[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
屌呀
屌那星又係唔聽書
呢個基本
仲有兩年保之類
所以你外國買未必係新鏡
正解

頭post我都做過測試,即使Raw set DR100 or DR400所影出黎時都已經有分別,再入LR/C1拉既深度都有唔同,我結論係DR400所得到既後制效果大於因為ISO set高少少所帶來多少少的noise

所以我平時都多用DR200/DR400影,除非真係想影大光圈而又受快門限制(機械快門),先會set低DR影
又嚟Base ISO,又想世界大戰

背後理論係點唔重要啦,咩setting咩效果自己鐘意就得
所以上面巴打講DR400冇咩優勢我就覺得奇怪
如果話Dr400淨係應用到係jpg,而Raw係冇分別既先係冇優勢
但Raw上面都應用到咁就係好大優勢喎

而家我自己用電子前簾+機械+電子快門
不過連拍會最高得返10fps,好似純機械定機械+電子果陣先可以15fps
電子快門高速連拍會有果凍
永遠都唔會用
其實呢d功能都係得個擺字
一般用家黎講
機械快門有10-12fps都足夠日常大部分情況使用
唔係影郁既物體先會變形咩,你影靜態影應該唔會?
主要都係日光日白大光圈自動開電子快門高過1/8000用
留意返我第一句
淨係針對高速連拍+電子快門
咁你用得高速連拍
梗係影郁緊嘅野
靜態無咩問題 我間中都會用
我用xpro3影完啲色放返係電腦到執會無左佢本身啲色變返正常相咁
想問下巴打們係咪影完直接過落電話到先無事
要先了解下你咩情況下覺得唔同,你用raw定jpg?用咩software執?你用機身mon/電話mon對比電腦mon?

用raw一定會比機身直出既相flat少少 ,或者話比較灰,因為係保留最多細節既效果,但係如果用C1執raw可以用到film sim,基本色調同機身出其實都好接近,再作調節係可以做到更好既效果
早兩日試多輪xt4 x100v
應該都係揀返x100v
我用raw 出,係lr到執相
我用classic 色影完係機身mon 睇到係電話mon 睇係兩隻色黎,過左落電腦用lr 執相個時無左隻classic 色變左普通相色咁,啫係我要用c1執先會保留到佢相機出個隻film sim?
lr都可以 係描述檔揀返
同注意輸出色域係srgb唔係都有機會走色
機身Mon同電話睇唔同色好正常,即使samsung同iphone睇都會唔同
機身mon/電話/電腦mon/電視,唔同螢幕唔同質素,color space都唔同,要統一顏色基本上無可能。即使有得比你cal mon,其他人無cal過既mon睇都係唔同色,所以唔洗太執著於同唔同色。但唔係話cal mon無用,cal過既mon的確可以睇到多d細節位,對於執相或有專業需要的話都非常建議cal mon

唔知你係用邊個ver LR,比較新版既都有得選film sim(同C1film sim比較過有少少唔同),如果你係新版既可以係color profile 描述檔個度搵下,有可能只係用左其他adobe standard profile。當然用fuji都建議用C1
見到了
唔該巴打
唔該曬巴打
唔好意思問個弱智問題
諗緊買xt20定xe3,見都係同一代,但個價都差千幾蚊
係咪無反mon需求都係買番xe3好啲
操控係第二個因素
講緊握位 同埋dial數量 有冇D-pad
想請教下23.4影小朋友(未夠1歲)啱唔啱用?對焦夠唔夠快同準?

P.S. 剛由XT20轉XS10 有1024 1855 23/2 50/2
50/2用最多 但室內空間始終有限
所以準備出1024 23/2 入16 2.8 23.4

我用X-S10加23.4, 外形好夾+balance
23.4係富士fast lens黎講算比較快
用過黎影細佬仔其實ok, 但唔會張張中眼, 要overshoot去揀相

利申: 想入16.4有興趣可以傾放23.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞