“真”高質電器傢俱討論(14)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我就傾向抵玩嘅,見到呢部 srk35zs-s 其實都好心動(尤其是有左右 swing)
不過我睇過選擇月刊,見到 35zsxh 個價錢都有少少打個突(當然我相信 35zs 會平一截)
其實 Samsung 果部同呢個比,係咪都係 35zs 好好多?
定還是都係簡簡單單買 Pan 記?
消委會誇張左,佢嗰個建議零售價呀應該

Samsung 我真係唔熟,我未撚過佢啲機

如果你對Panasonic有信心就買啦,陣間買左其他牌奶了野可能會後悔

我驚我講完會影響你選擇
只可以話Panasonic部機好耐用
zsxh s 同zs s係2部機黎架

我知係兩個唔同型號啊
大致比較過(其實無官網好難比較)覺得 zs-s 已經夠
其實我就係想試下新嘢,最好就又平又靚
睇落 zs-s 同 Panasonic 價錢應該差唔多
但 zs-s / Panasonic / Toshiba 比較嘅話,係咪都係 zs-s 好?
好唔好好難定義,睇下你想要咩,部部都各有長處,就算同一牌子都有平有貴。
Panasonic啲機唔夠凍,最易漏水,最易臭,唔太慳電,價錢不平,寧願揀大金
三菱重工最慳電,風量大,送風廣,但抽濕差(其實風大就一定抽濕差)
東芝慳電差不多包尾,風量普通,抽濕自然普通,表現中間,室內機1格or以上風聲比較大,但東芝開quiet mode係最微風冇風聲,應該係全牌子最靜,睡房用就啱晒
講漏左東芝新款13j2k 1.5匹外機縮左水,要買就買舊款13n3k
除非你咁啱放唔到13n3k 但又想用東芝
例如你想要左右swing, 東芝就要2匹以上先有,如果裝長形嘅廳就冇咁好
中平價漏左三菱電機yk12va都有左右swing
咁睇嚟我應該都係三菱重工同三菱電機之間揀了
唔該晒
選擇困難
日立R-G420KHX同三菱 MR-B46Z 兩部MIJ雪櫃諗唔到邊部好
好似樣樣都差唔多
btw呢款用咗一段時間要換個蓋
點解
唔需要用電,有冇其他介紹?駱駝牌得唔得?
唔洗換架 好耐用架喎
同埋無得只買個蓋
https://www.zojirushi.com.hk/hkproducts.php?oid=8
象印都有好多 一定要日本製造

駱駝牌無用過唔知
好似話象印TVB賣廣告,推薦買駱駝,利申唔太清楚,揾唔返個post
房冷氣用咗10幾年,終於壞咗
想問下6000 左右連安裝有咩推介
分體式冷氣,1匹,淨冷就ok,最好就唔好中國機

追咗成個post 好似三菱重工,三菱電機同大金好似幾ok?
我屋企嗰個用咗幾年,啲水有陣膠味,
上網search,
原來係個蓋嘅膠老化

好似有得只買個膠圈
淨冷6000蚊要埋單可能有啲難
秦國機
Toshiba 東芝 RAS-10N3KCV
DAIKIN 大金 FTKC25TAV1N
MITSUBISHI 三菱電機 MSY GS09VF
淨冷連安裝基本要幾多
咁大個仔未買過家電
本身有冇裝緊窗口機?
假設有石屎台唔使搭棚及造架
1匹淨冷安裝費
基本安裝1600 包12呎喉
拆舊機+新玻璃400 (3分厚玻璃可能貴啲啲)
4心線200(已經得返好少鋪唔收)
喉冚100蚊1尺(非必要)

大約咁上下
本身都係分體冷氣來
有石屎台,唔洗搭棚,住公屋最底層行出去窗台執垃圾都仲得

即係淨機價加多$2500 安裝費就差唔多啦
你本身分體即係可用返舊玻璃,可以平啲
如想要埋暖氣又夠位裝可睇埋
Mitsubishi Heavy 三菱重工 SRK25ZS-S
計埋個架都平過大金淨冷
想問吓啲淨冷分體冷氣

百零呎睡房係咪gs09vf最好?

廳大約200-250呎又應該揀邊部?
唔記得咗講
房部1匹係要裝喺窗度,無石屎窗台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞