[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
用緊35.4
想熟習多d唔同焦段,同多變d
大家對16-55mm2.8有咩評價
高質
Sharp
對我黎講35.4係for街拍輕便日常用
但係當有心理準備當日會影大量相
就會覺得35.4好似缺少左多變性,可能仲未駕御到用同一焦距影唔同feel既相
18-55係好輕便又變焦,不過散景同質素又好似比16-55比下去
旅行我都係拎12+1655+90加部X100V=23mm
35.4留喺香港用
除非話工作用 例如影event雙機長短zoom, 唔方便換鏡咁
否則日常拍攝嚟講, 與其1655我會寧願1855/1680再搭支定焦
試下1680
唔岩先1655
16-80都有諗過又輕d又有防震
不過都多室內影相,驚室內光度唔夠
f4全開都要iso教到好大先得
其實唔一定
佢枝野防震幾勁
我配xs10 80mm1/5秒都影到,當然如果你要影moving object 就唔同講法
室內就定焦 唔洗諗
除非有打燈
我想問下支70-300邊度有得試
今日去完銅鑼灣話無
有水貨了 $5980
直接買返黎試
心郁郁睇咗幾個月想入會但又十五十六
唔知揀咩機好 想問吓大家意見

鏡頭方面主要想配支35.4玩下街拍同練習一下取景同構圖先再上去玩其他鏡
但機身方面就苦惱緊到底應該入手X-S10定X-T30

上網做過功課 知道兩者係用同一組感光元件
前者仲有埋機身防震
但一方面睇到唔少review都話X-S10好多操作上嘅功能掣都閹咗
利申 個人之前係用760D
覺得直觀嘅操作、快手轉到光圈快門會就手啲
仲要外型上都少咗陣富士味 (雖然都靚靚仔仔嘅

變咗喺呢個位置上有少少卻步唔知揀邊部好
有冇用家可以分享多啲或者畀啲意見
性能上你都了解得差唔多

分別就係xs10算定義為大機, 而xt30算係細部少少嘅機仔,方便拎出街啲,但同時揸上手就無你揸開單反嗰種實感(但我都覺xs10有啲柒)

但xs10仲有classic negative(我個人幾鐘意,亦因為咁買x-t4)

建議你直接出去揸上手睇下邊部啱手型啲,建議試埋xe4, 又有classic negative又靚仔,又係同一塊sensor
X-S10 for sure
有冇巴打推介下啲film filter?
上一個富士post 有巴打長文分析過點解xs10 better than xt30 你可以搵泥睇睇

另外xe4 都可以考慮
考慮size balance ,會玩變焦既話xs10 ,鍾情定焦就xe4/xt30
xs10其實重點應該係拍片效能,覺得自己會拍會剪既真係唔洗點考慮
啱啱想買支35.4玩就出56.2 mark ii
過多兩個月會唔會出埋35.4 mark ii
FR唔係話有xf33 f1.4咩?
FR 話暫時係23 1.4 同 56 1.2 會第二代
同埋之前講既 33 1.4
終於買左X-E4叫真係加入富士了 (本身得XF10)
富士舊機有無得好似其他廠咁電腦 load preset入機。。。而家菲林模擬得幾個,機身得自定saturation 個d...
唔多信會有33 f1.4, 而再出35 f1.4 mk 2.
所以枝33 f1.4, 我已經當係replacement
裝fuji x weekly app. 有好多style揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞