帶女朋友番屋企見家長 呀媽差d嚇到女朋友同我分手

592 回覆
3331 Like 82 Dislike
是咁的
我屋企住公屋,本人是一名不折不扣的公屋仔
同女朋友拍左拖九個月左右,今日帶女朋友番去見家長
咁我地年紀都唔細,都差唔多三十。咁我地唔知做咩咁岩講起香港樓價呢個問題
之後我呀媽突然話:呀仔你同呀妹(我女朋友),不如黎緊結左婚住呢到(公屋)都幾好呀,我同你老豆黎緊就搬出去租唐樓囉。
跟住我即刻心感不妙,同呀媽講:呀...呢d野遲下再諗啦
點知呀媽唔心息,繼續講:呀住公屋有咩問題呀,呢到環境又好,人地私人樓又細過我地又要供,呀仔你千奇唔好買樓呀,依加d樓又貴,萬一負資產就大件事啦。
跟住我快快手叫老母唔好再講就暫時平息左
去到我送我女朋友走個陣,我女朋友問我,如果結左婚係咪真係要住公屋?
個下我唔知點答佢好。佢話佢唔介意,只係希望我唔好有呢個諗法(結婚後住公屋),跟住佢就話有D野想諗今日唔洗送
唉....D老一輩真係...出少句聲唔撚得既咩....已經唔撚係有錢架啦...咁撚多偉論做乜鳩...你係醒就唔洗住公屋啦屌....
是咁的

住公屋就係咁
最照緊要係你自負擔到唔到買或者出面租je
住住公屋儲錢先囉
公屋仔悲歌....
你阿媽肯搬出去讓間屋俾你都好錫你
伯母都算係咁
請樓主2邊勸 都要氹
佢算好好
自己搬去住唐樓讓層公屋俾你仲想點
「我就唔介意嘅,但你最好唔好有呢個諗法囉!」

飛尻佢啦,咁撚樣講野嘅仆街,定你想以後30年都家無寧日
伯母好錫你
我唔介意,但唔中意囉
但樓主我睇完你最後個句,你都係跟女家姓嫁入豪門啦
呢個真見議,樓主要識做人2邊都氹下,如果唔係你第時夾係中間好難做人。 趁而家早一邊同老母傾一邊氹下條女先。最好結婚前有共識大家好做
王者公屋都唔住
中出即飛啦,再搵個肯同您住公屋既
伯友講得好岩
衰仔 睇下呀媽講啦
有公屋正到暈,我都想要
你唔供起一層應該都娶唔到,同埋咪撚使旨意你老豆老母可以一齊住,養左你30年又點啊!我無叫佢生架喎!生得就要養架啦!層樓佢地無份架,就算幫你俾首期都係應份
未到結婚都唔好見太多屋企人
佢地唔知邊啲講得邊啲唔講得
又以為大家好熟好易出事
你家企有無其他兄弟姊妹? 有既話, 咁會唔會同你爭.
如果你住左入去, 可唔可以講掂兩老老用間公屋換居屋? 可以既話呢樣又可以同條女講, 咁我覺得又OK喎
樓主 你自己頂唔頂到出面啲租或者有無首期入市先

再者你女朋友係諗住同你一齊供定你一條友硬食先

雖然伯母只係從自己角度好似睇通世事

但另一方面都算係咁 兩老搬出去 比你有個平租既地方 算係咁

量力而為啦
2老搬出去租唐樓
你攞層公屋行綠置居換居屋

咁做會唔會好仆街?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞