[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
手感我唔太介意,我諗緊嘅有幾點
Xe3有joystick又有藍牙方便啲
但xt20外型型仔啲又有反mon

鏡頭應該會買多支56.2用仲係好糾結
所以係XT30
剛剛爬咗文 xt30追焦會好過xt20
但會唔會重好多
Xt30同xt20重量基本冇分別
又唔係講緊xt3 vs xt30
有budget一定係XT30
我要枝大光圈(16.4 vs 23.4) 但未決定好16 2.8 + 23.4定 16.4 + 23or35/2

可惜35.4太慢 如果唔係唔洗諗
16.4,等到就等埋33.4
重好多㗎你隻手會斷嘅
小弟最近想玩返相機想入手
FUJIFILM X-E4
14mm F2.8 / 老蛙9mm
23mm F2
50mm F2

想請教下大家係咪買水貨抵玩啲
同埋呢幾支鏡質素好唔好
真男人Xh1 + grip 裝滿3電
老蛙9mm我覺得暗角太勁, 而且我唔使太wide
最後揀左三陽12mm f2仲平一截
我係小妹
+1 我XT3+3電grip
自己影風景多
所以想有支wide啲既鏡
去睇下三陽12mm先
咁xt30先啦, 會拎出街嘅機先係好機

見過太多人一開始心雄買部FF機
過兩日就嫌重唔帶出門
開完Boost mode個evf好順
最近想買個微距同2倍converter玩下,打算影下花草同雀。
因為睇咗幾條youtube片都唔係好知兩個微距converter嘅分別,
有冇巴打可以簡單講解下
https://www.youtube.com/watch?v=QXZ3oH0lmok&t=306s&ab_channel=HarmeetGabha
另外就想買2倍個個converter,貪佢遠啲,但有冇機會比起1.4個款話成像差啲之類嘅問題呢?

利申:XS-10 ,有18-55同50-230
我有套微距轉接環你要嘅俾你
Xt30又貴多20 2千幾3千仲想買多支鏡所以唔諗住了
都係糾結番xe3同xt20
舊sensor wor
部機用好耐點解唔買好啲
無筆直
你果兩枝鏡都用唔到1.4x同2x果兩枝
80,200,50-140,70-300,100-400先用到
holy shit好彩巴打提我
btw 我都想買70300影雀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞