貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
有D甚至係搵錢
有次搵貓義工佢話要俾1500蚊領養費on99
老老實實,居住環境唔好/冇時間照顧,的確係唔識合養猫喎

貓唔同狗
其實貓真係可以唔洗點理佢
佢亦都唔鍾意你成日搞住佢
你只需要唔好餓親佢就得
尤其係浪貓嗰啲
佢哋一出世唔係同其他寵物貓一樣咁由細到大同人類玩開

至於居住環境我真係覺得好主觀
公屋唔等於唔適合養貓
私樓都唔等於適合

D 流浪貓其實一般唔鍾意你成日煩住佢tim 當然貓b 要餵奶另計.
我都係領養, 我個義工好好人架, 正常環境就ok, (窗網真係必要)
呢個post有 9成9人都會為左啖氣 而走去買貓
你根本無諗過買貓呢個行為既後果

係呢班仆街心入面
:我一撚定要養貓,你唔比我領養,我就去買,有錢做腦細 唔撚使睇你面色

你都無撚諗過成個交易市場有一半都係比你呢種心態帶旺

你只有想到你自己
你只有想到如何以買貓 向領養制度"報復"
沒有想到會助長貓咪交易
沒有想到集中繁殖既問題

你心智都唔撚成熟 又自撚私

你要養就大撚哂

講咁多做乜。 邊個養寵物唔係自撚私?
接受人類係自私,你睇野會廣闊好多

我要買就當然大撚哂啦
唔通隻貓大撚哂?

所以我正評呢個post

d雞 牛仲慘啦
雞以前有7-12年命平均
而家3個月就到最佳屠宰期
幾百億隻雞就好似流水線工廠咁比人殺
牛本身夠有自己既社會結構
但而家隻隻都比人單獨囚禁
唔見你唔食雞牛?
根本人類同動物就唔平等
見到貓既糧cheap d 屋企細左d 主人窮d你就發曬矛
懶係大愛咁
明明貓既生活己經係帝王級

未講 牛奶點黎
d人為左揸牛奶 逼d牛生完 但殺左牛bb 再揸奶
冇奶個時再整大佢個肚
再殘忍d都有
唔講動物啦 講人
就算香港人都日日跳樓
琴日定前日死左7個
呢個世界連人都唔一定開心
d貓異工要求d貓好似神咁比人供養?
真係離撚曬地 痴鳩曬線
其實又唔係個個貓義工都咁極端既
我屋企四隻貓都係領養返黎
之前租唐樓住又無裝窗網都比我
(我住低層出面又嘈又污糟長期唔開窗)
好多貓糧都係用雞黎整,你有冇諗過啲雞場嘅環境係幾咁惡劣呀?養一隻貓知唔知要殺幾多隻雞呀?你救一隻貓又殺咁多雞真係好有愛心呀。
又要回帶:
貓義工拒絕領養者各種奇怪原因

1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物
17 住址太偏僻唔方便果位義工黎探貓
18 養緊名種貓所以你對隻新貓會唔好
回帶:

領養者要求 基本個d唔list 啦
1. 有錢但唔洗翻工
2. 非單身非同居結咗婚生埋仔女
3. 仔女都大哂 唔會對貓有敏感
4. 永遠廿五歲以上五十歲以下
5. 24小時陪伴主人
6. 間屋要好似Photoshop d圖咁可以隨時變大變細
7. 會做絕育 講緊個領養者 廢事會再有BB棄養
8.領養者永遠唔會病,時時刻刻都係隻貓隔離
又要回帶:

1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物

18真係唔係講笑
琴日先係facebook見到有個post講
有人本身養緊隻名種,領養左隻唐貓
唔知係咪同隻名種唔夾(其實只係領養左一星期)
自己掉左隻唐貓出街仲呃義工話隻貓比寵物店整唔見左
又要回帶:

1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物

18真係唔係講笑

關咩事丫,名種貓都有人掉出街㗎啦
買啦
洗西理班on9義工嗎
玩悶左隻貓可能會換貓的

你都真係幾仆街
又要回帶:

1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物

18真係唔係講笑

咁你都岩既
我只係想講有啲條件係有唔好既人先會出現
不過我都認同有啲義工係好撚痴線
我係領養到而家啲貓之前都比人bam左九萬幾次
同意佢地根本就唔想比貓人
然後又人格分裂話d貓無人要
不過我認同如果因為d義工閪而亂咁走去黑店買貓都唔應該
要做下research
但係我想講呢
其實靠買家去抵制寵物店係無用
你無可能令到全香港人都唔去買
你點叫都無可能做到 買貓個需求始終永世都喺度
要做嘅係應該叫政府管d黑店
唔係淨係屌人買貓

叫人領養唔好買
又咁q高條件先領養到
屌你老味
其實有心領養唔一定要經貓義工
可以上網慢慢搵啲因為各種原因而冇辦法繼續養貓嘅人
我有其中兩隻成貓都係咁領養番嚟
而比隻貓我嗰兩位原貓主都只係叫我隨意封番封利事仔比佢地當攞番個意頭就ok(我只係封咗500蚊比佢地,老老實實如果佢地真係賣貓嘅呢幾舊水根本連糧錢打針絕育錢都唔夠比,不過只有其中一隻係絕咗育
而且仲唔使家訪
而家兩隻貓貓都陪咗我差唔多兩年
肥咗不特止
仲多咗兩個同伴添(冇絕育嗰隻生咗幾隻我送哂比朋友淨係留低一隻,過多幾個月陰差陽錯下買咗隻

希望有心領養嘅巴絲打唔好因為啲濕尻義工而打消你地領養嘅慾望
呢個世界上仲有其他途徑比你地做主人嘅奴隸
好心d貓義工啦 人地領養者做足基本措施咪得 人地d貓又唔係想日日大魚大肉
但你地就阻撚住哂d貓搵新主人 真係唔知你地憑乜
貓義工黎check下d窗網,睇下屋企冇精神病/變態佬就走左,拎完隻貓之後從來冇再搵番我
係香港d貓義工先咁on9
利申外國

香港嗰啲仲要定期煩下你

我拎咗人哋個女返屋企,我外母都無佢咁撚煩
其實姐係咁
人地有得揀梗係幫啲貓仔揀個最好條件既俾佢
咁你唔係個堆入面最好咁都無辦法嫁
貓義工無錯嫁Wo
你領養唔到 你地咪去執啲流浪貓養囉
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo
點解要領養唔到 就要去買 可以唔養嫁
可以自己去救去執 方法咁多種
根本啲人就係為買貓搵藉口

收聲啦臭西
貓義工多數係女人
女人=戇鳩
所以貓義工=戇鳩
又要回帶:

1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物

18真係唔係講笑

咁你都岩既
我只係想講有啲條件係有唔好既人先會出現
不過我都認同有啲義工係好撚痴線
我係領養到而家啲貓之前都比人bam左九萬幾次

幾廿萬個case係又有名種貓又有唐貓都生活得好好
係要用1,2個case去標籤人
所以咪有呢啲咁嘅list
重點係好多所謂異工根本覺得你班領養者係去求佢
覺得自己站在道德高地

上次個post先有個中年女人異工
自己fb講同老公鬧交因為老公唔鍾意啲貓
有啲屋企十幾廿隻日日屈喺個籠度
咁樣好咩?講笑咋嘛
究竟要咩條件先比養

有錢
住私樓
唔使返工廿四小時係屋企
隨時可以向佢報告
究竟要咩條件先比養

有錢
住私樓
唔使返工廿四小時係屋企
隨時可以向佢報告

仲有屋企太大太細都唔得,幾大先啱睇貓義工心情決定
所謂貓義工日日呻無人領養d貓
但又嫌三嫌四攬實d貓唔肯俾人
結果都係佢地最偉大最為d貓著想
幾十隻貓屈曬係佢地屋企
同意佢地根本就唔想比貓人
然後又人格分裂話d貓無人要
不過我認同如果因為d義工閪而亂咁走去黑店買貓都唔應該
要做下research
但係我想講呢
其實靠買家去抵制寵物店係無用
你無可能令到全香港人都唔去買
你點叫都無可能做到 買貓個需求始終永世都喺度
要做嘅係應該叫政府管d黑店
唔係淨係屌人買貓

之前有隻我想領養,個異工勁煩
話我啱啱結婚第時有b會唔要隻貓
我係主婦唔洗做又問我老公搵幾多夠唔夠
住私樓又問租定買
我話我全家好多親戚養貓,自己都養咗廿年,我知養貓對生b冇影響,杜蟲就得
佢:你而家緊係咁講

咁把炮我咪唔領
上年8月嘅事,而家睇佢fb仲喺度出post呻嗰隻貓冇人領,話係咪以後都搵唔到屋企啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞