貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
其實班八婆查完家宅會唔會見到荀盤就食
始終我都覺得,只要有信養,肯定正常餵食,點都好過佢係條街風吹雨打
去愛協領養算啦
又要回帶:
貓義工拒絕領養者各種奇怪原因

1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物
17 住址太偏僻唔方便果位義工黎探貓
18 養緊名種貓所以你對隻新貓會唔好

19 光頭
理得撚得 貓已買
如果要養貓 不如入下d貓gp 有時都會有人執到貓 唔洗家訪咁 或者要一早一早同d義工打好關係 要比佢知你好撚愛貓 存在感要好高咁 刷下鞋 咁應該會易d

如果死都要係義工度養既話
唔明點解好多人都話係愛協睇到唔合眼緣
愛協上得領養部既貓都係比佢地篩選過
啪唔到佢地 好大命 試下去愛協個網睇
都唔岩既話可以試下去灣仔總部 好似話會多d
如果要養貓 不如入下d貓gp 有時都會有人執到貓 唔洗家訪咁 或者要一早一早同d義工打好關係 要比佢知你好撚愛貓 存在感要好高咁 刷下鞋 咁應該會易d

如果死都要係義工度養既話
唔明點解好多人都話係愛協睇到唔合眼緣
愛協上得領養部既貓都係比佢地篩選過
啪唔到佢地 好大命 試下去愛協個網睇
都唔岩既話可以試下去灣仔總部 好似話會多d

屌你老母
我想養貓仲要擦班仆街鞋?
班貓義工憑咩? 牌又無, 佢地暫養貓個環境又差到仆街
一間房幾十個貓籠
on9你睇下香港周街都係d跟風港女,行過貓Cafe見隻貓得意就去領養架啦,貓義工跟緊d有乜問題

你生左個女都想佢嫁得好d啦,唔通有私樓仔唔簡要公屋仔咩

你明唔撚明 係d理由根本唔恰當 明明大把人已經表現到好有誠意 比人查家宅 跟曬要求 但最後貓義工用d根本唔撚係理由既理由拒絕
其實係佢地根本就唔想比人

三唔識七查人家宅 之後仲要反口唔比貓人
明明呢d係無教養兼唔尊重人既行為
仲講到好正義咁 又咩把關又盛
鏗d啦 自己閪就認左佢啦
我勸大家都係唔好去貓義工到領養,因為好多貓義工d貓既居住環境仲差過寵物店,尤是本來係野貓有地盤觀念,無啦啦俾人捉走同幾十隻貓屈係幾個龍入面,好多都會有精神病癲癲地,特別難養。
回帶:

領養者要求 基本個d唔list 啦
1. 有錢但唔洗翻工
2. 非單身非同居結咗婚生埋仔女
3. 仔女都大哂 唔會對貓有敏感
4. 永遠廿五歲以上五十歲以下
5. 24小時陪伴主人
6. 間屋要好似Photoshop d圖咁可以隨時變大變細
7. 會做絕育 講緊個領養者 廢事會再有BB棄養
8.領養者永遠唔會病,時時刻刻都係隻貓隔離

我勸大家都係唔好去貓義工到領養,因為好多貓義工d貓既居住環境仲差過寵物店,尤是本來係野貓有地盤觀念,無啦啦俾人捉走同幾十隻貓屈係幾個龍入面,好多都會有精神病癲癲地,特別難養。

以前因為唔鍾意spca殺動物所以諗住搵貓義工,而家我都會叫friend去spca
做得呢d義工
冇九成都有八成係因為佢地自己性格有問題/唔識做人冇咩朋友先會搵畜牲做心靈寄託姐

班老姑婆
其實姐係咁
人地有得揀梗係幫啲貓仔揀個最好條件既俾佢
咁你唔係個堆入面最好咁都無辦法嫁
貓義工無錯嫁Wo
你領養唔到 你地咪去執啲流浪貓養囉
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo
點解要領養唔到 就要去買 可以唔養嫁
可以自己去救去執 方法咁多種
根本啲人就係為買貓搵藉口

而家係講緊你d貓義工八婆d閪格阻嚇人地領養
搞到d人為左唔想再搞咁多野而去買貓呀
見唔見到2者個因果關係呀
藉口?人地真金白銀買隻貓返黎做咩無啦啦搵藉口?你訓醒未

第一 我唔係貓義工
第二 養貓唔係得買 同係義工到領養呢兩種方法
第三 點樣阻嚇人呀?人地最多咪唔俾隻貓你。罰你告你唔夠資格領養呀?
第四 買貓個啲人既藉口咪怕麻煩囉on9。真係有愛心 點會諗唔到繁殖場啲貓既慘況,仲去買貓

領養比起買貓麻煩係人都知
咁點解仲會有人想領養呀?咪純粹都係想幫下d流浪貓 所以就算麻煩d都無所謂
不過而家問題係 d貓義工麻煩完人地一輪 最後都反口唔比貓人呀
以一個三唔識七既陌生人身分 上哂人地屋企 查哂人地背景資料 最後唔比貓你 當你傻閪 你點睇?係咪覺得一d錯都無?
呢d唔叫阻嚇叫乜野?你既字典裡面得罰同告先係阻嚇?
同埋呢 乜呢個世界得黑心繁殖場可以買到貓?

下次有多d理據先學人第一第二第三咁分point寫啦 笑死人咩

條臭閪懶係咁扮有logic 覆 想食撚笑我咩

唔怪得佢條仔會屌柒佢

睇佢都係個d咩天下貓貓一樣貓入面d傻閪黎
講野on99咁 係咪平時扮貓出post出得太多
唔係嫌領養麻煩
係嫌你班義工戇鳩姐
但係我會照養
買嚟養
冇犯法

我養三隻貓
一隻係人哋鋪頭貓生嘅
兩隻係買嘅
吹呀
寧願俾錢寵物店賺都唔想應酬啲濕鳩義工
咁巴閉叫政府立法冚晒啲寵物店囉

支持買貓
自己揀隻靚嘅唔駛睇人面色
啲貓義工有幾撚戇鳩我之前都開po屌過
就嚟屌到個口都好似啲傻鳩義工個閪咁臭

無錯,正常合理好人嘅義工係有
但好明顯啲傻鳩貓義工係佔咗大比數
如果唔係無可能會有咁多人去屌鳩佢地
因為佢地嘅處理方法同程序明顯係好撚錯

其實到底憑乜野去叫一個人比曬自己嘅個人資料同屋企地址去比一個陌生人?
憑你自稱係義工?憑你有隻貓?
但係大家都只係傾過幾句嘅陌生人
依加因為你唔知我係咩人所以你想嚟家訪我,同樣地你上嚟我屋企嘅時候我都唔會知你係咩人,咁我又憑咩比你入嚟我屋企呢?
(之前有睇過所謂義工上左個獨居人嘅屋企,點知拎走左人地屋企啲野)

我明白呢啲嘢都只係講個信字,但聽過&經歷過咁多貓義工嘅事蹟之後,我真係唔知點樣再信佢哋囉。(所以我已經決定咗去愛協領養)

到頭來最慘就係貓異工手上啲貓,唉
其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

第一 我唔係貓義工
第三 點樣阻嚇人呀?人地最多咪唔俾隻貓你。罰你告你唔夠資格領養呀?
第四 買貓個啲人既藉口咪怕麻煩囉on9。真係有愛心 點會諗唔到繁殖場啲貓既慘況,仲去買貓

咁點解仲會有人想領養呀?咪純粹都係想幫下d流浪貓 所以就算麻煩d都無所謂
不過而家問題係 d貓義工麻煩完人地一輪 最後都反口唔比貓人呀
以一個三唔識七既陌生人身分 上哂人地屋企 查哂人地背景資料 最後唔比貓你 當你傻閪 你點睇?係咪覺得一d錯都無?

下次有多d理據先學人第一第二第三咁分point寫啦 笑死人咩

唔怪得佢條仔會屌柒佢

你地呢班人反智到拎人其他野無關野反擊人
貓義工西搞到啲人去買貓 話呢啲就係因果
話買貓唔一定係係好惡劣既繁殖場買

有幾多間寵物店繁殖場係好 係有良心
可能係有一間 但其他個十間唔係囉
無奸不成商 唔係呢個道理都唔明呀嘛
就係因為有你地呢啲人去買貓 啲人見有市場有錢賺咪有黑心寵物店繁殖場一直出現囉

一隻貓假設有十個人領養 十個人都有心養有條件養 貓就得一隻 只可以俾一個人
咁剩低個9個人係咪好似你地咁係到吠

你地領養貓 付出既係覆信息影下相同約出黎拎貓
講到咁大付出好犧牲好多咁
付出少少 怨氣多多
你地呢班人點解唔講下 點解唔解釋下唔去愛協或者要自己去執啲貓反黎養呀?
成班人係到話 係買貓呀吹呀
幼稚小學雞 你地根本唔係愛貓 你地只係想養貓
其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

第一 我唔係貓義工

唔怪得佢條仔會屌柒佢

就係因為有你地呢啲人去買貓 啲人見有市場有錢賺咪有黑心寵物店繁殖場一直出現囉

一隻貓假設有十個人領養 十個人都有心養有條件養 貓就得一隻 只可以俾一個人

付出少少 怨氣多多
你地呢班人點解唔講下 點解唔解釋下唔去愛協或者要自己去執啲貓反黎養呀?

其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

第一 我唔係貓義工

唔怪得佢條仔會屌柒佢

付出少少 怨氣多多

我之前想領嗰隻到而家都仲未有人領
如果話繁殖場環境差咁啲廿幾隻逼喺義工屋企嗰啲其實冇咩分別
日日困喺籠度瞓貓沙好陰功,咁就叫愛貓?
覆下訊息同無啦啦俾啲義工串完全2回事

利申:唔贊成買但班貓義工咁真係害咗啲貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞