不如講下睇完四台直播有咩感想

1001 回覆
2041 Like 39 Dislike
呢條友一早BLOCK左
4條片都好正
Live 講左兩次MC 無比機會講
希望仲有下次合作
今次嘅感覺就係有啲吹大咗
呢個陣容真心唔錯
期待遲啲16:9都加入 同其他台合作
邊度有得睇返FH 個live
不知不覺原來睇咗熊仔頭咁耐

你hold唔住就好老尷
FEEL到佢應該係D女入邊比較成熟
dee姐
道歉左就由佢啦
小喬講嘢真係好得體
不過講到問答片就一定要提whizoo
希望whizoo都加油
下次見到你地
其實四條片一次過播個感覺係有少少怪
一開始arm輕鬆風幾有電影感,一如以往嘅高超拍攝技巧啦
之後入試當真雖然都係賣鳩,但當中有認真嘅訊息同埋好多位都好唏噓,同埋channel需要系列一向都係行寫實劇情風格
之後一入小薯茄突然變咗非現實式嘅輕鬆搞笑劇情類
個反差即刻好大

當然分返開嚟嘅話其實四條片都好帶到自己style出嚟係好睇嘅
作為學舌鳥年代開始睇游豪修,今晚睇完有啲覺得好彩有修哥撐住。如果唔係成件個live會一路柒落去,十足十足 ocamp 環節咁草草了事。

試當真果啲 mockumentary 真係好睇演員同對手,其餘3個台啲演員夠唔夠料,真係一對戲就睇得出。

第一節問答環節入面,啱channel戴眼鏡果個男仔話「自己啲反擊戲會俾人剪哂所以都唔打算反擊」,大佬,mockumentary就係要不斷improvise不斷撞嘢出嚟,如果諗住睇完對白就搞掂的話,呢個心態真係唔要得

啱channel:
條片只係透過「四台聯播」嘅機會去搵其他人去演自己風格嘅劇,衰啲講句,搵其他人做豪哥個角色一樣都得,呢類型嘅劇只會抹殺咗個演員自己嘅風格同節奏。同埋又一味講情情愛愛嘅主題,無乜深度可言,所有對白浮於表面,最後仲要硬 tag 一句金句落去,一味要玩正能量,sorry 呢啲 style 真係唔啱我。

小蕃茄:
演員質素唔討論了,大家自己評價。又係要一味大團圓、發放正能量感覺,重點係太過似皆大歡喜、愛回家呢類型「畫公仔畫出腸」嘅劇目,連「心諗」嘅對白都咁多交流,真係睇到好尷尬。(實有人拎試當真係𨋢入面放屁條片嚟反擊上述呢個point, 但需要理解嘅係成個context唔同,,無得咁比)

FHproduction:
睇熊仔頭自己講番,感覺到佢都有心做,但可能過往嘅題目同發展都限制咗佢地channel嘅發展。要突破嘅方法真係要諗吓自己除咗sell女之外有咩賣點 (可以sell concept、故事、呈現方式等等)。不過佢地條片太似啲 making of,太過one-off,下次拍片期待可以睇到更多賣

試當真條片,locker、阿慈、Jessica就算少/無對白,佢地啲走位動作依然都做到「導演一日未叫cut都要繼續做」,明知自己做下佈景但都依然好係「試當真universe」入面嘅佢地。呢樣我估係修哥想推四台聯播嘅原因之一:繼續將「試當真universe」發展開去。所以就出現修哥所講:珈其同Yanny仲未係「試當真universe」出現過,所以今次拍「Channel需要」系列係唔會有佢地。假以時日,「Channel需要」系列可以單獨發展成為一條大長片,紀錄「試當真universe」嘅發生。
想俾腎仔吉!!!!
直接向燒山宣戰
咁係許賢carry啫
換阿bie落去好似都做到一樣效果
好彩溫和比意見,真係估唔到會開post say sorry,仲要講埋衰內容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞