我和鄰居大姐姐的故事(7)

1001 回覆
188 Like 3 Dislike
係,我認

以前我有學日文,我第二份工OT到學唔到
準備更新!
一百五十七

我唔想秋兒姐姐唔開心,呢個係我呢一刻唯一既念頭…

講起黎真係奇怪…今日我仲全日為左數學考試唔合格既事、淇淇既事搞到我心情非常之差…但呢一刻,我個心好寧靜,淨係知道我要好好安慰秋兒姐姐。

對於我突如其來既舉動,秋兒姐姐先係有啲愕然,然後好快就一臉安心地靠響我懷中…

「我唔知我可以幫妳做到啲咩…但妳講過,咁樣攬住人可以令人安心起黎…」我道,邊輕輕撫摸秋兒姐姐既秀髮。

哈,今次成件事好似真係調轉左我地兩姐弟平既角色。

秋兒姐姐有少少面紅咁抬起頭,對住我甜甜一笑,道:「熙熙都開始識照顧返我轉頭…」

我心一甜,但內疚感又一湧而上…

嘖。

我知自己點解會咁。

即使我響秋兒姐姐心目中幾乖都好,我背住佢做得太多傷風敗德既事…

如果佢知道左,根本就唔會有而家呢一幕出現吧?

所以…我其實好驚比秋兒姐姐發現。

不過…今日就咁先喇。

一定要比到溫暖秋兒姐姐。

「好喇,多謝你,熙熙。」秋兒姐姐甜笑地移開個頭:「而家我又充滿力量喇!」

「嗯。」

「返埋位食飯先喇。」秋兒姐姐又回復返平時咁笑道。

「好…」我心入面陣罪惡感仲未散去…

「唔好唔開心喇,我冇事架喇,都係呻一呻啫。」秋兒姐姐笑道:「幫你溫書既事,我會抽多啲時間幫你架喇,放心喇熙熙。」

我搖頭道:「唔駛…妳就黎會考,我點可以咁自私仲佔用妳咁多時間?」

尤其是啱啱先見完妳比考試壓力折磨既樣…雖然秋兒姐姐平時掩飾得好好,但唔代表壓力唔存在…我仲點可能咁自私呢?

秋兒姐姐諗左一諗,笑道:「唔緊要,我一定會諗到辦法幫你既!」

*

夜深。

本來我應該係因為考試唔合格、因為放學既時候同陳日朗佢地既爭拗而煩惱緊,但同秋兒姐姐食飯之後既一輪傾訴之後,秋兒姐姐就響我腦海之中揮之不去。

秋兒姐姐響我心目中既地位,畢竟先係最重要,我甚至已經忘記左淇淇係應該會打黎搵我傾計既事。

感覺自從MK曦事件發生之後,我就好似越黎越見得多秋兒姐姐平時唔會比人睇到既一面…

秋兒姐姐第一次將佢軟弱既樣表現出黎。

響我面前。

回想起黎,就算平時讀書成績幾好、課外活動有幾出色、個樣有幾女神、待人接物有幾溫柔都好,其實秋兒姐姐都只係一個普通人。

就好似你同我一樣。

承接住除夕果晚,我決定要做個好人。

或者…係時候斷絕同Kitty姐姐既炮友關係?

*

之後既日子都冇乜特別。

今年社際歌唱比賽我地社既代表有副社長Jessica,正社長阿邦社長反而冇份。

據聞唔係佢唔想參加,係佢唱歌太難聽比人一早淘汰左。而合唱組佢同Jessica拍住一齊參加比賽,而聲音甜美既Jessica反而比佢累到響初賽都比人淘汰左…

社際歌唱比賽呢家野…除左靠關係入選之外,都要靠實力既,如果唔係只會累人累物。

講起黎,上年社長響台上面對秋兒姐姐表白一事好似仲歷歷在目。

唔知佢而家同中七果個師姐點呢?

點都好,唔好再搞到我秋兒姐姐就得了。

*

自從果次同陳日朗有爭拗之後,淇淇同八婆儀就再冇搵過我。

鄭海欣因為同班,都仲有小小交流。

其實我都唔撚知佢點諗,我唔覺得自己寸鳩陳日朗有任何做錯既地方。

佢覺得男士們應該要對所有女仔都好好,然後等自己比女圍冇問題,但唔該咪撚將呢套價值觀強加比人地身上。真係搏屌咩?

所以如果佢地兩個因為呢件事而唔理我同阿必既話就算鳩數。我冇撚有錯,所以我係唔會主動去搵淇淇,更加唔會道歉既。

*

家長日果度,秋兒姐姐都同我老豆打定底,讚我有溫書,又話數學對文科屬性既人係唔易既科目。

我老豆信晒秋兒姐姐,自然冇乜點鬧我。

雖然事實上我既成績係退步左既,但至少除左數學之外都係全科合格,老豆都唔係太嬲,淨係叫我比心機讀書。

秋兒姐姐又話交晒比佢…

呼,點都好喇,總算過到骨。

好快又到寒假。

都係冇野好提。唯一開心既係新年初一至初三可以見到老豆。

其餘時間都係同文叔踢下波,有時球會練下波咁。

秋兒姐姐真係好勤力溫書,有時係響圖書館(估計係要陪Kitty姐姐)、有時係響屋企。

我相信有付出,一定會有收獲,所以即使秋兒姐姐背負住唔少壓力,但我依然對佢好有信心。

然後,中二下學期開始了。

(待續)
岩岩好,放工有文睇
推呀
Ok
開發咗
我都想呀
會唔會係kitty傳授啲性愛技巧俾秋兒咋
我唔相信kitty會咁勤奮
如果識到個姐姐好似kitty咁
你話幾幸福
係囉係囉,幸福既賓周
會唔會係咁
其實我都知唔會有 但係連返campus上堂嘅機會都無又慘咗啲
利申:讀緊
咁高汁嘅啟蒙師邊度搵
追返10日既文先
👍🏻👍🏻👍🏻
Lm
多謝正常都係7至8點左右出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞