我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
同而家個時空好似隔幾個世紀咁
又睇完一次ocomp

等睇佢揾淇淇做水泡
通常無文出我係會重睇呢個故
純純的秋兒
好唔好笑
呢個係藝術故黎
睇唔到喇
條友唔會講出去既,都升唔返中六
綠茶巴
總有一日
毛兔巴。
nice巴
Push
下個post諗下
幾年啫
多謝咁支持
一百六十五

雖然果一日我地遲左放學,不過好彩去到街市都仲有唔少餸買,而且因為街市檔就收工,而我地兩個又成日幫襯,所以啲老闆、事頭婆仲比左唔少折扣我地添。我地兩個就好似之前咁呢度揀下餸、果度又買下餸。

哈,雖然我諗永遠都唔會發生,但我覺得我地就好似一對新婚夫妻咁。

呀,唔得,咁樣係亂倫架!

而且…

我…

永遠唔會配得上秋兒姐姐…

*

夜晚秋兒姐姐再一次大顯身手,令到我食得津津有味。

不過,呢餐係秋兒姐姐響考完會考之前最後一次咁用心煮既晚餐。

*

之後既日子,無論響自修室都好定屋企溫都好,我間中都會買支葡萄○上去為佢打下氣。

有時Kitty姐姐見到會扮呷秋兒姐姐醋:「嗚嗚…點解秋秋有但係我冇架~」

「你自己落去買咪有囉。」我扮晒冷漠地回應。

秋兒姐姐次次見到我上去比支葡萄○佢都會好甜絲絲咁收下,但就會同我講:「下次唔好晒呢啲錢喇…好唔好?」

當然,荷包君都會肉赤,但為左同秋兒姐姐打氣,非常值得。

不過大煞風景都要補充句,有時我係拎彈彈妹Kelly送比我果枝葡萄○轉送比秋兒姐姐既…

*

之後響既日子算風平浪靜,我地流○亦都好順利咁挑戰U14青年聯賽既冠軍,暫時仲係排響榜首。

只係響學校既日子就平淡無聊得多。除左同阿必之外,我都冇乜同人有多餘既交流。

究竟淇淇搞乜鳩?

都成幾個月喇,連搵都唔搵我都有既?

屌。

雖然阿必響自己班都識左好多朋友,但冇得再同八婆儀鬥咀,佢會唔會都覺得寂寞呢?

學校既日子都係放學、補習,彈彈妹都會成日黎搵我,最初我真係覺得佢好撚煩,不過我返學又好撚孤獨咁,所以開始會搵佢攝下時間。

畢竟自從五人行散左之後,阿必唔係成日黎搵我,見得最多都係響球場;而秋兒姐姐放左study leave之後,我每日返學放學都好孤獨;更加唔好提Kitty姐姐,佢咁忙都唔會得閒同我打友誼波。

有時同亞美都有幾句傾既…不過僅限於上堂既交流。

「嘻,熙哥哥,你係咪開始有小小鍾意我呢?」彈彈妹跳下跳下咁問我。

對波都彈彈下。

童顏巨乳。

「唔係。」我搖搖頭道:「我冇野做搵妳攝下時間。」

「你講大話~」彈彈妹笑吟吟咁道:「你一定有小小鍾意左我既!」

「妳都知痴鳩線。」

「嘻,我諗我就係痴鳩線先會鍾意你!」彈彈妹眨眨眼扮個可愛樣出黎。

「妖。」

*

四月。

會考開始了。

「嗱,葡萄○。」我遞枝葡萄○比秋兒姐姐:「不如而家飲吖,醒腦提神呀。」

「你一早落街買比我架?」秋兒姐姐一臉驚訝,然後臉上逐漸現出笑意。

「係呀…」我RR頭,道:「我都冇咩可以幫到妳,咁買枝葡萄○比妳同妳打下氣都好吖。」

呢枝唔係彈彈妹送架,真係我晨咁早特登落街買架。

「我會早小小去到考場架。」秋兒姐姐拎住樽葡萄○甜絲絲笑道:「我到時一定會飲晒佢!」

我都幾開心,好似自己都派得上用場咁。

「我同妳一齊去試場?」我提議。

「唔好喇,一來一回你實遲到架。」秋兒姐姐甜笑道:「不過你有咁諗過我好開心。」

呃…其實我都冇睇過秋兒姐姐響邊度考。

「咁我地一齊出門口?」好耐同秋兒姐姐一齊出門口喇。

雖然呢次佢係去考一個人生最重要既試,而我就只係普普通通咁返學。

「嗯!」秋兒姐姐笑道:「好呀!」

雖然我好想問秋兒姐姐緊唔緊張,不過問完之後其實可能更添佢壓力,我都係收聲為妙。

最後,雖然我地搭同一架巴士,但秋兒姐姐係遲過我幾個站落車的。

「加油呀秋兒姐姐。」我落車為秋兒姐姐作最後一次打氣。

「我會。」秋兒姐姐笑道:「多謝你陪我。」

「咁…拜拜。」「拜拜。」

*

上年中一都冇乜留意,但原來會考時期真係好多著住便服既會考生。

全日我都心不在焉,只係希望秋兒姐姐可以考好啲,同我一齊繼續響呢間學校讀書。

(待續)
原來係咁
彈彈妹幾時比傻熙寵幸埋
(其實我是求加速的
哈,雖然我諗永遠都唔會發生,但我覺得我地就好似一對新婚夫妻咁。

人無夢想同條鹹魚有咩分別!
真 好多感觸
秋兒升唔返中六 咁熙仔呢幾年中學生活會好無趣
係呀 痴撚線㗎 搞咁多嘢不如hea hea地考咗佢 大家開心咪好囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞