[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
兩支都唔好,請上1655/56.2/50f2
脷伸 手持1655/35.4/50f2,23.4已放
影仔用iphone啦屌
唔好諗 16 23 35 50 2光圈
買齊佢
唔該晒
影人多就35
我曾經擁有晒所有二光圈嘅鏡頭

一路影一路恥笑班Sony撚揸住啲大碌鏡又要叫又要重

我影完坐埋一邊佢仲喺度標緊汗影緊
我有 16/2 23/2 35/1.4 諗緊支50/2
買啦好驚一支

最近對焦距離你估唔到咁興奮

淨係影到正常個個
買咗16-55 懶撚必備
買左
Xpro 3
我都影到咁上下 今日真係又大又圓
其實要幾多mm鏡頭先夠影?
得枝70-300
有冇巴打比較過1655成像好過1855幾多?
揸緊1024、1855、35.4諗緊點upgrade鏡群
遲啲會入55-200/70-300行山用
老實講 一支16-55係咪可以話頂哂 16 23 35 50堆f/2鏡
越長越好

我用55200要crop。我估70300加2x應該夠用有突
好難講話係好幾多,調反轉講啦,如果你好彩執到支好既仲要係日本做既1855,咁你可以做到1655既8成功力,但唔好彩的話可能係得6-7成。最大分別係邊緣畫質同全開光圈中心既可用成像,1655全開基本上已經好sharp,收到4中心已經到peak sharpness,你要邊緣都sharp嗮就5.6左右,8已經開始跌跌地。相反啦,1855我覺得收極去到8都係做唔到1655果個邊緣既銳利度既。咁另外色彩同bokeh唔洗講啦,1655會好好多。但你行山用其實1855都足夠。
你點用先 咩機
Xpro 系列就唔好用zoom 啦
18-55 mij個枝勁d嫁咩
18-55 lens variation係富士鏡裡面最勁果支,好彩數可以好sharp做到1655 8成功力,唔好彩真係邊緣會肉到乜咁。mij係比mip sharp d,但都有d mij係同mip差唔多,所以都好睇彩數。

信不信由你,反正我擁有過3支18-55,1支16-55同16-80,16-55係Fuji zoom lineup最好果支但偏貴,最sharp係加fringer插sigma 18-35,亦係我宜家既主力鏡。負評果堆真係有嗮咁多支鏡先好講
咁16-80 除左焦距方便,F4 恒定光圈。就無其他特點?

另外我想問會唔會sharp 過18-55?
係,同埋防震定過1855,手感包括zoom ring同光圈環都好咗,尤其光圈環係扭上去solid咗實爭咗好多,同埋都靜咗d。

畫質1680中心會sharp少少,但邊緣同1855差唔多,都係同1655有段距離。三支鏡最大分野位其實都係邊緣畫質果度,1855同1680收極光圈都做唔到1655既邊緣sharpness。1680係35-50mm呢個範圍係反而做得比1655好,係成支鏡最sharp既焦段,但16-35mm就明顯輸蝕,50-80mm都比廣角果邊好。同埋1680係好在zoom到80mm @f4都有一定散景,拍下女女都唔輸蝕
所以Xt4 配呢支kit 算幾抵買?
budget有限的話16-80係無問題,算抵買。不過唔怕重又夠budget當然16-55最好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞