[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下大家有冇試過慢快門拍片
我想用1s左右 但部機lock死60s係最低
有冇人知點set
你個dial有冇扭去T
有啊 T同b都有試過
最少都要24s
幀內同幀間壓縮問題
你每秒拍60格
即係每秒要影到60次
即係每1/60秒要影一格,點用到1秒快門
拍片最少每秒24格
除非你用連拍影相,再後製串埋一齊變做片
你睇下王家衛點拍先啦Step Printing
咪係低幀
分享下 用xt4+70300 手持影 呢個價錢同體積我幾滿意,不過感覺對焦都係比canon/sony弱

呢張少out focus
我記得舊post都有人問過同問題
真係有啲機得有啲機唔得
人哋嗰部電影幾你果部呢就係相機
其實係得嘅高級機種一定得因為我試過
唔知你咩機,但你去setting 動畫設定,入面有無影片壓縮>幀內/幀間,set幀內就可以低於你所設定幀數的快門速度
有可能太入門既機無得set,正常中高階機都有
依家就係講富士機都得 你jm9?
唔洗理佢.....你睇佢個答法都知佢未必真係識set
你話我唔識咪唔識囉我片都拍完

YouTube有講過點樣去set 嘅但係永遠冇人上去睇
其實係得嘅高級機種一定得因為我試過

大師答人回覆問題真係好圓,答完同無答無分別,唔講以為王家衛上左黎回覆

不如直接答人我識呀不過唔話你知
呢個極品有時係攝影台大師 有時扮新手(blocked)
書又唔睇片又唔望

講都冇人明
係廢柴先伸手等答案....

進歩靠自己去搵,唔係等答案...

日日問月經題真係咁多定係懶???

我唔係乜大師,應該答自然會答
咁大力跌落地分分鐘連光軸都斜埋
你個相機袋無pad?
正常相機袋應該保護到

希望淨係個hood傷
試吓用鉗慢慢整返圓個hood金屬部分
之後擰返出黎,買過個hood
你唔介意俾錢咪拎出去俾人整
但我睇落應該係個hood金屬部分彎左姐
俾我就自己拗返直, 再買過個hood算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞