7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
係咪話數學角度冇完美圓形,曲線係由好多條直線組成,所以其實直徑頭尾都係有直角。
利申9up
其實有又得 無又得
假設佢係半圓
微積分角度你D佢緊係有兩點同條橫線成直角啦
不過我最關心既係佢無話過呢個shape係個真半圓
唔係你都唔會入黎留呢個留言
我都係諗微積分concept 一定true
唔需要tangent
假設左上角個點係A 右上角係B
C 係 point on curve AB
當AC / AB tends to zero個時
AC / AB 就會係一條直線 而且垂直於AB
所以BAC / ABC 就會係一隻直角
基本微積分 但睇得出連登冇咩人讀過
所以佢係教授
小學生黎講角既係由兩條線構成
而圖周唔係直線
所以果兩個唔係直角
將左上同右上無限放大
就會發現有直角
紅色No. 1 嗰一點都係正方形
咁又番番轉頭,同一個切點出發
無限短嘅tangent等唔等於無限短嘅圓周?
果兩隻角雖然係continue
但係應該係non-differentiable
因係left hand limit 同 right hand limit 唔同
咁仲算唔算有tangent

利申 : pure math F
上面幾個字都有口
仲有隻細既問字 所以應該係白色
7歲要微積分

其實好易證,係圓畫條tangent出黎做reference。
圓既切線係直線,180度。
係呢度,圓形直徑係angle bisector,每人隻係90度。
咁就証到囉。😂
noneuclidean geometry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞