貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
但係我見連登d領養撚都係有問題...

問多兩句又嫌鳩人煩..

人地拒絕你又要屌人老母...

老撚奉要比你架咩....

網上多乞衣

前排有post話自己隻貓無啦啦生左隻貓仔,d乞衣一見係名種混就立即話要收養,但明明樓主講明會自己養返
Cheap撚到

係啦 , 果個post我都有睇...

話撚左自養都係鳩咁問領唔領養得...

正一乞兒黎...

班友分分鐘唔係想領養, 轉頭就拎去賣
但係我見連登d領養撚都係有問題...

問多兩句又嫌鳩人煩..

人地拒絕你又要屌人老母...

老撚奉要比你架咩....

網上多乞衣

前排有post話自己隻貓無啦啦生左隻貓仔,d乞衣一見係名種混就立即話要收養,但明明樓主講明會自己養返
Cheap撚到

係啦 , 果個post我都有睇...

話撚左自養都係鳩咁問領唔領養得...

正一乞兒黎...

班友分分鐘唔係想領養, 轉頭就拎去賣

呢個真係唔出奇 , 都唔係一單半單架啦...

轉個手出去賺一千幾百...

無本生利呀...
買事實上係仆街同自私 諗唔到其他理由
環境又俾唔夠咪唔好養 有枝槍指住要你養咩
你去保良局領養細路係咪有愛心就夠
然後話 好過你放係保良局

利申 冇養寵物 冇做過任何關於動物的義工

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

唔羅貓同人比 仲好意思養貓 怪唔得知咁多人棄養
自己鐘意就嘜都得 怪唔知得領養唔到

你當貓人咁?
Wtf?

養寵物冇個心當個仔咁就咪鬼養啦
寵物一生就係依靠主人
人大左都話可以唔要老豆老母 仲可以係社會生活好地地 甚至更好 , 寵物冇左主人 扔係條街到就食屎啦
如果連呢d 基本既準備同責任感都冇
養嘜春動物
所以我重來唔會養動身

動物就動物咁對
比嘢食,有病醫病,有玩
但永遠係重視身邊嘅人>>>>動物
個人意見
唔係話唔愛,但分清楚係對動物嘅愛
定對人嘅愛

十分認同,有時都唔知d人係真心定假膠,要你對人咁對隻貓

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

你當貓人咁?
Wtf?

寵物一生就係依靠主人
人大左都話可以唔要老豆老母 仲可以係社會生活好地地 甚至更好 , 寵物冇左主人 扔係條街到就食屎啦
養嘜春動物
所以我重來唔會養動身

動物就動物咁對
比嘢食,有病醫病,有玩
個人意見
定對人嘅愛

D人同動物仆野都係愛既表現

見到呢張圖真係覺得貓義工好on9 有幾多人想領養但因為屋企唔夠好而領養唔到,你地班貓義工淨係識揀有錢 私樓 高薪人士 良好家庭背景 又要屋夠大俾隻貓住,香港有幾多人係有咁好條件?貓義工呢張圖係咪即係話人你冇錢 基層家庭就咪學人養貓?根本我地唔係中產以上既家庭都領養唔到,又話人嫌領養麻煩 ,其實問題係人地明知你地唔會俾隻貓佢 點會考慮領養。

好聽叫義工 大撚把人捐錢比佢 做野 甘快比左人 又要整過隻新 有錢私樓大屋 我去買隻純種啦
貓義工黎check下d窗網,睇下屋企冇精神病/變態佬就走左,拎完隻貓之後從來冇再搵番我
係香港d貓義工先咁on9
利申外國

外國 我homestay 隻貓 比佢係花園捉雀啦

貓義工好多戇鳩, 唔通一個正常既都無咩?

咁實有嘅,但有排搵囉。不如你介紹下,等呢度到巴打唔駛搵得咁辛苦。

我都想知, 貓義工又仆街, 寵物店又仆街
唔通除左愛協真係無其他選擇

點計都係貓義工仆街d
唔俾人領養之後搞到幾十隻貓迫曬係佢屋企個籠 咁仲唔係虐待

呢個指控真係睇咁多個貓義工post 都無人駁到

除左寵物店之外, 其實貓義工都應該要規管
係咪應該要發牌監管寵物店/貓義工既環境

應該要,但實際上又好難執行。好多所謂貓義工係以個人名義自己做嘢然後叫自己義工,根本就同自己養緊無分別,只係佢哋同時養緊好多隻同埋個性質係暫托。
所以要規管,必定要寫到明貓義工個定義,條件同限制係邊,先發個牌俾佢,再要佢定時匯報下之嘛。玩到咁出面啲義工覺得仲慘過打份工,九成屌鳩你霸道

依樣嘢係由貓義工定義嘅咩?
垃圾貓義工當自己專業養貓人士定動物學家
憑咩去判斷啊大大聲
貓義工揀領養者仲煩過啲港女揀仔

港女揀仔有錢就得啦,易好多

依樣嘢係由貓義工定義嘅咩?

啲義工自己之間連呢個定義都無劃一標準
事實就係流浪好過比佢地捉返去
困係個籠到環境細
仲要迫佢地改變原有嘅生活
試過打去問貓義工關於裝窗網既問題
問多兩句 成個對話唔夠一分鐘已經比佢cut左我線
已經講哂唔該,請問點點點果d 態度唔敢講話好好但一定正常
果陣係寵物領養平台果d搵番黎
根本窮人就唔應該養寵物
自己都未搞掂仲要養多隻野

唔好傻啦,窮人父母都養得大個小朋友,養隻寵物有幾難 你覺得投資係一個小朋友需要既金錢會少過養一隻寵物?如果你話睇病好貴唔應該養 你睇下fb幾多貓義工要籌錢醫病貓 咁佢地係第一個唔應該養貓囉

你係無錯窮人都養到個小朋友同寵物
不過你係比咩生活質素佢地先?
衰啲講句有咩病痛你邊到嚟咁多現金比藥費?
有錢人養寵物隻野食又好住又好
例子好似美容又高級 玩具都買多你幾件 間屋生活環境好 又有工人幫手睇 買糧都買名牌
有無聽過窮人唔好生仔
我諗套落寵物都一樣姐

照你咁講,有錢人應該養名種貓
唔會走去搵貓義工揀隻流浪貓
仲有啲貓義工又唔諗下
你捉啲貓嘅時候
嗰啲貓有冇老公老婆老豆老母兄弟姊妹㗎
拆散人哋滿足你嘅偽善心咁樣好咩

agger
之前聽我同學講,有d人以為自己好有愛心,係街見到貓bb就捉返去養/post上facebook幫佢搵屋企
但其實老豆老母係搵緊野食俾佢地所以先唔係佢地身邊
到返到原位見到bb已經唔見左 搵極都搵唔到

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

你當貓人咁?
Wtf?

寵物一生就係依靠主人
養嘜春動物
所以我重來唔會養動身

動物就動物咁對
比嘢食,有病醫病,有玩
個人意見
定對人嘅愛

咁我又唔明, 對自己隻貓狗好似人咁好, 唔代表我對身邊既人唔好wo.
求其執隻貓就可以做判官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞