[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
新機都冇
舊機更加簡單⋯
其他廠有得一次dl幾十個入機,富士有無得咁
你想講新機都有?
你set啲c1-c10都夠用?
夠嘅,不過懶唔想逐個入
因為用其他廠可以電腦入哂
屌....原來x trans ii舊機得三個位,笑左
課金升級
未用過一部機咁限法,開左眼界真係
有無巴打有xf50f2 想請問下連原裝hood 支鏡大約幾cm長
玩開sony, 想入部xpro3 插23/2或者x100v玩下
依家二手抵唔玩?
最近收左部xt30做禮物連1855kit鏡
想問下如果追求大光圈之後應該買咩鏡好
如果本身係新手
就試清楚自己鍾意咩焦距先
再買返果個焦距嘅大光圈

或者試清楚自己鍾意影咩主題
就買返相應焦距

一切都係個人喜好
就咁問無辦法答到你
多數都係影人, 所以想睇下有冇邊枝cp高既suggestion
見1855好評都唔錯, 我自己用落都覺得overall黎講係幾好
大概就係呢要呢種cp值
頭po又唔爬 google又唔用
乜柒都唔知點幫你
60 macro CP值超高
Fringer+sigma 18-35
有質素有CP值
一支頂幾支,仲可以玩埋EF鏡
邊怕重啫,一支頂曬18、23、27、35喎
計埋唔使換鏡好輕㗎啦
富士自己啲大光圈定焦對焦噪真係不了,個mkii版又撚狗
一係1655,一係50/2咁玩吓就可以
我自己影仔仔玩玩吓都入r6+35.8算
唔使點望mon都中焦嘅,咁先似返部新世代相機㗎嘛
周圍行吓鳩影吓我會用富士嘅,買得唔好浪費,用佢個單點對焦囉
不過拍短片影動態嘢真係R6啦,依家我一支24-105L+35.8玩住先,真係等緊sigma出RF鏡咋
如果sigma話等多年先出RF鏡咁我直頭入副廠ef to rf+tamron 15-30+24-70,計埋都冇一支28-70/2咁貴
去翻隔離po啦
Sor過份咗

我一般都係吹富士嘢多,奸能嘅冇乜點討論,唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞