帶女朋友番屋企見家長 呀媽差d嚇到女朋友同我分手

592 回覆
3331 Like 82 Dislike
有條件嘅洗乜同你捱,男主有條件都唔洗要條女架,好公平
所以樓豬你係有8球full pay定月入5萬加一球本供
佢兩老有錢搬唐樓
咁不如比錢樓住同女朋友租私樓住得舒服啲

唐樓好平咩而家
呢啲真係清泉 冇害9樓主
北水唔係錢?
咁北水黎香港再去外國
果到咪計埋落你果二千幾億到
你唔介意,但係想我唔好打算第日住公屋
咁即係唔係我特登想既但係 somehow eventually 我地真係住左公屋,你係唔介意既?
係咩料呢
驚條仔聽咗佢啊媽講住一世公屋所以表達唔想,咁又當人哋唔想捱
你自己咪答左囉,咪就係唔想囉
無視完仲個個月不斷提,煩到嘔好影響父妻感情
樓主好似仲未講佢女朋友肯唔肯一齊供樓買樓

個女朋友原生家庭係點先
如果佢本身屋企有樓 唔想住公屋都正常呀
就算係啲舊樓都叫做有資產

但佢呀媽一黎就叫人唔好買樓
係咪即係叫佢兩個唔洗上進
慳番啖氣 諗都唔好諗
所以佢女朋友先咁講?
「唔介意」= 最後買唔到樓都無計
「但唔好有咁既諗法」= 希望唔好得過且過有間公屋就諗住9hea過世
唔想住公屋就等於唔夾錢一齊租樓?一齊租樓/供樓唔叫一齊捱?

大把人情願比錢去換得好少少嘅居住環境啦,唔想聽樓主老母講住一世公屋姐
我都唔覺有問題, 佢唔介意同你住住公屋先, 但如果你心態上係一世住死公屋唔上進, 咁真係好大問題。
終於有人提出

兩個結左婚租唐樓住仲型啦。使唔使要讓間公屋出嚟咁轉節

Btw 據我所知公屋無話咁讓來讓去的
你話條女唔肯同人捱喎
佢有無話唔一齊夾錢供/租樓先?佢要樓主full pay買樓? 唔想住公屋就當人唔想捱
不思進取都唔係一碌鳩打一船人

份糧一般又無家底嘅,屋企留間公屋比你就還神啦

錢就係咁多,搬出去住啲錢交租又好供樓又好,其他地方就要慳,貧賤夫妻百事哀你估講笑架條女都講到明介意

條仔叻嘅,份糧ok咪供返層樓囉
條仔份糧唔惦,條女如果條件又好嘅,應該好快會飛左條仔

現實就係咁
你條女咁港女,算罷啦
其實會心寒

可能條女諗住可以大家努力一下
又或者個女仔本身有啲家底
(樓主未交代佢同女朋友本身既計劃 同背景)
但對方家長一黎就話慳番啖氣 住公屋咪得 搞咁多野做乜
條女係介意公屋啊 你就無限聯想當人係介意人哋窮又話人哋唔肯捱幾好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞