貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
on9你睇下香港周街都係d跟風港女,行過貓Cafe見隻貓得意就去領養架啦,貓義工跟緊d有乜問題

你生左個女都想佢嫁得好d啦,唔通有私樓仔唔簡要公屋仔咩

問題係貓義工睇唔起領養人,嫌人地媽媽係殘障人士,你可以話係個別例子,但事實上大部份貓義工係真係狗眼看人低但佢地所謂貓舍既環境都唔係好得去邊wor,佢地做既行為係會令人對領養卻步囉!

香港地係咁現實架啦
貓義工=外母,見你屋企寒寒酸酸咁點會放心嫁個女比你
問心公屋仔(窮撚)學咩人養貓,你行轉寵物台,幾多貓有特發事要幾萬蚊醫,公屋仔有能力應付??不自量力又要學人養貓最後咪搞到大家唔開心

井底之蛙
領養唔到咪買囉,乜撚野唔好養,你都on99
義工=外母
係咪要比禮金外母先可以娶隻貓番屋企
講撚到有錢就唔會棄養咁
啲中產日做十幾個鐘,邊有時間理隻貓
陣間隻貓係屋企出事都冇人知

班義工進化到識得十月懷胎生貓出嚟
見到前面有人講咩唔畀你領養同逼人買貓唔關事,係啲人衰自私就火滾。

喂大佬,你話你西走啲好明顯養唔起或唔適合養既人就話唧,家陣係你畀個唔合理既理由彈人鐘喎。

畀你彈撚完鐘又想養又執唔閪到自然就買架喇,就算係自私又點?一樣係你地造成㗎喎。

如果今日講緊班貓異工西走班住籠屋又虐待狂既蛋散,然後佢地走去買,相信無人會屌你地。

問題係你地西走班好明顯養得到貓,只係唔叫最好既正常人,然後依頭又呻貓貓好可憐無人要。

咁我真係想養喇,買咗喇,自私咗喇,又點會唔關你事呀大佬。

就算你無限放大買貓又幾錯,最多都係各打五十大板。唔係話將個責任賴落人地度就叫甩身㗎。
呢個post有 9成9人都會為左啖氣 而走去買貓
你根本無諗過買貓呢個行為既後果

係呢班仆街心入面
:我一撚定要養貓,你唔比我領養,我就去買,有錢做腦細 唔撚使睇你面色

你都無撚諗過成個交易市場有一半都係比你呢種心態帶旺

你只有想到你自己
你只有想到如何以買貓 向領養制度"報復"
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你心智都唔撚成熟 又自撚私

你要養就大撚哂

貓義工查家宅, 刁難想領養既人
有無諗過呢個行為既後果?
咪導致人地去買貓囉

有沒有想到會助長貓咪交易?
有沒有想到集中繁殖既問題?

條女唔俾你扑又唔俾你叫雞
呢個係咩玩法
買啦,唔好幫襯無良商人就得
好想養貓
但又聽得多寵物店仆街野
不過聽得更多貓義工仆街野
宜家想養貓係咪得返係街發動技能呢一個選擇?

lap 領養啦。

去私人/自家繁殖個啲買 好似好啲

呢D咪仲仆街, 痴線
買啦,唔好幫襯無良商人就得

持牌得一間, 其他都係無良商人.
其實好多網既貓義工
只要你肯裝窗網就比貓你

唔明點解咁複雜

將買貓行為合理化掛, 或者寵物店個名太臭搵人想黎洗底
耐唔耐就有呢d post架啦
樓上有人話寵物店都有好人, 點解貓義工就無好人?

係呢班仆街心入面
:我一撚定要養貓,你唔比我領養,我就去買,有錢做腦細 唔撚使睇你面色

你只有想到你自己
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你要養就大撚哂

咪導致人地去買貓囉

條女唔俾你扑又唔俾你叫雞
呢個係咩玩法

其實係有D走火入魔, 無限責任放大.
好想養貓
但又聽得多寵物店仆街野
不過聽得更多貓義工仆街野
宜家想養貓係咪得返係街發動技能呢一個選擇?

lap 領養啦。

去私人/自家繁殖個啲買 好似好啲

呢D咪仲仆街, 痴線

戇鳩, 擺明繁殖都買
無生意搞到要上黎sell客?
作為把關者
選擇好既家庭比貓咪係常識黎
因為揀錯左,發生咩事都係屌鳩把關果個

如果你因為個制度 種種原因而去支持貓咪交易
你根本就唔應該養
因為你係一個仆街
因為制度仆街 所以你都選擇任性地做一個仆街

利申 同領養工作一D關係都無
只係見到D理由太扭曲 先屌柒呢D心態

咁咪叫班義工養撚晒佢哋囉
幾十隻貓迫係一個狹窄空間度,都好過一隻貓住係窮撚屋企有人錫有人照顧
D動物義工真係好恐怕
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

幾十隻貓迫係一個狹窄空間度,都好過一隻貓住係窮撚屋企有人錫有人照顧

貓義工好多戇鳩, 唔通一個正常既都無咩?
究竟要咩條件先比養

有錢
住私樓
唔使返工廿四小時係屋企
隨時可以向佢報告

仲有屋企太大太細都唔得,幾大先啱睇貓義工心情決定

出入口除咗門、閘, 仲要有2層欄, 防走貓
窗口要有網, 大格唔得, 鐵絲太幼唔得
定期報告, 慢半拍會上fb group開post催
預備俾咩食物, 唔可以太cheap, 唔健康
村屋唔俾, 易走貓
家訪時要全家在場
全家大人, 有錢, 亦有人陪佢
D動物義工真係好恐怕

點衰都衰唔過寵物店繁殖場啦下話
唔只貓,狗都好撚煩,啲人成日人領養,條件又多,買隻好過

係呢班仆街心入面

你只有想到你自己
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你要養就大撚哂

講咁多做乜。 邊個養寵物唔係自撚私?
接受人類係自私,你睇野會廣闊好多

我要買就當然大撚哂啦
唔通隻貓大撚哂?

所以我正評呢個post

d雞 牛仲慘啦
雞以前有7-12年命平均
而家3個月就到最佳屠宰期
幾百億隻雞就好似流水線工廠咁比人殺
牛本身夠有自己既社會結構
但而家隻隻都比人單獨囚禁
唔見你唔食雞牛?
根本人類同動物就唔平等
見到貓既糧cheap d 屋企細左d 主人窮d你就發曬矛
懶係大愛咁
明明貓既生活己經係帝王級

人同人之間都唔平等啦
何況其他動物

係呢班仆街心入面

你只有想到你自己
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你要養就大撚哂

咁點解d人會有啖氣先大佬
有無諗過個源頭

佢地想養貓識第一時間諗領養已經好叻
比貓義工激到要去買貓原來又係佢地錯

係你錯

因為你寧願買
都唔肯放棄自己養貓既慾望
完全自撚私 自我中心
慾望>>>>>>>>>後果

領養制度唔好
就仆過去/甚至支持另一個邪惡制度

呢D人一係無撚用腦諗
一係就真係自己諗自己 唔會諗以外既野

你d貓義工咪一樣咁自私,屌咩其他人姐

係呢班仆街心入面

你只有想到你自己
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你要養就大撚哂

咁點解d人會有啖氣先大佬
有無諗過個源頭

佢地想養貓識第一時間諗領養已經好叻
比貓義工激到要去買貓原來又係佢地錯

係你錯

因為你寧願買
都唔肯放棄自己養貓既慾望
完全自撚私 自我中心
慾望>>>>>>>>>後果

領養制度唔好
就仆過去/甚至支持另一個邪惡制度

呢D人一係無撚用腦諗
一係就真係自己諗自己 唔會諗以外既野

你d貓義工咪一樣咁自私,屌咩其他人姐

屌人買貓就一定係貓義工, 咩logic
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

貓義工好多戇鳩, 唔通一個正常既都無咩?

咁講警察,的士狗同南亞都有好人啦

係呢班仆街心入面

你只有想到你自己
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你要養就大撚哂

咪導致人地去買貓囉

個處理手法會引來好多負面效果
其中一個就係你呢種對抗心態

自己忍唔住慾望 走去買貓 支持貓交易
然後完全歸咎於領養制度 完全係領養制度既錯
講到你一D都無問題,你仲係受害者添
但你有無諗過你係咪一定打靶都要養貓

個邏輯中間跳左一大截

買貓有咩問題?你個logic先有問題
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

買貓仆街?咁你同班義工就係仆街冚家剷兼全家生愛滋
d領養post都過時啦,其實而家房署有暫准養寵物既安排。但佢地d post全部都話唔受住公屋既人領養d狗。咁佢咪繼攬住d狗之後話d人未有屋企囉

有咩問題? 事實上公屋係唔養得狗

係暫准原則下只要你遵守房署既規矩係可以養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞