whey乳清蛋白交流區(6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
歡迎大家留低飲過cp值高嘅whey
中過伏嘅都可以講低
如果有買開嘅可以順便報個價方便巴打們
有咩問嘅都歡迎討論

預咗會有人問所以講定先,

Whey只係一種補充劑,並唔係咩神奇藥,只要你一日嘅蛋白質攝取不足就可以飲。

但點解咁多做尖嘅師兄會飲?
因為whey係一個方便、經濟嘅蛋白質來源,而蛋白質正正就起收復肌肉上擔當住一個重要角色。成件事就只係咁單純

另外起市面上普遍買左嘅whey都會分兩種

第1種:whey protein
佢Marco嘅數字會稍微高少少,但相對價錢會平啲,消化吸收嘅時間都會耐少少。

第2種: Whey isolate
因為佢過慮得比較清,所以Marco會靚仔啲,當然價錢都會貴啲,但吸收消化就快好多
但基本上只要你唔係有咩特別目的 e.g.比賽/體質對乳糖特別敏感其實都唔洗飲到咁貴

有咩唔明歡迎再問,亦歡迎師兄們幫手解答
自家蛋白
On gainer 士多啤梨味似藥水, 香蕉味最好
溝奶飲就士多啤梨奶
請問有乳糖不耐可以買咩gainer ?
有冇人飲過Keto Blend?
有無好食又多protein既protein bar推薦

依家食緊power crunch同fit crunch,兩隻都好好食

Power crunch薄荷朱古力
太貴, 窮撚只飲whey
ON $4xx 5磅平好多喎
Whey我都有飲,雙管齊下
新手求其買左隻雲呢拿味黎飲 勁撚難飲想問下係咪隻隻乳清蛋白都咁難飲架
樓上有台灣出嘅mars
溝奶飲同飲緊奶茶一樣
溝水都唔差

Btw 朱古力先最大路 其他味都好睇個人接受程度
飲mars不如飲allin 每包isolate價錢除返開仲平過mars whey
仲要好飲勁多
想知除左ON
仲有無邊隻牌子掂?
ON ALLIN MARS
ON平 算係入到口
ALLIN好飲啲粉靚 但係價錢偏貴 未飲allin之前飲開mars 價錢差唔多 但係allin越飲越好飲
睇你想要咩

好難平靚正三樣都有
感謝巴打
試下allin 先!
iherb無曬ON double rich chocolate 5lb
仲有無咩味好飲
chocolate mint都ok
以前都人講VP2, 出賽專業用, 有牛肉蛋白成份
我以前飲過兩桶冇重到
ON最好最平, 最正香蕉味, 係最唔似化學味, 士多啤梨最似藥水味, 我都係飲ON明顯重左同養肉, 但其實le d都係輔助野來, 食得唔足夠先至飲, 我自己只飲半殼, 本身設計比歐美人仕一殼既份量, 但亞洲人半殼夠啦, 太多蛋白質傷腎

利申:飲過VP2, ON, musclepharm, bpi
本身買朱古力味溝水都覺得ok, 最近試溝燕麥奶同豆乳 返唔到轉頭
等緊Allin同果果堅果
希望啲味好飲
試過果果堅果 味道唔錯
不過啲粉都係有粒感沖唔匀 少失望
呢個價錢會期望粉質會好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞