[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
女?
btw 應該買左1680先 如果真係岩size 同常用5580個段再放1655
利申1680用家
有冇巴打想放xf27 f2.8
富士拍片mf係常識富士mf嚟講做得幾好
想問一下xpro3 嘅白平衡係咪冇白色優先揀見好似其他富士機有
小弟有x-e2配18-55同18f2,早幾日買左x-e4,考慮緊街拍同自拍入16f2.8出18f2,請問兩個鏡頭感覺差遠唔遠,值唔值得換?
用過16/2.8答你
對焦快又唔點拉風箱,畫質ok嘅但唔好太近影,太近影會鬆鬆哋難接受
如果用嚟自拍其實係伸到直一直隻手只係head & shoulder,你用gimbal另計。

其實唔太值得買嘅,因為差不多價錢S廠有16.4畀其他廠apsc。對上支XF16.4畫質贏曬,對焦速度差不多,係貴同大支啲啲,如果買水/二手比16/2.8值太多。

我最後係因為有1024同1655後閒置好耐而放咗佢回血,可能會加少少買S廠支16.4畀M6ii用。
xt30 用 x-t3 af system
若果覺得冇需要咪 xt20
有乜好糾結
因為你有save係c1~c7

得咁少咩,明明睇落似全線缺貨
唔知㗎見人哋公布咪俾你睇囉

如果真係全部缺貨使乜打型號吖淨係話全部冇咪得囉
多謝師兄詳細解說
新手一問
用緊XT-20,想買枝長少少嘅定焦街拍同影食物
80微/90F2係咪好選擇?定其他?
同埋peak design 6L sling 係咪好選擇日常揹部機出街?

持有:10-24 F4同16-55F2.8,未玩過定蕉
80係 1:1放大率
咁即係建唔建議?
有時我都會想影macro相
影下啲花花草草咁
我懶撚成日想買枝16-80 俾部x pro 3
用ovf會遮咗四分一喎應該
你想隨便咁去影嘅是但買一支囉

你想認真少少去影嘅你就買80啦⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞