[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下咁多位巴打
16.4同1024使用上會唔會好大分別?
兩枝同樣係廣角 一枝定焦一枝變焦
一枝1.4光圈 另一枝4光圈
如果想影人加影景 揀16.4係咪會好啲?
用緊XE3 手上已有1855同50230
原本想揀35.4但醒起之前有人講 呢兩枝個焦距已經夠用
所以想揀枝廣角黎玩下 但又唔知邊支好
有冇巴打可以推薦下
唔該曬大家
港行代理真係好撚柒

GFX100 畀多萬6升級 GFX100S

先唔講升級而家4萬8一部GFX100S 啫係GFX100先值3萬講緊街價賣緊一個double

真係當港行傻仔狗咁撚

柒撚再SP唔打燈都要出片屌 就知幾撚弱智

Fujifilm最大嘅敵人永遠都係自己
唔計政見,Nikon定富士代理柒啲
啱啱出Z mount嘅時候係Nikon代理柒啲
經過印仔保養 支票回水 貼錢降級之後最撚柒就係Fuji

P記都咁冇柒 頂多係唔撚理 Fuji代理係衝出嚟柒嗰種
新手問手動鏡,35mm 你地點揀:

七工匠 7artisans 35mm f/0.95
七工匠 7artisans 35mm f/1.2
銘匠 TTartisan 35mm f/1.4
中一枝35 0.95都ok
老蛙又出緊枝,可以睇埋先決定
我見中一個支貴七工匠一倍,質素又唔係差太遠
睇標題我仲以為係apsc 升級
七工 聽到個名都唔想買
一支都唔揀
同樣設計嚟應該得coating分別
七工嗰支好似會偏紅
見mobile01啲人講話七工質素差啲
我會推薦Voigtlander Nokton classic 35mm f/1.4 II VM
m mount要再買埋adapter. 加埋都唔平
好似係冇咗
當件事冇發生過
巴打想問要咩接環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞