[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔好喇, 廢事有咩拗撬
我真係全新手, check 機都唔識, 不過多謝你offer
買peak design clip or slide
買買襯早 月頭到依家加左一舊水
Leash 同cuff 都唔錯 無咁粗
你岩 我都係買左leash
感覺leash岩富士機既size多d
Slide似要夾大機
xt30 加kit 都有排玩架啦
不過多口問句 你會直出定後期?真係覺得冇classic negative 直出唔緊要?
無知一問
classic negative係咪其中一種好似filter咁既preset?
如果係preset, 咁有無機會較到d setting 做到類似既野?
都會學埋執相咁
fuji 既其中一種film simulation
如果你會後期執相就唔緊要 因為可以用capture one後期apply上去

喱度都有師兄係純粹為左classic negative 換機因為懶得下下執相
自己google左一陣
咁多隻film simulation 都真係幾亂 完全唔知幾時應該用邊隻
但睇得多人點玩,就發現咁多款再自己調教
可以千變萬化
呢個網d recipe 已經有排玩
https://fujixweekly.com/recipes/
諗左買咩鏡先,通常kit 18-55
Budget多就16-80實用好多
又或者玩下定焦都唔錯

買多粒電,買條Peak design相機帶
買個相機袋/內膽
腳架就睇你影咩,我就好少用
我x-t4用slide lite
我都係X-T4 + slide lite
一開始覺得xpro3 得7個preset save唔夠用..到後尾發現原來用嚟用去都係嗰兩個
我銀機+銀帶
我銀機,但slide lite買晒兩隻色
因為why not both
我諗住遲d買多條cuff
因為另外有個capture
用capture掛背囊帶果陣用唔到slide lite
只可以用cuff
kit 18-55用住先
主要影玩具同出街亂影 應該夠用
我就係咁買左 但又嫌用clip時有條野吊吊Fing
最後少用
淘左副廠 未寄到
一開始玩住 classic chrome先
拍片就開eterna
影下花花草草影下街睇下中唔中意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞