我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
開始上唔到連登
聽日會唔會成個壇收咗皮
行刑
要幾夜?
一百六十四

社長?

佢中七架喎,乜唔係一早last day左喇咩?

我個心湧起不祥既感覺,然後響社長行出中五樓層既時候,靜靜雞響後面跟住佢。

佢真係向住秋兒姐姐所在既5A課室行過去!

「呃…」社長探頭入去,問最近門口既一個男同學:「林秋兒走左未呀?」

秋兒姐姐走左未關你咩事呀!?

我鬼鬼祟祟咁靠住5A課室度門,再望入去,見到社長同秋兒姐姐尷尷尬尬咁影左張相,再傾左幾句…

題外話,秋兒姐姐帶左另一件校服去簽名,所以身上果件校服仲係好乾淨整齊。

「小熙熙,你響度做咩?」

頂,嚇撚左我一大跳!

我轉身望住Kitty姐姐,不悅道:「唔係講好前後腳落黎既咩?」

「我咪後腳落黎囉…」Kitty姐姐扁咀,一副委屈既樣…

我再望向課室…社長同秋兒姐姐一前一後咁行緊出黎…

「喂,我地避一避先!」其實我都唔知避乜鬼。

我拉起Kitty姐姐隻手,亂咁行左入第二間課室。

「你地…黎搵人?」一入到5B課室,就有個男同學走黎問。

「呃…」我都唔知點答。

5B入面仲有好多人影緊相同互相簽緊名落校服度,有啲師兄師姐仲要好唔捨得咁喊緊。

「咦,阿熙?」原來黃社足球隊隊友阿賢係讀5B,佢響人堆中走出黎:「你黎搵我影相?」

「哦…係呀係呀…」我就係咁無厘頭地同左阿賢影相…

影完之後,我一擰轉頭,已經見到Kitty姐姐比堆仔圍住影相…

佢又笑淫淫咁來者不拒全部之餘又可以比人搭膊又攬腰咁影相…

Kitty姐姐姣得黎又受歡迎似乎唔係浪得虛名…

唔理了,我又望返出去走廊果面,發現社長同秋兒姐姐應該已經傾完,得返秋兒姐姐一個自己行返課室…

哎呀,仲諗住伺機偷聽下佢地講乜,點知咁快就傾完。

我掉低Kitty姐姐,自己一個走出5B班房行埋秋兒姐姐度…

「咦,熙熙,你又會響5B課室走出黎既?」秋兒姐姐咁啱又見我由5B課室走出黎,有啲奇怪咁問。

「哦…我見到足球隊隊友阿賢,佢搵我影相。」我倒唔係講大話,只不過隱藏左前半部啫。

「黎喇,我地都快啲影相!」秋兒姐姐甜笑道。

「嗯!」我點點頭。

見到秋兒姐姐甜美既笑容,我啱啱對社長既疑惑都全部拋諸腦後…

*

影過相之後,我同秋兒姐姐並肩咁企左響課室既一角。

佢微笑望住班房入面大家離別之前最後的探戈,間中有人黎同佢傾下計影下相,我就專心咁望住佢側面同埋做佢既攝影師。

「其實妳唔一定要響度陪我。」我道:「最後一日,妳唔駛同佢地相處耐小小咩?」

「我想用心好好咁記住呢個畫面。」秋兒姐姐一臉溫柔地道:「所以,就咁望住已經足夠架喇。」

「嗯。」我唔太理解點解秋兒姐姐想咁做,因為學校既同班同學對我黎講真係毫無感覺。

不過,我淨係知呢一刻,我只係好想陪住秋兒姐姐身邊罷了。

良久。

都終於曲終人散。

「秋秋,妳真係唔去我地farewell party?」Kitty姐姐拉住秋兒姐姐手臂道:「半班人都去喎~~陪我去喇~」

「唔喇。」秋兒姐姐笑道:「妳都唔好玩咁夜呀!記得返屋企都要溫書呀!」

「秋秋呀~最後一日喇喎!」Kitty姐姐仲未放棄,道:「溫少一日啫~」

「唔喇,妳地玩得開心啲喇。」秋兒姐姐微笑道。

「好喇…」Kitty姐姐扁扁咀咁走返同學堆中。

「點解妳唔一齊去既?」我大惑不解:「最後一日喇喎。」

「我去左,邊個煮飯比你食?」秋兒姐姐溫柔地笑道。

我心中一甜,但口中卻道:「其實我ok喎,有時我都自己一個食。」

「咁我想同你食嘛。」秋兒姐姐笑道:「中五最後一個返學日,夜晚留返比你唔好咩?」

好好好好好好好!

「好…」我心下其實非常高興,但仍試探性地問:「但真係唔緊要?」

「唔緊要。」秋兒姐姐露出甜美既笑容,道:「我記得你今日唔駛練波架,我地快啲去買餸先喇!已經遲左架喇!」

我笑住咁點點頭。

(待續)
大家enjoy
早抖各位
早抖葉開巴
pish
等到

我拉起Kitty姐姐隻手,亂咁行左入第二間課室。

「你地…黎搵人?」一入到5B課室,就有個男同學走黎問。

男同學係咪見到拖手
之後會同秋兒爆大鑊
秋兒真係好愛濕鳩熙
幾時俾隻豬熙熙
真係好sweet
秋兒好到勁唔真實

秋兒姐姐好到連我都好鐘意佢

走返去睇ocamp
威仔重仆街
不停合理化自己嘅偷食行為
明明有個咁愛自己嘅女朋友
葉開威仔係仆街
要著返了
睇操巴
至少都叫搵到個Bonnie既
佢都心甘情願既
總有一日,佢地兩個會正視自己既感情…
夜晚留返比你唔好咩?
咩發現
綠茶巴
正解
佢而家諗返實好後悔當初咁對阿熙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞