜
其實真係唔明流浪貓有幾慘 動物本身就流浪嘅
其實想問下同佢愛護動物協會領養有咩分別?
我屋企隻貓十幾年前喺嗰領養好easy, 唔似聽人講由貓義工嗰度拎咁麻煩
究竟要咩條件先比養

有錢
住私樓
唔使返工廿四小時係屋企
隨時可以向佢報告

仲有屋企太大太細都唔得,幾大先啱睇貓義工心情決定

出入口除咗門、閘, 仲要有2層欄, 防走貓
窗口要有網, 大格唔得, 鐵絲太幼唔得
定期報告, 慢半拍會上fb group開post催
預備俾咩食物, 唔可以太cheap, 唔健康
村屋唔俾, 易走貓
家訪時要全家在場
全家大人, 有錢, 亦有人陪佢

村屋唔俾 遲下結婚想養貓 但住村屋

佢哋話你唔適合話之你住禮賓府佢都唔俾貓你㗎啦
邊有標準

俾一萬幾千買好過
冇手尾跟
最多揀啲連鎖寵物店例如紅xx嗰啲或者揾啲有信譽breeder
我有兩隻貓都係買返嚟
兩隻都係兩個幾月bb開始養
所以好黐人
so far 健健康康冇病冇痛龍精虎猛
最大嗰隻都差唔多8歲

不過住村屋真係做好啲保安唔好走貓
即使你隻貓識自己返屋企
唔係陣間俾啲膠義工執咗去再話你棄養唔俾返你

我本身個人驚蟲 所以住得村屋一定會裝窗網 鐵閘都會封網 本身都諗住領養 但見到啲唔合理條件真係
可唔可以介紹下有良心有信譽嘅bleeder?
其實想問下同佢愛護動物協會領養有咩分別?
我屋企隻貓十幾年前喺嗰領養好easy, 唔似聽人講由貓義工嗰度拎咁麻煩

愛協易過義工好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞