我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
遲下會仲多
lm
Lm
啱啱由頭睇返O Camp故,只能話傻熙真係... 唉...
大學熙vs中學熙
伏線黎
暫時未有打算
其實都係Kitty冇搵佢,佢先順勢修下心啫
係,其實八婆儀話得佢冇錯
係呀
秋兒邊接受到
佢果次啲對手夠痴線啫
989巴
收工準備更新
佢總有成長既一日既
一百五十三

放完聖誕假意味住考試既來臨。

雖然秋兒姐姐成日比Kitty姐姐捉左去自修室溫書,但只要佢響屋企既時候都會同埋我一齊溫書,所以如果真我溫習上面係有唔識既話又可以問下佢。

另外,考試期間淇淇放學之後都有捉我上佢屋企溫書(當然仲有阿必佢地,但阿必同八婆儀真係好撚嘈),所以儘管我冇中一下學期果陣咁勤力,但我相信要所有科目合格,應該唔難。

我以為係。

*

「…」我望住派返返黎份數學考試發吽哣…

亞美響我旁邊偷望左一下,然後又撩我傾計:「哎呀~余正熙,你都唔合格呀?」然後自己哈哈一笑:「我都係呀!不過你有三十六分,我就得二十三分咋!」

我一貫目無表情咁對佢不瞅不睬,淨係對住份數學卷發呆。

我全部科目都合格,就係爭數學。

如果大家有印象既話,應該會記得阿必補考果陣我提過我地學校升班既條件,係全科平均分同中英數三科都合格。

難為我仲咁大口氣同秋兒姐姐講話我考試一定冇問題…

「下學期要加把勁先得!數學唔合格就冇得升班架喇!」亞美仲係自顧自咁笑道:「不過仲有一個學期可以拉返高啲分,唔驚既!」

我真係唔撚明亞美點解仲笑撚得出。佢要拉返平分合格既話,下學期要追好多分…雖然話上學期既考試只係佔全年總成績既30%,但佢下學期要追返合格既都要考56分…

而我最大鑊既係,我做卷果陣以為自己係識做,合格之餘仲一定會考得唔錯。即係話我根本唔知自己係唔識啲咩…

隔離既亞美一路響度自說自話,我就浸沉響失敗感之中…

*

根據Post Exam既時間表,中一至中四同中六都係放Lunch就放學。

不過秋兒姐姐係中五會考生,自然要繼續上堂,所以如無意外都係要佢放學之後我先可以將呢個不幸既消息話佢知。

放Lunch(即係放學)既時候,同學們陸陸續續咁走,連鄭海欣都話去搵淇淇佢地先,我就仲坐左響自己個位發呆…

「余正熙,我走先喇!拜拜!」亞美如同往常一樣咁自說自話…

「哦…拜拜。」我心不在焉咁應佢。

「嘻,你終於應我喇。」亞美笑住咁離開。

我冇理佢,繼續坐響位度。

唉,我仲應承左秋兒姐姐,考試一定會考得好…結果都係炒左科主科…

「咦。熙哥哥,你仲未走既?」一把意想唔到既聲音突然出現:「嘻,估唔到我咁都遇到你~」

係彈彈妹…好似叫Kelly?

佢同佢個女仔朋友響門口望入黎。

我望一望佢,冇出聲,然後再繼續發呆。

彈彈妹同佢個朋友走入黎我個位隔離,笑道:「熙哥哥,我地諗住去食飯呀,一唔一齊黎?」

「唔去。」我答。

「唔好喇…除左我仲有幾個friend架,佢地都想識下你。」彈彈妹續道。

「都話唔去咯。」我皺眉道。

「熙熙,你仲未走,搞咁耐既…?」淇淇出現響門口,然後見到彈彈妹同佢個friend企左響我隔離。

淇淇後面仲跟住阿必、八婆儀同鄭海欣。

黎得真係時候。

「走喇。」我拎起個書包,然後完全無視後面兩條女走出課室。

「但係…佢地…」淇淇望左一望彈彈妹道。

「唔駛理佢地,走喇。」我心情唔係幾好,擺晒響塊面上面。

「唔好意思,佢有時係咁架。」淇淇向彈彈妹禮貌咁笑一笑。

「唔緊要,唔緊要。」彈彈妹笑住回答。

佢都唔係第一次比我無視。

只係佢係唯一一個比我無視都仲會繼續搵我既人。

呃…

唔知亞美會唔會變第二個…

不過又唔同既,亞美坐響我隔離日日見,彈彈妹就特登走上黎比我無視…

我走左出課室門口之後,先發覺原來除左我地幾個之外,仲有一條撚樣企左響度。

陳日朗。

綠社新一代風雲人物、C grade男子排球隊隊長大熱、精英班2A成績名列前茅既陳日朗。

(待續)
靚仔真係大撚哂架
又多個阿美排隊比濕鳩熙食
陳日朗強攻淇淇未
「你話過幾夜都打黎架喎!」淇淇半開玩笑地道:「下次記得打比我喇,我冇訓到,等你個電話等左好耐呀!」

我分唔清楚究竟淇淇呢句係講真定講笑…

有幾多真心話係用講笑嘅tone講出嚟。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞