貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
作為把關者
選擇好既家庭比貓咪係常識黎
因為揀錯左,發生咩事都係屌鳩把關果個

如果你因為個制度 種種原因而去支持貓咪交易
你根本就唔應該養
因為你係一個仆街
因為制度仆街 所以你都選擇任性地做一個仆街

利申 同領養工作一D關係都無
只係見到D理由太扭曲 先屌柒呢D心態

即係買貓就係仆街?

貓義工們, 請解答, 你地的標準其實係咪「買貓就係仆街」?

其實只要你有盡過力
唔比d明顯好有問題既人養
d人唔會怪把關者 會怪個戶人家
其實買貓有咩問題,我既然想養就緊係養我想要既品種啦
啲貓義工真係好好笑

畜生黎咋
又係垃圾貓義工
貓義工你聽住
我年紀細唔代表我冇能力養 我一個女仔係學生 靠自己錢加時間心機養緊4隻貓 兩隻係愛協領養 由cat flu養到而家肥肥白白 貓仔由2個月0.9kg養到8個月4.6kg 貓女由愛協俾我嗰陣皮膚有事(搞到我都生蘚)養到而家幾乎斷尾 最近養多兩隻bb得個半月
咩撚野冇能力呀?
過左25歲就係好人 過左25歲先有能力?食屎啦你班義工 睇下報紙啦殺貓狂徒係咩人?
家訪?訪乜撚野 我屋企好撚乾淨 你咪on99行入我屋企 三唔識七 識你幾日就黎我屋企?
朋友都至少識左幾個月先可以上黎打雀啦
養貓根本唔洗家財萬貫
養4隻貓每月開支:靚糧 $450/11bl 豆腐砂 $120 17.5L
預先支出:買左部飲水機 $200 貓傢私 $120 所有清潔用品包括沖涼洗耳剪甲$500內 玩具$100內
緊急支出:普通頭暈身慶醫生錢 $300~$500 絕育因診所而異 愛協有$200絕育卷可申請
姐係話 只要户口有$2000就可以起手養貓 而正常每月支出好地地幾百就得
貓義工 你半年前點樣踩我?話我一定養唔大啲貓?話我層樓租既冇資格養貓?
其實我覺得人地領養/買貓都有佢地背後既原因
又唔駛下下講到唔領養 去買貓就落地獄先得架
唔係唔支持領養 我覺得有機會我實想領養先
但問題係我覺得養貓 同揀仔一樣都講眼緣
自問唔係大愛到可以去到見到其中一隻貓就可以拎返屋企養
話晒要照顧佢一生一世 我自己都會想揀隻合眼緣 覺得同佢黎緊十幾年相處舒服既貓黎養
同埋咁呢個世界總有人對貓品種/外表有要求
但我覺得買果條友都要做下資料d貓點樣黎
避免幫襯黑人貓場

其實養貓最緊要講個心姐
私唔私樓 有無錢關咩事 有錢唔可以有暴力傾向架咩? 窮人唔可以有愛心既?
總之你唔係無啦啦棄養不負責任就得啦
老老豆豆 我自問我都會揀領養先
但我唔會迫人地同我一樣 我想戴個光環唔代表人地都想
但又唔駛講到人罪無可恕仆街咁
可能認真左 但睇唔過眼 貓義工嫌三嫌四

利申:養左隻貓(果時隻貓係買既)果時成十幾年前唔知咁多門路領養
十幾年由bb養到老到衰歇死
唔係住私樓 屋企有長期病患人士
但隻貓有病時成家人都好擔心緊張 個個星期幾千幾千咁比佢睇醫生 仲緊張過照顧人 照顧到佢釘左為止
我覺得有好多所謂ge貓義工係有病
以為自己鐘意瞄就係最好
其他人就係仆街
幫貓一邊係度搵主人一邊係度嫌人
又話人冇錢,又話人冇時間,又話人家人朋友問題
執左隻貓返黎就以為自己係佢/老母,
當正搵老公咁
你搵老公都唔可以問人問到咁入啦
最後D有心人俾你地趕走晒
就係度呻依個世界冇好主人(男人)
話D主人嫌煩就唔好養 (嫌港女就返大陸)
希望依種人唔好害貓,同埋真心🐱義工
作為把關者
選擇好既家庭比貓咪係常識黎
因為揀錯左,發生咩事都係屌鳩把關果個

如果你因為個制度 種種原因而去支持貓咪交易
你根本就唔應該養
因為你係一個仆街
因為制度仆街 所以你都選擇任性地做一個仆街

利申 同領養工作一D關係都無
只係見到D理由太扭曲 先屌柒呢D心態

即係買貓就係仆街?

貓義工們, 請解答, 你地的標準其實係咪「買貓就係仆街」?

其實只要你有盡過力
唔比d明顯好有問題既人養
d人唔會怪把關者 會怪個戶人家

自己個logic扭曲仲衝出黎柒
雀撚留名食花生
貓義工你聽住
我年紀細唔代表我冇能力養 我一個女仔係學生 靠自己錢加時間心機養緊4隻貓 兩隻係愛協領養 由cat flu養到而家肥肥白白 貓仔由2個月0.9kg養到8個月4.6kg 貓女由愛協俾我嗰陣皮膚有事(搞到我都生蘚)養到而家幾乎斷尾 最近養多兩隻bb得個半月
咩撚野冇能力呀?
過左25歲就係好人 過左25歲先有能力?食屎啦你班義工 睇下報紙啦殺貓狂徒係咩人?
家訪?訪乜撚野 我屋企好撚乾淨 你咪on99行入我屋企 三唔識七 識你幾日就黎我屋企?
養貓根本唔洗家財萬貫
養4隻貓每月開支:靚糧 $450/11bl 豆腐砂 $120 17.5L
預先支出:買左部飲水機 $200 貓傢私 $120 所有清潔用品包括沖涼洗耳剪甲$500內 玩具$100內
緊急支出:普通頭暈身慶醫生錢 $300~$500 絕育因診所而異 愛協有$200絕育卷可申請
姐係話 只要户口有$2000就可以起手養貓 而正常每月支出好地地幾百就得
貓義工 你半年前點樣踩我?話我一定養唔大啲貓?話我層樓租既冇資格養貓?

貓義工同放養撚一樣係垃圾
屌你老母
d領養post都過時啦,其實而家房署有暫准養寵物既安排。但佢地d post全部都話唔受住公屋既人領養d狗。咁佢咪繼攬住d狗之後話d人未有屋企囉
買有咩問題 最緊要去信譽好既店買姐
d領養post都過時啦,其實而家房署有暫准養寵物既安排。但佢地d post全部都話唔受住公屋既人領養d狗。咁佢咪繼攬住d狗之後話d人未有屋企囉

有咩問題? 事實上公屋係唔養得狗
貓義工你聽住
咩撚野冇能力呀?
養貓根本唔洗家財萬貫

佢地會話要做手術要幾萬不等
d貓義工見到人開始醒覺 唔再求佢地而係走去買貓
而家係個mon面前谷撚住谷撚住道氣咁
博曬命咁咒人 企圖情感綁架買貓撚
就好似d冇人要既怨婦咁
你而家先知貓義工係仆街
屋企d貓狗全部都係買
貓義工仆街唔代表買貓唔係仆街喎
d貓義工見到人開始醒覺 唔再求佢地而係走去買貓
而家係個mon面前谷撚住谷撚住道氣咁
博曬命咁咒人 企圖情感綁架買貓撚
就好似d冇人要既怨婦咁

貓義工對貓係最好嘅,自問真係及唔上佢哋,所以啲貓最好係佢哋自己養返,咁咪冇煩惱囉,有咩好嘈呢?
屋企留下d流浪貓差唔多十年都行得走得大把婆婆餵,好過家養
呢個post有 9成9人都會為左啖氣 而走去買貓
你根本無諗過買貓呢個行為既後果

係呢班仆街心入面
:我一撚定要養貓,你唔比我領養,我就去買,有錢做腦細 唔撚使睇你面色

你都無撚諗過成個交易市場有一半都係比你呢種心態帶旺

你只有想到你自己
你只有想到如何以買貓 向領養制度"報復"
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你心智都唔撚成熟 又自撚私

你要養就大撚哂

講咁多做乜。 邊個養寵物唔係自撚私?
接受人類係自私,你睇野會廣闊好多

我要買就當然大撚哂啦
唔通隻貓大撚哂?

所以我正評呢個post

d雞 牛仲慘啦
雞以前有7-12年命平均
而家3個月就到最佳屠宰期
幾百億隻雞就好似流水線工廠咁比人殺
牛本身夠有自己既社會結構
但而家隻隻都比人單獨囚禁
唔見你唔食雞牛?
根本人類同動物就唔平等
見到貓既糧cheap d 屋企細左d 主人窮d你就發曬矛
懶係大愛咁
明明貓既生活己經係帝王級
貓義工仆街唔代表買貓唔係仆街喎

買貓有咩咁仆街?買佢返黎養佢一世肥肥白白。你買雞牛豬黎食咪仲仆街。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞