7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
無限接近x同x係等值,呢個講法係咪好多人唔同意?
我係咪做咗少數派
我咪就係講緊limit個概念
定義就係limit就係limit,tendsto 直線而唔係等於
衝出嚟柒
曲線碰直線邊有直角?唔明
回#176,數學上,曲線同直線之間係可以成形一個角,而且係可以量度嘅…
典型例子:穿梭機進入地球大氣層嘅角度…
True

一個球體上任意兩條經緯線相交都必定係90度直角,題目係4分1個半球
半圓形係有兩隻直角 係圓同直線交界
數學上 無限放大果隻角 其實就係直角 有少少似我地話個球場係平 但地球係圓 個scale唔一樣
佢應該知道點解可以係true可以係false
但諗唔通自己應該同個女講邊個先啱
直角要90度 係就係 唔係就唔係
limit只係數學家用黎方便計數既工具
要假設"無限接近x 同x係等值"
其他野先可以發展落去
唔承認呢點連微積分都冇得計落去
但喺concept 上兩樣野係有分別
嗰兩隻角既距離無限接近0咪係直角
舉個例子,

f(x)=(x^3-8)/[4(x-2)]

limit(x->2) f(x) = 3

但f(2)唔等於3,而係undefined
其實認識微積分 就知答案
curve 係無限細分既直線 點定義係90?
曲線由無限條直線構成
咁無限接近究竟係 係定唔係
如果識微分就知係直角
對圓邊交界個點進行微分斜率=0
兩隻直角加埋180度
有條橫線咪已經有

其實7歲功課可能答案有冇都可以
要睇你點分析同解答姐
所謂角度,係指兩條相交嘅線,喺相交點之間,兩條線形成嘅夾角可以量度嘅幅度…

唔好話一條直線加一條曲線,就算兩條曲線相交,交點都有角度…只不過小學生唔識點量度,亦唔識點證明,嗰兩個係直角(互非多於90度,或少於90度)…
直角嘅角度係90度,唔係直角=90度
你英文合唔合格?
curve 2隻角 180?
圓 360 係指圓心wo 師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞