“真”高質電器傢俱討論(14)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
暖氣唔洗啦,香港冬天都好熱
唔該曬肚腩巴
想換咗房部冷氣佢,窗口分體式係咪得1匹最少?
如果間房唔大用1匹會唔會浪費電?
首先睇下裝唔裝到420,三菱電機出左3/4匹。
窗口分體基本上得珍寶368獨家款,我本人裝有珍寶368,室外機係靜,夠凍,慳電,但部室內機係made in china, 防污塗層唔夠好,加上本身部機比較多水,用左1年就開始有異味,後尾同珍寶啲師傅吹水,會教你要手動開fan mode吹乾室內機,可減輕臭味
如果窗口機有邊d真係靜?
定頻窗口機得Panasonic / r同型號買得過
咪再講格力都好靜,格力以前係同pan用同一款壓縮機,依定轉左自家珠海凌達,嘈到呀媽都唔認得
日立左右出風傻仔先用
美的就頭1,2年幾好,跟住就好嘈

格力新出變頻窗口暫時未知用咩機頭
三菱重工中國機好煩,唔知邊間oem, 我只建議買秦國機

呢2部係oem機

你呢個室內機個樣都非常oem

呢部就三菱重工大陸廠造

你要搵專家先知ee1 係邊間造
有無巴打係先力買過野 email whatsapp 都無人應機既
所以GS 好d 同係秦國機正d??
樂聲 cs-ls12wka
呢部冷氣點睇?

同埋如果舊冷氣條銅喉同呢部個size一樣既話
係咪可以再用返? 唔洗搞過啲咩雪種, 抽真空果啲??
唔該哂
三菱電機同三菱重工其實係2間野黎
三菱電機中國機都係用自己技術造,三菱重工中國就又海爾又美的,好複雜

依家日本冷氣廠都搬走晒, 得返啲多聯式,商用機先有日本製。家用高端一般就秦國,Panasonic 同大金420(mcqucy機)就馬拉,淨低就中國貨, 有得揀就當然首選秦國
裝窗口機有石屎台其實有冇需要加鋁架?定其實用膠腳都得?
想問下如果德馬訂完潔具 會直接送去裝修果度定自己屋企先?
預計7月先開始裝修 係咪唔洗咁早訂都得?

同埋電制制面會唔會amazon訂埋? 好似唔見人講
有冇人用過SMEG雪櫃 好唔好?
見個樣幾型下
我有d bg 電制係amazon 訂 dhl送緊黎

4月消委會test佢舊一款r410a 420細機,係十幾部入邊惟一一部報大數嘅機,差16%
呢部r32有冇報大就唔知
電制係咪全世界通用? 會唔會有啲香港安裝唔到
早訂呀,有排等呀。送自己屋企先啦,唔好信曬師傅
Roca Toto入門款 有無咩型號推薦?3千內 自由咀
想問邊度多意大利/西班牙餐檯睇?已經去過沙田home square睇
250尺裝廳最抵玩2匹半,如西斜多半匹
Mitsubishi Heavy 三菱重工 SRK63ZRH
風量最大,送風角度廣,尤其裝長廳表現最好

Toshiba 東芝 RAS-24N3KV
性價比高,呢部應該算3匹,比srk63凍,送風角度冇咁大)
另有淨冷款24N3KCV
2021年新款RAS-24J2KV (製冷效能差左少少,多左wifi及防霉塗層)

Mitsubishi 三菱 MSZ-WG20VA
風量同角度比東芝大啲,貴在用料靚,金屬殼,室外機57kg

DAIKIN 大金 淨冷FTKC60TAV1N
大金死忠可選,慳電方面唔錯,造工普通,室外機只有36kg, 優點為外機尺寸較細

我陣間整合一個我個人心得,好多人問但又唔追post

注意,我唔係專家,只係我有機會接觸到唔同機,係我自己撚完啲機嘅主觀感覺,中伏後果自負
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞