貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
作為把關者
選擇好既家庭比貓咪係常識黎
因為揀錯左,發生咩事都係屌鳩把關果個

如果你因為個制度 種種原因而去支持貓咪交易
你根本就唔應該養
因為你係一個仆街
因為制度仆街 所以你都選擇任性地做一個仆街

利申 同領養工作一D關係都無
只係見到D理由太扭曲 先屌柒呢D心態

咁咪叫班義工養撚晒佢哋囉
幾十隻貓迫係一個狹窄空間度,都好過一隻貓住係窮撚屋企有人錫有人照顧

貓義工好多戇鳩, 唔通一個正常既都無咩?

咁講警察,的士狗同南亞都有好人啦

係丫, 而家係針對件事, 而唔係一碌鳩打一船人
貓義工又好寵物店又好, 我信都仲有好人, 係搵唔搵到既姐
窮就唔好養
就係咁
人地急起上黎就太平道
窮撚急起上黎就餓鬼道
好咩?

要check你環境收入屋企我覺得好正常
大把人心理變態,玩玩下又有

咁實有害群之馬
但唔好講到background check,要去你屋企睇,唔比窮撚養好唔合理

支持理性買寵物
窮就唔好養
就係咁
人地急起上黎就太平道
窮撚急起上黎就餓鬼道
好咩?

要check你環境收入屋企我覺得好正常
大把人心理變態,玩玩下又有

咁實有害群之馬
但唔好講到background check,要去你屋企睇,唔比窮撚養好唔合理

支持理性買寵物
d領養post都過時啦,其實而家房署有暫准養寵物既安排。但佢地d post全部都話唔受住公屋既人領養d狗。咁佢咪繼攬住d狗之後話d人未有屋企囉

有咩問題? 事實上公屋係唔養得狗

係暫准原則下只要你遵守房署既規矩係可以養

暫准原則
處理在扣分制實施前已在公屋飼養的狗隻。根據有關原則,在2003年8月1日前已在公屋飼養的小型狗隻

你領養完坐時光機返去2003年呀
上水未呀早幾頁果兩條撚屌義工!
貓義工真心愛貓
買貓果d好冷血,支持無良繁殖場
不如唔好養啦咁冷血
做得呢d義工
冇九成都有八成係因為佢地自己性格有問題/唔識做人冇咩朋友先會搵畜牲做心靈寄託姐
大部分貓義工都係on9,揀老公咁款,佢地自己人生只有貓,就要迫人同佢一樣,其實唔將貓放第一位唔代表會唔照顧隻貓
貓義工真心愛貓
買貓果d好冷血,支持無良繁殖場
不如唔好養啦咁冷血

咩邏輯嚟,你領養又係咪代表支持人地棄養
我身邊有一堆人就因為領養啲人好撚ON9 先走去利用其他途徑養, 其中一個係買

你地可以話咁咪唔好養 BALA BALA BALA , 但講黎冇撚用, 有邊個會聽

最後單看結果, 貓義工對動物買賣呢件事上真係算係有出上一分力
(係出一分力, 係買貓呢件事上貓義工全錯)

你話咁係咪要是撚但送晒啲貓比人先叫OK, 咁講正撚ON9 咁極端

我覺得要做既係檢討下個制度, 老老實實, 貓狗義工ON9 呢樣野絕對唔係近幾年先有既事, 仲成日扮個串樣出黎, 做義工好似好撚巴閉咁

我自己都係國外 同埋唔同收容所做過相關既野 人地個心個出發點係想幫動物搵到一個好既家 同時反對人地買賣 佢地做既野係盡力吸引更多人黎養 同時協助有興趣既人有辦法養到 同埋一啲基本既審查

仲有人地既態度好謙卑, 你睇番香港個啲 做貓義工為乜 我唔撚知

但我知都有好既貓義工 我唔係想屌晒所有
買事實上係仆街同自私 諗唔到其他理由
環境又俾唔夠咪唔好養 有枝槍指住要你養咩
你去保良局領養細路係咪有愛心就夠
然後話 好過你放係保良局

利申 冇養寵物 冇做過任何關於動物的義工

紅字唔認同
有信譽買家,cfa breeder度買嘅貓性情,基因一定比領養好
其實唔好餵流浪貓,盡扎
已經可以減少好多問題

其他認同
好彩我淨係撚龜
我身邊有一堆人就因為領養啲人好撚ON9 先走去利用其他途徑養, 其中一個係買

你地可以話咁咪唔好養 BALA BALA BALA , 但講黎冇撚用, 有邊個會聽

最後單看結果, 貓義工對動物買賣呢件事上真係算係有出上一分力
(係出一分力, 唔係講係買貓呢件事上貓義工全錯)

你話咁係咪要是撚但送晒啲貓比人先叫OK, 咁講正撚ON9 咁極端

我覺得要做既係檢討下個制度, 老老實實, 貓狗義工ON9 呢樣野絕對唔係近幾年先有既事, 仲成日扮個串樣出黎, 做義工好似好撚巴閉咁

我自己都係國外 同埋唔同收容所做過相關既野 人地個心個出發點係想幫動物搵到一個好既家 同時反對人地買賣 佢地做既野係盡力吸引更多人黎養 同時協助有興趣既人有辦法養到 同埋一啲基本既審查

仲有人地既態度好謙卑, 你睇番香港個啲 做貓義工為乜 我唔撚知

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

但真係唔係有愛心就夠
重要錢
其實好多網既貓義工
只要你肯裝窗網就比貓你

唔明點解咁複雜

將買貓行為合理化掛, 或者寵物店個名太臭搵人想黎洗底
耐唔耐就有呢d post架啦
樓上有人話寵物店都有好人, 點解貓義工就無好人?

唔支持買貓,但唔等如貓義工無問題。好嘅貓義工係有,不過唔係多數。有啲正正係太好人,太有愛心,當貓係仔女咁搵主人,啲條件變咗搵新抱咁,乜都嫌三嫌四,擔心幾萬樣情況,結果乜人都唔啱心水。
你見咁多人有不快經歷就知啲指控唔係單一事件。唔好乜都賴人想洗底,事實係你自己上網睇下其他討論區,一樣大把人屌啲貓義工。
作為把關者
選擇好既家庭比貓咪係常識黎
因為揀錯左,發生咩事都係屌鳩把關果個

如果你因為個制度 種種原因而去支持貓咪交易
你根本就唔應該養
因為你係一個仆街
因為制度仆街 所以你都選擇任性地做一個仆街

利申 同領養工作一D關係都無
只係見到D理由太扭曲 先屌柒呢D心態

咁咪叫班義工養撚晒佢哋囉
幾十隻貓迫係一個狹窄空間度,都好過一隻貓住係窮撚屋企有人錫有人照顧

貓義工好多戇鳩, 唔通一個正常既都無咩?

咁實有嘅,但有排搵囉。不如你介紹下,等呢度到巴打唔駛搵得咁辛苦。

(係出一分力, 唔係講係買貓呢件事上貓義工全錯)

最後個結果就係大家推薦呢間收容所比其他人, 話入面啲人好NICE XXXX
其實買唔一定要同寵物店買,有好多人自家繁殖,個d未必一定好但一定比寵物店既好

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

唔羅貓同人比 仲好意思養貓 怪唔得知咁多人棄養
自己鐘意就嘜都得 怪唔知得領養唔到

你當貓人咁?
Wtf?

紅字唔認同
有信譽買家,cfa breeder度買嘅貓性情,基因一定比領養好
其實唔好餵流浪貓,盡扎
已經可以減少好多問題

其他認同

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞