貓義工:嫌領養麻煩,你可以唔養

505 回覆
592 Like 12 Dislike
根本窮人就唔應該養寵物
自己都未搞掂仲要養多隻野

算啦 講唔聽o既
根本窮人就唔應該養寵物
自己都未搞掂仲要養多隻野

唔好傻啦,窮人父母都養得大個小朋友,養隻寵物有幾難 你覺得投資係一個小朋友需要既金錢會少過養一隻寵物?如果你話睇病好貴唔應該養 你睇下fb幾多貓義工要籌錢醫病貓 咁佢地係第一個唔應該養貓囉
相比之下 救狗既毛守就正氣好多
曾經睇過個訪問 kent話佢地會幫d狗好似揀女婿咁揀主人
一定要錫狗 但唔洗大富大貴 就算住好細地方 但見到隻狗同新主人影相個陣笑哂又攬住咁樣 就已經好滿足
呢d咪態度正確囉 養寵物最緊要睇佢有無愛心姐
你班八婆又嫌人窮又嫌人屋細又歧視人傷殘
顯得你地人格好低賤
我之前領養唔洗家訪,但未21歲要搵家姐幫擔保
養左3年健健康康
D貓撚好煩
我fd屋企成家人番工番學 無人理隻貓
隻貓又係咁肥 咁健康
個貓義工好仆街喎,歧視你fd阿媽
其實姐係咁
人地有得揀梗係幫啲貓仔揀個最好條件既俾佢
咁你唔係個堆入面最好咁都無辦法嫁
貓義工無錯嫁Wo
你領養唔到 你地咪去執啲流浪貓養囉
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo
點解要領養唔到 就要去買 可以唔養嫁
可以自己去救去執 方法咁多種
根本啲人就係為買貓搵藉口
戇鳩,我係CFA貓舍買隻貓返黎健健康康
本身係貓舍入面已經食得好住得好
領養返黎既成日周身病一年睇幾次醫生
係班偽善撚成日一車車貓糧走去喂d野貓
等d流浪貓容易生存可以周圍生仔
然後又係度屌d人棄養
其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

而家係講緊你d貓義工八婆d閪格阻嚇人地領養
搞到d人為左唔想再搞咁多野而去買貓呀
見唔見到2者個因果關係呀
藉口?人地真金白銀買隻貓返黎做咩無啦啦搵藉口?你訓醒未
其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

引用返之前巴打個post名
屌你班貓義工咪自己攬住堆貓過世囉
柒下柒下咁
其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

第一 我唔係貓義工
第二 養貓唔係得買 同係義工到領養呢兩種方法
第三 點樣阻嚇人呀?人地最多咪唔俾隻貓你。罰你告你唔夠資格領養呀?
第四 買貓個啲人既藉口咪怕麻煩囉on9。真係有愛心 點會諗唔到繁殖場啲貓既慘況,仲去買貓
妖魔化哂所有名種貓主
其實啲貓義工養貓環境係點?
間屋點細都無十幾隻貓逼係一間屋咁慘呀

我個人就咁諗嘅
如果你住緊幾千呎嘅話
你唔會呢度叫人捐物資 嗰度叫人籌款咁樣
咁如果你同時養緊咁多隻貓嘅話
咁啲貓肯定住緊劏房啦

幾十隻貓逼幾百尺單位

咁啲仆街仲邊有資格嫌三嫌四

On9 唔係以為捉得愈多就愈係對啲貓好 愈有愛心呀!?
對想領養嘅人就咁多要求
但相反自己養貓嘅環境連合格都稱唔上
冇能力就咪養啦 攞住貓義工愛心光環打飛機
分分鐘由隻貓自己流浪可能仲好
想知好耐
其實貓義工d屋企係咪好大 有千幾尺
佢地點樣決定隻貓係流浪而唔係野生
其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

訓撚醒未?買貓洗撚搵藉口?我鐘意買咪買囉,關你地班濕鳩貓義工撚事啊?洗唔洗下下同你地交代啊?夠鐘番去訓喇柒頭
貓義工:你地班小學雞 領養唔到貓既失敗人士 唔比貓你地係正確架 有冇諗過救貓幾辛苦 你地咁叻咪自己出街捉囉

仲有冇其他point 佢地講黎講去都係三篤屁
根本就同佢地溝通唔到
諗住比d建議佢地就屌晒鬼咁
屌你地失敗乜乜乜
唔同channel 溝通唔到 咪由鳩得佢地攬住d貓囉
出晒d貓比你地買有得籌錢呀 冇得籌錢邊有得食呀
你估個天有錢跌落黎架 唔撚返工 全職養貓都會有錢?仲要養咁多隻你估平呀?
咪又係淨係識拎黎消費d動物
唔好拎住「救過貓」黎打飛機
偽善冇腦冇常識 好嘔心呀屌
其實姐係咁
貓義工無錯嫁Wo
香港大把流浪貓啦
一樣都幫到貓貓姐
張圖岩ga wo

第一 我唔係貓義工
第二 養貓唔係得買 同係義工到領養呢兩種方法
第三 點樣阻嚇人呀?人地最多咪唔俾隻貓你。罰你告你唔夠資格領養呀?
第四 買貓個啲人既藉口咪怕麻煩囉on9。真係有愛心 點會諗唔到繁殖場啲貓既慘況,仲去買貓

睇下人地cfa啲breeder既貓舍環境再出聲啦!貓唔係靜係繁殖場黎架 膠完未啊?
on9你睇下香港周街都係d跟風港女,行過貓Cafe見隻貓得意就去領養架啦,貓義工跟緊d有乜問題

你生左個女都想佢嫁得好d啦,唔通有私樓仔唔簡要公屋仔咩
慳個幾叉銀俾人當狗咁撚,為乜呢
我之前領養果時都唔知幾順利
比哂裝窗網的相佢睇,ok哂
家訪一次check過d網夠實
之後佢就送貓過黎,全程態度都好好
on9你睇下香港周街都係d跟風港女,行過貓Cafe見隻貓得意就去領養架啦,貓義工跟緊d有乜問題

你生左個女都想佢嫁得好d啦,唔通有私樓仔唔簡要公屋仔咩

問題係貓義工睇唔起領養人,嫌人地媽媽係殘障人士,你可以話係個別例子,但事實上大部份貓義工係真係狗眼看人低但佢地所謂貓舍既環境都唔係好得去邊wor,佢地做既行為係會令人對領養卻步囉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞