[ReVeluv] Red Velvet 討論區 (103) - Wendy solo︰Like Water 大發!

1001 回覆
27 Like 6 Dislike
應該係上年醫生首 ost 音源好
所以俾佢翻唱舊歌食多水
都好呀 唔知關唔關joy 把聲適合唱trot事

其實佢翻唱舊歌都幾啱佢
不過solo 出道無新歌就好似唔知點咁

原來係出翻唱專唱舊歌
咁仲算唔算係solo 出道

有碟出就算 但點解唔用新歌 $m慳皮成咁
應該係上年醫生首 ost 音源好
所以俾佢翻唱舊歌食多水

翻唱出stations咪算囉其實 第一次就翻唱冇晒個儀式感 當年BN都係第二隻出啦

唔好ar 唔好令joy做炮灰
舊歌專 都幾肯定唔打歌
唯一真係靠路人緣逆行
歡係咁 joy又係咁 真係唔知sm想點
歡 CB 算係咁啦
個期算好
又肯洗錢

Joy 個期真係炮灰期....
仲要純 remake 其實會唔會打歌都未知
其實團都就黎cb 點解唔等到之後 咁急出有必要 全部鬧sm
歡 CB 算係咁啦
個期算好
又肯洗錢

Joy 個期真係炮灰期....
仲要純 remake 其實會唔會打歌都未知

其實 Joy會出 solo 係遲早既事
只係無諗到會快到咁
其實團都就黎cb 點解唔等到之後 咁急出有必要 全部鬧sm

$M表示五月尾呢個炮灰期搵個人頂咗佢唔好嘥啦
應該關續約事 為左留人 唔係唔會咁趕 比solo仲要續約前幾個月搞
歡1月錄音 2月尾拍mv 3月10宣佈 4月5出道
Joy 3月中錄音 5月12宣佈 5月尾出道
remake專 唔會有宣傳 打歌機會微 音樂節目打歌quota sm over哂 計埋joy 有5組人cb
實體專 例牌傳統問題 太趕 冇貨 班唯飯都準備唔夠 永遠啲期待感比sm搞到...
我已經對$M無任何期望架啦
對公司冇期望 但對佢地有期望 相信佢地都會做得好好
唸唸下未必壞事 唔知係咪唸過計過咁做 同時發揮joy嘅長處 remake專裏面啲舊歌係多人識 受大眾喜愛嘅話 都可以係宣傳策略 音源會好都唔會奇 最重要係持久 所以想睇佢揀咩歌 joy有可能會唱trot 好啱佢 宜家全韓國興trot 或者傳統ballad city pop 如果做得好 係可以打開40至60年齡層嘅聽眾
睇番近派音源榜 有好多舊歌逆行 有女團 有4,5首傳統美聲組合 ost 機醫演員個一首仲在榜就唔洗講 唸下之前成個機醫remake album有幾hit 宜家都有2,3首remake歌上榜 會有人聽先 當然節目都有關係 但都證明韓國人懷舊嘅心
如果solo出道係賣舊歌
我覺得呢個solo出道對joy嚟講好唔完美囉
solo出道本身就係多人關注啲
係咪好應該有首新歌呢
但係sm而家比災solo出道唱舊歌
感覺上好似浪費左呢個機會咁
都係嘅 我都係第一次見初solo就咁 以前嘅傳統歌手都係擺一兩首remake係專就算 望就望音源成績有驚喜 作為粉絲 咁係想佢有新嘅歌 同埋翻唱嘅話 啲人會將佢同原唱作比較
不過點都好我都會買碟支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞