7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
點解衝出黎柒都咁多正皮
明明佢真係有網上求助,邊有話佢唔識答
radius perpendicular to tangent

佢依題(油紅咗嘅位

btw香港小學通常會skip咗依類啟發性題目
去到第3頁先見到有人講limit
如果用微積分概念,曲線係由直線組成,將半圓嘅曲線個一點,無限放大,就會同條直線成90度角。但「無限」係數學上係好抽象,一般geometry 嘅觀點似乎唔會當佢係直角。但工程或者物理嘅應用又會當佢係直角咁做。
呢題屈機
圓形係曲線

曲線間角度本身就定義做tangent之間嘅角度
你lim到去用h做單位,隻角咪又用粒點組出黎既
唔洗lim,geometry已經有
咩level只係你用咩形式去解,90度用geometry解好明顯最多係中學level
我估佢係講緊條題目冇講明呢個係一個半圓
只係話"this shape", 即係要落assumption
如果呢個上面個shape係半圓, 即係條橫線係直徑先有可能出現2條tangent 同直徑90度
如果唔係就一定false?
咁點解係兩隻,而唔係好多隻?
請教下機翼升力應該點解
我淨係聽過伯努利定律
不過唔知呢個係真定簡化左既解法
非歐幾何就有機會有啦。
真心膠?
咁應該諗埋個蛋糕食咩糖,幾大個
叻唔切…
巴打猛料
think outside the brain #ad
right-angles

right有兩重意思
好似講左係半圓
你首先要明白角的定義。係兩條線組成的先係角。圓係無角嘅。你講果個係同切線合成先得。答案應該係NO。
點解咁多負評
呢個先係正確答案
7歲,未學度數,淨係學簡單角度概念
歐式幾何原本都係話三角形內角和等於兩個直角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞