我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
一百六十三點五

(崔宏鋒視角)

我同Bonnie,慢慢咁行返黎呢一間我讀左已經七年既母校。

「鋒仔,返黎探老師呀?」校工霞姨坐左響接待處對我笑道:「考完晒試嗱?」

我笑住咁行過去接待處,道:「未考完呀,不過今日係中五既Last day,諗住返黎探下啲朋友,順便影幾張相咋嘛。」

霞姨望住我身後既Bonnie,取笑我道:「探邊個呀?唔驚盈盈呷醋咩?」

呃…

霞姨咁樣取笑我係有原因架…

*

我中六果年既社際歌唱比賽,響台上面當眾向我既心儀對象林秋兒表白。

雖然果陣我冇當眾講出林秋兒既名字出黎,但因為我同林秋兒響學校都係好出名,所以基本上全校都知道我表白既對象就係佢。

然後…林秋兒拒絕左我。

結果…因為呢件事既關係,直至我中七畢業果日,我感覺自己都仲比全校笑緊。

講起黎,我係中五既時候開始留意林秋兒。果陣佢係中三既黃社幹事,而我就係啱啱卸任既副社長。

喜歡上佢既過程,其實冇乜驚天動地既過程。

當時我雖然已經卸任左副社長,但間中都會返去幫下手,同分享下經驗比當時既現任幹事。

然後,我就見到面上經常掛住溫柔微笑既林秋兒,好盡心盡力去對待每一件社務、真心溫柔地對待每一個社員同幹事。

咁樣既林秋兒好吸引。

我就係咁樣比佢慢慢慢吸引到。

為左佢,我拒絕左唔少女仔,包括佢既好姐妹張潔婷。然後,我暗地裡決定,如果我可以順利原校升上中六既話,就向林秋兒表白。

有左動力之後,我就更加發奮讀書,原本我成績就唔錯,有左動力溫書之後成果更佳,輕輕鬆鬆咁就升到上原校。

新既學年,我做左黃社既社長,而林秋兒就做左副社長。

好機會。

當時我係咁諗既。

然後一切都進展得好順利,我地兩個處理社務出奇地合拍,相處得亦都唔錯,有時仲會因為社務而兩個獨處,令我地兩個既關係升溫,所以我果陣真係認為如果我表白都有好大機會成功。

林秋兒有個契細佬叫余正熙,個樣好似baby face,但真係好靚仔,而且踢波好好好好好勁,但就非常之冇禮貌,甚至響黃社入面生起唔少事端。

但係唔知係咪因為愛屋及烏,雖然我地既幹事Paul睇佢唔順眼,但我就覺得佢其實都係年少氣盛先會咁唔合作既啫。而且佢踢波又真係好勁,憑一己之力為黃社拎到社際足球比賽亞軍,其實我對呢個後輩都幾有好感。

不過,佢就好似好敵視我咁。或者,佢對全部人都係咁。

但都要感謝佢,因為之後有一次佢練波既時候應該係唔小心省中我,我先有機會上林秋兒屋企食晚餐。

本來我以為係二人世界,但點知余正熙都響度一齊食,原來佢地真係好似一家人同兩姐弟咁。

成餐飯我就響林秋兒面前show off,希望可以提高佢對我既印象。

雖然之後淨係去過兩次,跟住就冇乜機會再上去食飯,但我覺得我同林秋兒之間既距離又縮短左。

於是我決定平安夜表白。

我趁住屋企人去左旅行約晒全部黃社既幹事上黎我屋企開Party,然後響自己買左好多花瓣響自己張床鋪左個心形出黎,到時候夾埋其他幹事玩遊戲,搵機會製造我同林秋兒入房獨處表白既機會。

我以為好大機會成功,但最後係大大失敗既。佢冇講點解會拒絕我,只係話響呢一個時刻,佢唔想拍拖。

然後林秋兒就急急腳咁離開。

我當下雖然好傷心,但都盡一個紳士既風度,留低一班幹事繼續玩,自己就送林秋兒返屋企。路上面雖然都仲有傾計,但佢都有小小刻意保持距離。

直至送到佢去屋企樓下,佢都仲係好溫柔咁笑住多謝我。見到佢既笑容,我忍唔住同佢講,我會等佢,等幾耐都等。

我思前想後,覺得我同林秋兒既關係其實唔差,我諗只係爭個感動位。佢個性咁溫柔,只要感動到佢,一定冇問題既。

我決定響社際歌唱比賽上面表白,個場面一定會好感人。

諗返起,其實由林秋兒決定退出社際同我既合唱項目開始,我就應該醒覺呢個主意行唔通。

我響台上面表白之後,林秋兒就刻意避開我。

咁樣…比起直接拒絕我更加難受。

明明…我地之前既關係仲咁好…

一諗到呢度我就好心痛…

加上因為表白事件,我比訓導記左個缺點,仲比全校當左做笑話。

係Bonnie呢個識左七年既好朋友響呢段時間扶持我。

其實我一路都知佢對我有意思,不過我一路都覺得佢所有野都好平凡,所以我只係當佢係好朋友。但係當我覺得所有人取笑我,我覺得所有女仔好似當我傻佬咁避開我既時候,只有佢一個響我身邊支持我。

之後既日子,我同佢出雙入對,但係即使好似多人以為我地拍緊拖,但其實唔係。

我唔否認對Bonnie開始有好感,但我仲有一個心結未解開。

我決定要做一個了斷。

所以我而家要返黎。

*

我對住霞姨笑一笑,道:「呷乜鬼醋吖,當年既事都過左去喇。」

其實,我已經放低左唔少。

「Bonnie,妳不如過去雨天操場果度等我一陣?」我轉頭向Bonnie道:「保證好快。」

Bonnie點點頭,笑道:「我知道喇。」

*

「呃…林秋兒走左未呀?」我探頭問5A班房門口附近既一位男同學。

佢用奇怪既眼光望住我…

我明既…

上年件咁瘀既事真係傳千里,佢作為林秋兒既同班同學見我畢左業仲黎搵佢一定覺得好奇怪。

「秋兒…」男同學轉身道:「崔宏鋒搵你!」

響課室入面一堆女仔當中既林秋兒抬起頭同我對望左一眼,然後尷尬咁笑一笑。

我走埋去,大家既眼神都變得好奇怪。

唉,我知點解既。

「Hi。」我有啲生硬咁打招呼。

「你好。」林秋兒微笑道:「好耐冇見喇喎,返左黎既?」

「係呀…」我諗左一陣,道:「不如…影幅相?」

「好呀。」林秋兒笑答。

我中七last day果日驚尷尬冇去搵林秋兒影相,而家總算還返個心願。

僅此而已。

「係呢。」我有小小尷尬,但鼓起勇氣問道:「可唔可以問妳小小問題…」

林秋兒眨眨眼睛,不置可否。

「放心…我對妳冇野架喇…」我唔可以響呢一刻退縮:「只係有一樣野想知。」

「嗯…」林秋兒思考左一陣,道:「好。」

「不如…跟我出一出去先?」我提議。

林秋兒諗左諗,終於都點點頭。

*

響走廊冇乜人既位置我倚住欄杆,深呼吸一啖,終於問:「點解果陣妳會話唔想拍拖住既?」

「唔…?」

「放心,我冇其他特別意思。」我笑道:「我只係想知道我死因啫。」

林秋兒默默咁思考緊。

佢終於開口:「…因為如果我拍拖既話,就會唔夠時間去照顧一個我心目中好重要既人。」林秋兒繼續認真思考地道:「正確啲應該話…唔止係時間問題,而係一個人對其他人既感情係有限既,我好難將同等份量既關心,分比男朋友之餘又分埋比佢。」然後笑了笑:「同埋我係好學生黎,要讀書架嘛。中學生不應談戀愛呀。」

我心抽左一下,再問:「果個人…係余正熙?」

「嗯…」林秋兒面上出現紅暈。

其實我應該一早估到。

「但…唔通妳真係照顧足佢一世咩?佢而家都大個仔,中學生黎架喇。」我心下不忿。

「唔知呢…?」林秋兒嘆左口氣再擰轉頭望向遠方。

我都嘆左口氣,道:「不過…多謝妳肯講我知。」我擰轉身,笑道:「我走喇,希望妳會考順順利利喇。」

「你A level都係呀。」林秋兒臉上露出溫柔既微笑。

*

「行喇Bonnie。」

我同Bonnie並肩行出學校大門口。

不過…

今次我係拖住佢隻手行既。

Bonnie有啲驚訝咁望住我。

「咁樣唔好咩?」我向佢微微一笑。

「好。」Bonnie俏面一紅,再dup低頭同我一齊行。

過去既感情,就由得佢留返響學校喇。

重要既,係把握現在、展望未來,係唔係?

(待續)
褲都除埋
其實社長都好sad
可憐的Bonnie
愛的替身
佢自己都講咗自己污糟
bonnie好撚慘
正確啲應該話…唔止係時間問題,而係一個人對其他人既感情係有限既,我好難將同等份量既關心,分比男朋友之餘又分埋比佢。

model answer幾時會出到嚟
社長竟然唔同秋兒講佢嘅發現
係咪有加更?
今晚加更?
撞到傻熙啫,未必撞到傻熙同Kitty嘅
Push
前社長睇黎都係個仆街黎
淨係知樓上quote 文狗係仆街
block咗 證明之前quote過
其實我唸唔係污唔污糟既問題
係佢用玩既心態開頭hurt完人都仲要做SP
到後尾先黎沉船正常男人都唔會理佢啦
你啱,不過呢種轉變只適用於對傻熙
其他仔唔計
會有加更,再夜小小
眼訓既可以先休息,聽朝起身應該有得睇
留言就可能遲啲覆
等唔等好
好難得
聽朝再睇
樓豬唔係返早咩,小心身體唔好chur親喎
仲有排寫嫁
屌,sor9 唔小心Quote左 無下次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞