7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
Ok我無睇x domain=0,所以用domain=R解釋,但就算x domain=0:
y1=x, e^iy=e^ix, y=(ln(cos x +i sin x))/i, dydx=1/i(-sin x+i cos x)/(cos x+i sin x)
y2=-x, e^(i(-y))=e^ix, y=-(ln(cos x +i sin x))/i, dydx=-1/i(-sin x+i cos x)/(cos x+i sin x)
個x一樣係domain=0,兩個function咪一樣係orthogonal
用下一點同你解釋點解係certainly orthogonal你係要死咬,洗唔洗同你補數呀...或者問下師傅先...
https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/lift1.html

NASA 解釋得最好,深入淺出
答案係true
典型微分問題
兩個點,個slope係perpendicular to條線,所以係有兩個直角
又好似係喎 咁到底false定true
答案:未知

1佢問題無講呢個係半圈
半圈既左右邊既角冇可能做到90°
所以無辦法用圈概念做證明

2你無辦法證明左右兩邊向下既曲線係或唔係由90°開始
因為無辦法用任何野驗證
中間條曲線做唔做到90°都唔能夠證明左右係咪
圈既邊都係一樣 但呢個可能唔係圈 驗證唔到
所以左右兩邊同中間邊角兩樣唔會有任何關係
因為佢可以唔係圈
而係由兩邊90°角向內彎既曲線同直線組成
唔係因為係移動流體時,機翼底個壓力大過機翼面,所以先有個上升運動?
根據伯努利定律,機翼底流體速度高過機翼面,所以壓力會大D,一直都係咁學
屌你老母domain得一點你點撚樣d呀傻鳩
無啦啦將舊野exp完再ln唔會令佢變啱架喎
你數學咩程度咁撚把炮呀
同埋「兩個function係orthogonal」呢句文法好有問題
Function之間既orthogonality同佢地represent個兩條curve交點個角係咪直角係兩件事
讀下咩叫inner product space先啦
講英文唔係叻d架,用得啱先再衝出黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞