我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
都唔係咁match🤔港女味唔夠重
所以我覺得個外形算幾match彈彈
一年之後返嚟睇下
雖然我睇曬威仔同呢邊
我都係覺得熙仔唔值得擁有秋兒bb
等我有時間search下先
仲要捱多一日
現場坐低!
多謝
出文未
989巴
呢個…我都唔知
thx
多謝山區巴
有文?
如果係我嘅話
我會想秋兒只係繼續當熙仔係弟弟
一百五十五

我同阿必去左屋邨球場踢波。

「喂你兩個食左火藥呀?」文叔問我同阿必:「踢到咁燥咁既?」

「考試唔合格。」我道。

「係呀,我食左火藥,而家好肚痛。」阿必作狀抱個肚扮出個痛苦樣。

文叔啞然失笑:「你個戇鳩仔。」然後轉頭問我:「就係咁撚簡單?」

「唔係你以為我係點撚樣?」我反問。

「嘿嘿,阿叔我食鹽多過你地兩個食米呀!」文叔道:「有咩唔怕講出黎喎。」

「講晒喇。」我聳聳肩。

「我…仲係好肚痛…」阿必痛苦地向文叔伸出隻手:「啲火藥…好似比我啲小腸吸收緊…」突然大喝一聲:「啊…入左大腸喇…我感覺到…啲火藥…好似同啲屎撈埋一齊…」

「屌,唔好笑囉。」我皺眉道。

「我唔會逼你地既,你地想講先喇。」文叔道,然後轉身走返入球場。

「我地都出場喇。」我都起身跟住文叔。

「唔得…」阿必而家直情跪左響度,好痛苦地道:「我就快要屙火藥屎…」

「妖。」

*

返到屋企,我沖左個涼就坐響疏化度望住個電話,平時差唔多六點幾七點淇淇就會打黎搵我,但今日佢冇。

老實講,我唔覺得我屌鳩陳日朗有咩錯,而且係佢撩鳩我先,我已經好比面淇淇,冇用粗口屌陳日朗。

而且最後八婆儀仲一巴打落我塊面度,你話我唔嬲就假。

至於彈彈妹講既野,我反冇乜放響心上面。對我黎講,佢只係閒人一個。

呢個時候大門打開左,係秋兒姐姐。

「熙熙,就食得飯喇。」秋兒姐姐向我微笑道。

唉,醜婦終需見家翁…

我點都要同秋兒姐姐坦白既…

*

食飯既時候,我都係悶悶不樂咁唔出聲…

秋兒姐姐都知我今日派晒所有卷架喇,我應該要主動投案先啱…

「秋兒姐姐…」我道。

「唔?」

「我…數學科唔合格。」終於講左出黎。

「嗯。」秋兒姐姐柔聲道:「我估到你有啲事架喇,你成餐飯都悶悶不樂咁。」

呃…乜原來寫晒落我塊面上邊?

當然,我心情唔好點止因為考試唔合格咁簡單…

「對唔住…」我道。

「熙熙…」秋兒姐姐溫柔地道:「你唔係對我唔住呀,係對自己唔住咋。」

「係…」的確,我係有溫書,但可以做得到既,其實仲有好多進步空間…

「你有冇諗過自己既將來?」秋兒姐姐問。

將來…

嗯…

真係冇喎…

不過呢個時候…

垃生同陳sir劉sir既身影突然響我心中出現…

如果…

我係話如果…

踢職業足球有冇得諗?

好似…都唔錯…?

「做職業球員?」

「哦?」秋兒姐姐個樣有小小吃驚,不過隨即又道:「不過…你為左將來,點都要讀好啲書,至少要考好個會考。」

「知道。」我答道。

踢波同讀書有咩關係,其實我睇唔透。不過,只要能夠令秋兒姐姐開心高興既,我都樂意去做。以溫書既勤力程度為例,為左令秋兒姐姐唔好失望,我其實比起中一上學期既時候進步左好多。只係冇左秋兒姐姐恒常既補習,我除左全部科目都退步之外,終究都係有一科炒左。

「不過…我知你今次其實都有努力過溫書既,係咪?」秋兒姐姐依然係好溫柔地問。

咦?

我當然點點頭。

雖然我心知肚明自己其實可放更加多時間去書本上面…

「其實…每次我響屋企同你溫書既時候,我都睇得出你有比過心機溫書。」秋兒姐姐道。

慚愧,其實我可以做得更多。

「對唔住,熙熙。」秋兒姐姐有點歉意地道。

「下?」我倒係有啲愕然,唔明秋兒姐姐做乜道歉:「我自己溫得唔夠…點會關妳事?」

「Kitty成日要我陪佢去自修室溫書,結果我放響佢果度既時間仲多過你…」秋兒姐姐歉然道:「如果我放響你既時間上面多返啲,唔會搞到你數學唔合格…」

「邊關事呢?」我忙道:「況且妳地要考會考,點計都係妳地既會考重要啲。」

雖然我心底真係會埋怨Kitty姐姐成日霸住秋兒姐姐,但我又有乜資格抱怨?

當Kitty姐姐非常間中放假冇搵秋兒姐姐既時候,我咪又係應佢既邀約去行街食飯同做愛?

就算冇得見秋兒姐姐,咪又係我自己攞黎?

(待續)
正~有文
推推推

彈彈妹
熊仔頭個嘉盈囉
可能以後寫到on9熙變咗理智熙呢
推呀
除咗酒後屌咗組媽之外,大學熙算理智
突然間又唔想做忠實淇淇派啦 賤婦手指拗出唔拗入
唔會就打死你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞