[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (70) 18.4有咩特別?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Stephen?
唔用hood都嫌大?襯咩機身?
唔用hood咪同支23.4差唔多
同埋支鏡行山旅行好方便
十分agger
不過可能機身用xt30 xe4 再用喱枝size or 重量會唔平衡?

我用xs10行山用喱枝fit
share 下相

細機都係配返f2果啲平衡好啲既
其實兩支質素都好接近。我兩支都有過,質素上唔覺得有大分別(唔好剩係講23/2最近對焦會鬆,其實35/2都係一樣),所以如果街拍的話,都係睇你想用邊個焦段就買邊支,兩支其實真係只係焦距上既分別。
街拍應該23 or 50都 fit
睇下邊個焦段岩自己就得
不過35我就會買35f1.4 方hood 加顏色不得了
雖然對焦噪

結論why not both
23f2 + 35f1.4
講錯23 or 35
想問下咁多位巴打 你地出街影snap果陣 Q menu個highlight&shadow係咪長期set 0,0之後後期先tune 定會不停咁轉+2 -2咁樣?
我本身Save左啲film recipes, 如果唔計film recipes我長期0,0
除非當日天色好陰又有霞, 咁我先會轉吓依兩樣等直出jpg望落清啲
睇自己既習慣,我就覺得揀定一個setting 然後keep 住影,成日check 成日改好似唔係幾好,專心d 去影
有無ching 試過買機行鏡水既kit set, 有無咩問題
想請問下各師兄姐有無人試過用LTM鏡用轉環插富士?

手上有支LTM 50.4同35/2想咁玩

但上淘寶(唔好打頭)得好少鋪賣仲要無限對要回少少

所想想請教下有無推介?

仲諗住買X-T30同XF 16/2.8長插
大機鏡,X-E4都係用返18f2
除咗對焦嘈咗啲 的確好用
接環有兩個玩法:一,直接買過LTM to FX接環,好處係簡單,一個接環攪掂;缺點係個接環只可以玩LTM鏡。二,買個M to FX close focus接環,再用相應鏡頭配M接環然後接上之前個接環;先講缺點,多個接環個樣肯定累贅,而且接上接法蘭距未必準確,個別鏡頭可能去唔到無限遠,要自行衡量風險;優點係其它接口鏡頭配個M接環就用得兼有近攝
多謝建議

其實我都諗緊點都會買個XF TO XF TUBE做微距用

新加入富士家庭
X-A 系列有冇玩的價值 同空間? 如果唔想大課金
機仔玩sony好過
以前重有m43系統
一開波已經16.4,識貨
好耐無見人講X-A系列既相機
你想平不如玩X-E3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞