貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
呢句野有咩問題 ?

麻煩過係保良局領養小朋友呀
咁都叫冇問題?
有冇諗過貓義工先係最鼓勵人買貓 甚至同大型繁殖場有利益輸送 首先以小圈子手法包攬義工職位 排除外人入去做 再整到個領養手續有咁麻煩得咁麻煩 最後用激將手法引導想養嘅人去買貓
貓義工會周圍捉人地嘅貓去養
利申:唔識呢邊面嘅野

周圍捉流浪貓做生意

邊個比權力佢地
貓義工會周圍捉人地嘅貓去養
利申:唔識呢邊面嘅野

周圍捉流浪貓做生意

邊個比權力佢地

冇架
窮就唔好養
就係咁
人地急起上黎就太平道
窮撚急起上黎就餓鬼道
好咩?

要check你環境收入屋企我覺得好正常
大把人心理變態,玩玩下又有

咁實有害群之馬
但唔好講到background check,要去你屋企睇,唔比窮撚養好唔合理

支持理性買寵物

我都認同係有害群之馬
個啲貓義工當嫁女咁左揀右揀
有啲人明明符合曬客觀條件都唔批
好多野都係班貓義工估估下
驚領養者會點點點對啲貓 咁樣對一眾領養者都唔公平
口口聲聲話為啲貓好
有冇諗過最後搞到啲貓冇人領養

某啲貓義工傾向搵有經濟能力嘅人領養,但係一般有經濟能力嘅人都會想買多啲 (我指既係通常 唔係全部有錢人 )

係咁嘅供求底下 唔係會害左啲貓咩?
窮就唔好養
就係咁
人地急起上黎就太平道
窮撚急起上黎就餓鬼道
好咩?

要check你環境收入屋企我覺得好正常
大把人心理變態,玩玩下又有

咁實有害群之馬
但唔好講到background check,要去你屋企睇,唔比窮撚養好唔合理

支持理性買寵物

我都認同係有害群之馬
個啲貓義工當嫁女咁左揀右揀
有啲人明明符合曬客觀條件都唔批
好多野都係班貓義工估估下
驚領養者會點點點對啲貓 咁樣對一眾領養者都唔公平
口口聲聲話為啲貓好
有冇諗過最後搞到啲貓冇人領養

某啲貓義工傾向搵有經濟能力嘅人領養,但係一般有經濟能力嘅人都會想買多啲 (我指既係通常 唔係全部有錢人 )

係咁嘅供求底下 唔係會害左啲貓咩?

其實養貓唔洗好多錢
最大獲都係有咩病
仲後生 有細病 幾千蚊當跌左
但大病/咁上下年紀不如由佢走
無謂長命百歲 百病纏身

所以個門檻唔應該太高
買事實上係仆街同自私 諗唔到其他理由
環境又俾唔夠咪唔好養 有枝槍指住要你養咩
你去保良局領養細路係咪有愛心就夠
然後話 好過你放係保良局

利申 冇養寵物 冇做過任何關於動物的義工

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

唔羅貓同人比 仲好意思養貓 怪唔得知咁多人棄養
自己鐘意就嘜都得 怪唔知得領養唔到

wtf?
究竟要咩條件先比養

有錢
住私樓
唔使返工廿四小時係屋企
隨時可以向佢報告

仲有屋企太大太細都唔得,幾大先啱睇貓義工心情決定

出入口除咗門、閘, 仲要有2層欄, 防走貓
窗口要有網, 大格唔得, 鐵絲太幼唔得
定期報告, 慢半拍會上fb group開post催
預備俾咩食物, 唔可以太cheap, 唔健康
村屋唔俾, 易走貓
家訪時要全家在場
全家大人, 有錢, 亦有人陪佢

村屋唔俾 遲下結婚想養貓 但住村屋

去繁殖場買算啦唔使煩
得閒仲可以wtsapp場主問問題
我養貓除左因為愛貓外, 仲係為左可以幫下流浪貓/被棄養既貓, 呢個先係領養既原因. 所以希望想養貓既巴打考慮下呢一點. 並唔係全部貓義工都痴線架, 試下囉, 唔得咪去愛協.

見過鬼,不了
我養貓除左因為愛貓外, 仲係為左可以幫下流浪貓/被棄養既貓, 呢個先係領養既原因. 所以希望想養貓既巴打考慮下呢一點. 並唔係全部貓義工都痴線架, 試下囉, 唔得咪去愛協.

見過鬼,不了

貓義工?
中過伏,不了
幼稚小學雞 你地根本唔係愛貓 你地只係想養貓
呢句野真係睇撚到我眼都突埋

同d無營養既電視劇一樣 你愛一個人 未必一定要得到佢 否則只係佔有慾

我遇過呢啲主人
養隻貓都係為左佢仲係bb嗰陣可以影相呃like
見係貓bb得意就想養
到養落就怕麻煩
隡屎唔做 可以積埋兩個月先隡
隻貓經常唔夠水同糧 我見到都覺得慘

2個月先剷?啲屎儲喺邊?

個砂盤好大 佢個主人淨係不斷加砂
加到隻貓無位行入去先搵左隻兵去做隡屎官
佢間屋臭到仆街
佢個roommate(我個fd)頂唔順 好少番去瞓

同d無營養既電視劇一樣 你愛一個人 未必一定要得到佢 否則只係佔有慾

我遇過呢啲主人
見係貓bb得意就想養
到養落就怕麻煩

個沙兜成個藍球場咁大先得

應該成家人都冇鼻,連隻貓都冇

兩個月?
你唔好再吹大啲
兩日都淪陷啦

我之前用嗰個bottom tray係6.5x22x16.5 inch
佢用嗰個仲大啲 裝15磅砂都唔滿個tray
我吹水佢屙幾多我食幾多
根本養寵物就係唔應該 垃鳩圾

我遇過呢啲主人
見係貓bb得意就想養
到養落就怕麻煩

個沙兜成個藍球場咁大先得

應該成家人都冇鼻,連隻貓都冇

兩個月?
你唔好再吹大啲
兩日都淪陷啦

我之前用嗰個bottom tray係6.5x22x16.5 inch
佢用嗰個仲大啲 裝15磅砂都唔滿個tray
我吹水佢屙幾多我食幾多

我有frd住外國又係用呢啲大盆,2隻貓最多頂到2星期
2個月真係好鬼誇,除非隻貓係靚女唔痾屎..
呢句野有咩問題 ?

呢句野=你唔係私樓有錢仔咪諗住拎我地啲貓養,不過都唔洗旨意買,買你就係仆街然後另一方面叫春話香港人唔支持領養
因為太多仆街貪得意 玩玩下 又唔想買貓

常理窮撚比唔到咁好生活/照顧隻貓貓
亦大D機會成為下一個棄養元兇

如果你個環境反映唔到你有充分能力去照顧好隻貓
咁點解要送隻貓比你

你話你有heart就奉旨比你?
有邊個三分鐘熱度係無heart?
有heart就萬能?
有heart就等於可以比到200分既照顧?

唔係一碌鳩打哂所有人
但呢D案例比比皆是

當然唔係話中產 有錢既人一定做到
但起碼物質條件好你咁多
無咩理由唔係有D錢>>窮撚

知唔知有錢人棄養個機率有幾高?成日話住公屋冇錢養貓?其實係咪戇鳩?除非養十幾廿隻 普通養一隻根本任何基層家庭都負擔到 我養緊三隻 開支亦都唔大,喂靚糧 用靚沙,病左睇200-300蚊,大病1000-2000但有幾可 亦唔會負擔唔起,班貓義工大把人工都冇係到全職養貓又點計?識係fb叫人捐錢就叫有錢養貓啦可
話人三分鐘熱度 有錢人就唔會?笑死人 成撚日個貓義工揀完一大輪 搵到個有錢有能力有時間既 點知原來係會虐貓既多不勝數,你連機會都唔撚俾就批死人三分鐘熱度,講到尾咪又係因為錢 扮乜撚野驚人棄貓
正臭雞
貓義工既行事/處理手法/手段未必係最圓滑
態度都有問題
但送養貓之前要把關 係小朋友都知的常識
係天經地義

唔好將D邏輯撈亂哂
唔比你領養唔代表你可以另外買

你寧願支持萬惡既貓咪交易市場
都堅持要養隻貓 可能都係心頭氣/不憤only
"唔比領養 咁我咪買囉" 根本就反智

邊撚到睇到有人會心頭氣而買,依家係人地想領養 班貓義工根本冇心俾貓 叫人住公屋免問 咁可以點?等個天跌隻貓落黎俾我地執呀?買又屌,領養又唔俾 依家係咪剝削緊人養貓既權利?成日叫人咪買咪買 你又要扣死啲貓俾有錢人 戇鳩鳩
因為太多仆街貪得意 玩玩下 又唔想買貓

常理窮撚比唔到咁好生活/照顧隻貓貓
亦大D機會成為下一個棄養元兇

如果你個環境反映唔到你有充分能力去照顧好隻貓
咁點解要送隻貓比你

你話你有heart就奉旨比你?
有邊個三分鐘熱度係無heart?
有heart就萬能?
有heart就等於可以比到200分既照顧?

唔係一碌鳩打哂所有人
但呢D案例比比皆是

當然唔係話中產 有錢既人一定做到
但起碼物質條件好你咁多
無咩理由唔係有D錢>>窮撚

知唔知有錢人棄養個機率有幾高?成日話住公屋冇錢養貓?其實係咪戇鳩?除非養十幾廿隻 普通養一隻根本任何基層家庭都負擔到 我養緊三隻 開支亦都唔大,喂靚糧 用靚沙,病左睇200-300蚊,大病1000-2000但有幾可 亦唔會負擔唔起,班貓義工大把人工都冇係到全職養貓又點計?識係fb叫人捐錢就叫有錢養貓啦可
話人三分鐘熱度 有錢人就唔會?笑死人 成撚日個貓義工揀完一大輪 搵到個有錢有能力有時間既 點知原來係會虐貓既多不勝數,你連機會都唔撚俾就批死人三分鐘熱度,講到尾咪又係因為錢 扮乜撚野驚人棄貓

算啦,到你有錢佢地又會話你返工咁忙邊得閒湊貓
嫌領養麻煩,我偏要養
大把自家繁殖既靚貓
呢個post有 9成9人都會為左啖氣 而走去買貓
你根本無諗過買貓呢個行為既後果

係呢班仆街心入面
:我一撚定要養貓,你唔比我領養,我就去買,有錢做腦細 唔撚使睇你面色

你都無撚諗過成個交易市場有一半都係比你呢種心態帶旺

你只有想到你自己
你只有想到如何以買貓 向領養制度"報復"
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你心智都唔撚成熟 又自撚私

你要養就大撚哂

有冇諗過呢個社會就係有班咁利欲熏心既貓義工先導致人地冇得揀要去買貓,如果班貓義工唔係咁 大把人會領養 依家佢地係因 我地係果

係呢班仆街心入面
:我一撚定要養貓,你唔比我領養,我就去買,有錢做腦細 唔撚使睇你面色

你只有想到你自己
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你要養就大撚哂

有冇諗過呢個社會就係有班咁利欲熏心既貓義工先導致人地冇得揀要去買貓,如果班貓義工唔係咁 大把人會領養 依家佢地係因 我地係果

貓義工捉哂啲貓,等其他人冇機會遇到,自私兼變態。
嫌領養麻煩,我偏要養
大把自家繁殖既靚貓

前排有朋友要貓 都叫左佢搵自家繁殖到買仲平過寵物店

係呢班仆街心入面

你只有想到你自己
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你要養就大撚哂

貓義工捉哂啲貓,等其他人冇機會遇到,自私兼變態。

係 佢地仲好專業 知道啲貓會邊到出現 點引出黎 然後唔會說俾街外人知驚俾非貓義工既人執到(係fb見到啲戇鳩話唔好公開地址俾人去執貓)所以根本公屋撚冇份養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞