[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我玩apsc Only
但我記得永成有個post寫GFX喺大片幅
連天祥升級post都冇埋。即係今日冇嘢發生過
當件事冇發生過
sp 反應過大?巴打點睇呢件事?
利申:冇用過富士中幅機
我玩apsc Only
但我記得肥花有個post寫GFX喺大片幅

你應該諗你買廣角係主力影咩

影人:
1024影人有難度 光圈唔夠大又容易太廣,考你識唔識就

16 .4 等效24好似係私房之眼,又有大光圈

如果係影景為主,1024 彈性好多
冇錢就係慘
有錢想買曬佢

btw thx巴打
我再諗下先
搵日去試試佢
大片幅
肥花:ff係全片幅,大過全片幅重唔係大片幅?!
富士日本自己叫自己做 large format的
不過一般都冇人會跟佢太柒喇
原來如此
Laina m to x close focus 五舊都唔使,多錢使唔完可以去買Voigtlander
菲林時代唔係已經統一120菲林拍出既=medium format架啦咩日本仔又會自己叫佢做large format咁好笑
thanks bro
最好笑係佢根本細過medium format

咁當年645數碼背都係4433, 繼續話係medium format都可以接受
自稱Large format就有啲柒
見到隔離A7IV就出
咁岩stephen出條片道出左富士其中一個大問題,代代都係全部機同一塊sensor係到死磨爛磨就有d心up
第一次上網收2手鏡,請教下佢話保養証正本、但收據副本,咁其實受唔受保?
好處係平d既價錢都買到最好既影像質素?
傳聞罪大嚟緊部a6900終於肯換sensor,xt5應該都係用同一粒
其實就好似apple 同tsm 咁. fuji 有設計但生產線產能同技術未做到出黎, fuji 都係企左起到
設計係指?
富士果粒排法唔係唔同架咩?

無留意罪大
X-trans排法係幾特別
4代已經用咗喺X-T3&4
X-T5冇乜可能會同一粒囉
btw等新X-Pro4啦
舊傳聞話X-H2嘅sensor會獨立開條 line,唔知而家重係唔係
我諗佢既同一粒係指同a6900同一粒
sony 同時都係代工廠黎, nikon fuji 會有自己既sensor 設計, 然後sony 跟據佢地既設計生產. 但應該sony 只肯同佢地量產24mp cmos / sony 暫時apsc 最高像素量產到既得24mp. 所以sony fuji 到今日只有24mp 既apsc 相機

canon 就不嬲自己設計自己技術自己生產, 所以出黎同sony 係有唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞