我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
出文
唔記得不推文添
收工
多謝
唔知架,最多係聽講係佢家姐
錢作怪
補習老師啫
多謝呀
989巴
來了
準備出
一百六十

「八卦仔。」秋兒姐姐輕輕拍左我個頭一下。

我伸一伸脷。

我咁印象深刻呢段時間冇乜社務係因為秋兒姐姐上年既下學期就係用冇社務呢個理由黎做原因,完完全全咁避開晒社長。

「係冇乜社務架喇。」秋兒姐姐笑道:「不過嘉嘉同阿邦拍緊拖吖嘛!」

吓!?

阿邦社長都會有人鍾意!?條友得閒就認屎認屁,冇料扮四條,唔係咁都呃到人下嘛?

我覺得佢同陳日朗都係果啲想比女圍既人,只係陳日朗好明顯成功過佢好多。

呢兩條友我都唔鍾意。

呢條Jessica既品味都幾差架喎。

「你做咩個樣咁?」秋兒姐姐問。

「點樣?」我回家神來。

「好似咁驚訝咁既?」秋兒姐姐答道。

「哦…冇諗過社長成日認叻但又得把口都會有人鍾意啫…」我老實地回答。

「仲以為你一聽到嘉嘉有拖拍所以先咁既樣添…」秋兒姐姐拍一拍我個頭道。

咦…

秋兒姐姐…

呷醋?

哈哈,你諗多左喇,余正熙。

「阿邦同嘉嘉都拍左好耐拖架喇。」秋兒姐姐道:「上年已經拍緊。」

我諗返起黎,Jessica係咪就係四眼柒頭Paul暗戀果個?果陣佢好似話有男朋友,唔通就係阿邦社長?

唔…bad taste。

「哦。」

*

之後既日子,練下波,鳩下鳩下咁又一個星期。

呢一個星期,淇淇佢地三個都係冇乜同我同阿必交流。

老老柒柒,我同阿必屌鳩陳日朗有咁撚大件事咩?

至於彈彈妹Kelly,佢又反而冇想像之中搵得我咁密,都係隔幾日搵我一次,都好既,我都唔撚想理佢。

不過彈彈妹一出現既時候,總係會揀啲人多既時候(例如Lunch啲人出去食完返黎既時候),而且每次都會請我食糖、零食,飲下汽水咁,搞到有時我都唔捨得避開佢(佢手上揸住零食汽水既時候)。

*

呢一日,我放學就遵照秋兒姐姐既約定,響學校既雨天操場,霸左一張枱等Jessica過黎同我補習。

「哎呀,唔好意思,我遲左添。」Jessica急急忙忙咁走入雨天操場,向我坐緊既位走緊過黎。

「Ok喇。」畢竟係秋兒姐姐介紹,我儘量保持禮貌。

哈哈,余正熙成熟了。

Jessica坐低之後就叫我拎啲數學書、功課出黎做下睇下。

「你好似副社長咁叫我嘉嘉就可以喇。」Jessica道。

「哦。」

Jessica係一個好友善既人,但為人似乎非常認真同正經,所以呢一粒鐘響佢嚴格既督促底下其實都唔易過。

做做下數,我突然感覺到有個人坐埋我地張枱。

我抬頭望左條友一眼,原來係四眼柒頭Paul。

「專心做數。」Jessica一本正經地對我說。

「哦。」我唯有繼續做數。

「妳點解唔覆我message既?」四眼柒頭Paul問。

「… …」Jessica繼續教我做數,冇理會佢。

結果Jessica一路冇理佢,佢就一路坐響度等一路鳩up。

幾次我爭啲想屌柒佢嘈住晒,但係都比Jessica一句「專心做數」制止左。

「好喇,今日就教到呢度先喇,我都夠鐘走喇。」說罷Jessica就孭起書包準備離開。

「Jessica,我同妳一齊走吖!」好似狗公既四眼柒頭Paul一見到Jessica起身就急不及待咁想跟埋上去。

「唔駛喇。」Jessica不悅地道。

「不如我地一齊行喇,嘉嘉。」我其實係唔想比Paul得逞先幫Jessica解圍:「我有野要搵社長,即係妳男朋友。」

我特登將男朋友呢幾隻字講大聲啲黎強調,再用嘲笑既眼神望住Paul。

「哦?」Jessica有小小驚訝我會咁講,不過為左甩開Paul佢都好順意地道:「好呀,咁我地一齊行喇。」

「你應該冇乜特別野要搵社長架喇,係咪?親愛既Paul大哥。」我用嘲笑既口吻道。

「你…你…」Paul乜鳩都講唔出。

我同Jessica 並肩咁離開行上樓梯,行左兩層樓之後佢向我問道:「你真係有野搵阿邦?」

「有鬼。」我道:「諗住幫妳解圍啫,我都達成左目的,我去後樓梯行返落去走人先。」

「…」

「拜拜。」我向Jessica道別。

「喂…」Jessica道。

「唔?」

「你…對人其實都唔係咁差啫。」Jessica道:「多啲對周圍既人友善啲喇。」

「邊個咁話我架?」我皺眉道。

「哈哈,好多人都話你生人勿近架,話你身上面總係有一副拒人於千里之外既氣息。」Jessica笑道:「好多女仔都想親近下你,但你好似完全無視佢地咁。」

我聳聳肩:「咁我係冇野同佢地傾吖嘛。」

「總之…多謝你啦。」Jessica嫣然一笑。

「好喇好喇。」我向Jessica揮揮手:「拜拜。」

(待續)
又食多條女 熙爺
輪到我中返次
上個po 我1001 咗
等你開po 等到瞓著咗
推推推
睇嚟葉開熙會食埋Jessicado
其實係咪就係jessica個設定嚟
傻仔熙表示:ca姐咋下話,小事啦
咁如果拍落雞扒妹 同林嘉欣(好似係?)ca姐吸引力真係唔大既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞