[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
拆盒27好似冇lens hood
不過平咁多冇所謂啦
係冇㗎
不過同樣嘅錢我寧願裝filter
Samyang枝12F2有冇X mount份?
裸用緊
依家淨係得 E mount
有x mount都未必有af
富士枝紅圈8-16大撚過Nikon FF大三元果枝1424
我覺得富士用馬撚咁粗咁大嘅鏡真係

55200已經係我可接受最大嘅鏡

再大真係不如駁返EF用
入光量不變架喎
等效景深就apsc f2.8=ff f4
但ultra wide邊個會睇淺景深
光圈大細(入光)不變 只係景深有等效
佢個concept 冇錯喎!?

鬼唔知ff 好咩 但大同重呀嘛
xf1680 Vs Sony 24105g
1680 fit 好多at least to me
用得apsc 都係貪輕便又有想要既焦段,注定超廣角iso景深差D, 視乎你取捨既姐

用得富士就貪埋靚仔色水操作
知唔知拆盒幾錢
光圈條式咪就係焦距over aperture diameter
光圈唔係好準確反映到通光量,有啲大鏡身嘅鏡可能會多鏡片影響通光量都唔出奇,但由於佢焦距短/aperture diameter大,又可能好大光圈
有啲電影鏡會標埋通光量出嚟,用t值標示

有錯請插
咁中幅又多啲?
同一光圈下張相更光?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞