貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
買事實上係仆街同自私 諗唔到其他理由
環境又俾唔夠咪唔好養 有枝槍指住要你養咩
你去保良局領養細路係咪有愛心就夠
然後話 好過你放係保良局

利申 冇養寵物 冇做過任何關於動物的義工

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

唔羅貓同人比 仲好意思養貓 怪唔得知咁多人棄養
自己鐘意就嘜都得 怪唔知得領養唔到

事實係領養個仔難過領貓喎大佬
究竟要咩條件先比養

有錢
住私樓
唔使返工廿四小時係屋企
隨時可以向佢報告

仲有屋企太大太細都唔得,幾大先啱睇貓義工心情決定

出入口除咗門、閘, 仲要有2層欄, 防走貓
窗口要有網, 大格唔得, 鐵絲太幼唔得
定期報告, 慢半拍會上fb group開post催
預備俾咩食物, 唔可以太cheap, 唔健康
村屋唔俾, 易走貓
家訪時要全家在場
全家大人, 有錢, 亦有人陪佢

之前都有個貓義工post 有講,啲條件有時自相矛盾,有時難以做到,有時吹毛求疵。根本無劃一標準,真係係個別義工嘅直覺,甚至係心情。

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

事實係領養個仔難過領貓喎大佬

自膠,係領貓難過領人

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

你當貓人咁?
Wtf?

一個人洗唔洗你照顧先生存到係社會阿?
洗唔洗你餐餐餵?
唔得係因為你養得貓個一下 就係將佢從大自然切割左 帶去一個為人而設既世界
令佢逼於依附你而生
呢一下己經唔可以再用對人既態度對貓啦
再次睇貓撚沖出黎柒
有冇貓義工入左黎之後突出個撚頭黎比人屌?
作為把關者
選擇好既家庭比貓咪係常識黎
因為揀錯左,發生咩事都係屌鳩把關果個

如果你因為個制度 種種原因而去支持貓咪交易
你根本就唔應該養
因為你係一個仆街
因為制度仆街 所以你都選擇任性地做一個仆街

利申 同領養工作一D關係都無
只係見到D理由太扭曲 先屌柒呢D心態

咁咪叫班義工養撚晒佢哋囉
幾十隻貓迫係一個狹窄空間度,都好過一隻貓住係窮撚屋企有人錫有人照顧

貓義工好多戇鳩, 唔通一個正常既都無咩?

咁實有嘅,但有排搵囉。不如你介紹下,等呢度到巴打唔駛搵得咁辛苦。

我都想知, 貓義工又仆街, 寵物店又仆街
唔通除左愛協真係無其他選擇
歧視殘疾人士咁仆街?
又要回帶:
貓義工拒絕領養者各種奇怪原因

[size=2]1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物
17 住址太偏僻唔方便果位義工黎探貓
18 養緊名種貓所以你對隻新貓會唔好[/size=5]

咁我果時果個義工真係好好
我果時租唐4樓劏房得21歲 養緊另一隻係人地比我既名種貓
佢都同我咩埋隻貓行樓梯上黎
仲同我另一隻貓剪指甲抹埋耳仔
最多係搖下我個窗網隱唔隱陣(我覺行需要既呢個動作)
貓本身就係野生動物
但係我見連登d領養撚都係有問題...

問多兩句又嫌鳩人煩..

人地拒絕你又要屌人老母...

老撚奉要比你架咩....

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

你當貓人咁?
Wtf?

洗唔洗你餐餐餵?
唔得係因為你養得貓個一下 就係將佢從大自然切割左 帶去一個為人而設既世界
令佢逼於依附你而生
再次睇貓撚沖出黎柒

當佢係人的話,咁你生個仔出黎係咪會幫佢絶育,咪撚玩啦,你係要照顧佢,但唔會同人比較
貓本身就係野生動物

"人" 本身都係..
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

幾十隻貓迫係一個狹窄空間度,都好過一隻貓住係窮撚屋企有人錫有人照顧

咁實有嘅,但有排搵囉。不如你介紹下,等呢度到巴打唔駛搵得咁辛苦。

點計都係貓義工仆街d
唔俾人領養之後搞到幾十隻貓迫曬係佢屋企個籠 咁仲唔係虐待
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

你向有信譽breeder買係無問題
唔係賣貓嘅都黑心繁殖
外國好多breeder啲貓都係有成個花園,農場住的
又要回帶:

[size=2]1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物
18 養緊名種貓所以你對隻新貓會唔好[/size=5]

你呢個貓義工真係好,唔會太吹毛求疵。

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

你當貓人咁?
Wtf?

洗唔洗你餐餐餵?
令佢逼於依附你而生
再次睇貓撚沖出黎柒

當佢係人的話,咁你生個仔出黎係咪會幫佢絶育,咪撚玩啦,你係要照顧佢,但唔會同人比較

養貓養到要人咁對佢
究竟貓撚已經去到咩level
買囉,吹咩
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

點計都係貓義工仆街d

呢個指控真係睇咁多個貓義工post 都無人駁到
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

點計都係貓義工仆街d

問多兩句又嫌鳩人煩..

網上多乞衣

前排有post話自己隻貓無啦啦生左隻貓仔,d乞衣一見係名種混就立即話要收養,但明明樓主講明會自己養返
Cheap撚到

拎人同貓比
果然貓撚係忽上腦
利申就扮中立?

你當貓人咁?
Wtf?

養寵物冇個心當個仔咁就咪鬼養啦
寵物一生就係依靠主人
人大左都話可以唔要老豆老母 仲可以係社會生活好地地 甚至更好 , 寵物冇左主人 扔係條街到就食屎啦
如果連呢d 基本既準備同責任感都冇
養嘜春動物
所以我重來唔會養動身

動物就動物咁對
比嘢食,有病醫病,有玩
但永遠係重視身邊嘅人>>>>動物
個人意見
唔係話唔愛,但分清楚係對動物嘅愛
定對人嘅愛

問多兩句又嫌鳩人煩..

網上多乞衣

前排有post話自己隻貓無啦啦生左隻貓仔,d乞衣一見係名種混就立即話要收養,但明明樓主講明會自己養返
Cheap撚到

係啦 , 果個post我都有睇...

話撚左自養都係鳩咁問領唔領養得...

正一乞兒黎...
又要回帶:

1 啱啱結婚
2 同居
3 屋企太細
4 屋企太大
5 屋企有高櫃
6 有小朋友
7 有第二隻貓
8 未夠21歲
9 無養貓經驗
10 要返工
11 唔洗返工
12 仲讀緊書
13 單身
14 獨居
15 同家人住
16 有養其他寵物
18 養緊名種貓所以你對隻新貓會唔好

你呢個貓義工真係好,唔會太吹毛求疵。

我上過佢地貓屋
佢地用兩房一廳單位黎放d貓 貼唒上網叫人領
寫話收人100蚊領養費但事實都無收我
仲有領養完有另一個義工add我話佢好鐘意呢隻貓
可唔可以add我等佢有得睇下佢d生活照
我感覺到係算係監視+follow
不過變相我有d緊急野唔識應付時都搵佢求救佢又幫我幾好添

不過都係6-7年前既事喇
其實佢地嚴謹都係因為有衰既領養者姐
領完d貓出事既話最心痛同內疚就係佢地
作為把關者

你根本就唔應該養
因為你係一個仆街

點計都係貓義工仆街d

除左寵物店之外, 其實貓義工都應該要規管
係咪應該要發牌監管寵物店/貓義工既環境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞