我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
多謝
慢慢黎,實搵到
秋兒點會肯學
早晨山區巴
Part time果啲同學就算係識左都係hi bye同遲到幫手霸位

而家個個帶晒口罩連女都冇得
呢幅圖正喎
多謝
青娃巴早晨
我承認我有一秒以為你個user name係黑熊
返工
想睇下秋兒姐姐比𤋮𤋮攬住摸頭果時個心路歷程
+1
世事難料
淇淇同八婆儀就再冇搵過我

八婆儀同必哥點
整篇秋兒視覺
秋兒:好想食左熙熙呀
快啲推爆個po
發生緊咩事
抱歉有啲忙今晚無法一一回覆留言,直接上文
一百五十八

「熙熙,你今日放學之後可唔可以響課室等一等我?」今日係下學期開學日,朝早出門口返學既時候,秋兒姐姐問道。

「好呀。」咁我當然冇問題喇。

反正只係下學期開學第一日,都唔會有咩搞。

*

小息同Lunch果陣我都匿埋響課室入面,不過淇淇始終冇黎搵我。

真係嬲?

咁撚小器架屌。

就算放lunch都好,我冇錢出去食,都係匿響課室自己食算。阿必就同佢響2E新識既朋友出左去食飯。

食食下都差唔多食完,我眼尾睄到門口忽然有條女望入黎。

係淇淇?

我舉高一望,微覺失望。

門口既唔係淇淇,係成日行路彈彈下既彈彈妹Kelly。

今日似乎得佢一個。

「嘻,熙哥哥,你真係響度。」彈彈妹又彈彈下咁入黎,連佢個胸都彈埋一份。

午飯時既課室,只有五、六個同學響度,大部分同班同學升左上中二之後就好鍾意一班人出街食Lunch。

雖然成日有人黎下我,但我一副生人勿近既態度,真係入黎搵我既人不論男女,來來去去都係得果幾個,所以呢幾位同學都用奇異既目光望住彈彈妹。

不過佢就似乎毫不在意,仲徑自走到我隔離。

我冇理佢,繼續扒埋飯盒入面最後幾啖飯。

彈彈妹毫不客氣咁響我隔離果個屬於亞美既位位坐低,道:「你地可以出街食飯喇喎,做咩唔出去食既?」

之前彈彈妹都係響球場邊睇我練波、比賽黎等我,而家直情殺埋上我課室,我覺得好撚煩。

佢唔係以為果日咁樣表白左就以為我會理佢下嘛?

表左白大撚晒呀?

「我好羨慕你地可以出去食飯架。」雖然我無視彈彈妹,但佢就完全無視我既無視,繼續自說自話:「我升中二就可以出去架喇,到時一齊食吖。」

結果佢就一路自說自話,我就一路伏響張枱唔理佢。

突然,彈彈妹拎出一罐可樂,道:「請你飲架。」

「哦…?」我接過罐可樂,道:「多謝。」

有人請我飲飲食食,我當然無任歡迎。

我呢個時候好似見到有個人影響課室外面企左響度。

係鄭海欣。

身後面跟住淇淇同八婆儀。

佢地應該係食完飯返班房。

如果佢地係行後樓梯既話,係應該會經過2D班先過2A班的。

我既眼光不自禁地落在淇淇身上。

咁啱淇淇又望住我…同埋坐響我隔離既彈彈妹,仲有我伸手接過罐可樂既手,之後佢就轉身離開,八婆儀就跟埋上去。

「咁我都唔阻你喇。」彈彈妹笑道,企起身離開:「拜拜熙哥哥。」

彈彈妹臨出課室門口仲要同鄭海欣對望左一眼,鄭海欣就有啲不知所措咁dup低頭。

佢地會響呢個時間返班房…係巧合?

*

放學之後,我坐左響課室。

鄭海欣都走左,應該係去2A班房搵淇淇佢地。

「我走先喇。」亞美向我揮手道別。

「哦。」

「咦,你又應我喇喎?」亞美露出愕然既表情:「我仲以為你係啞既添。」

「妖。」

「哈哈,你好搞笑。」亞美笑到好似姆明入面個亞美咁(即係一副壞笑樣):「聽日見。」

同樣係唔理我既無視係咁撩我傾計,但亞美比起彈彈妹,我既感覺舒服好多。

我諗起彈彈妹果種係咁比我無視但仍然自信滿滿既樣,感覺有啲奇怪。

我唔係好撚想比呢條友纏住,比起無視,係咪直接屌柒佢叫佢走會好啲?

不過我又諗起淇淇叫過我唔好對其他同學咁衰…

哎…淇淇…

「熙熙…?」我比一把甜美既聲音打斷左思路。

我終於見到我最想見既人。

秋兒姐姐。

我孭起書包,行出課室,笑道:「妳黎左喇。」

「唔好意思,要你等左咁耐。」秋兒姐姐微笑道:「你駛唔駛同你啲朋友講聲先呀?」

我搖搖頭:「講左喇。」

我一早叫左阿必直接去球場等。

「咁跟我黎喇。」秋兒姐姐微笑道。

此情此景,令我諗起啱啱中一入學果陣,比秋兒姐姐帶左去見黑熊。

咦?

唔通今次秋兒姐姐又係帶我去見啲唔知咩人?

(待續)
學校扑野了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞