7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
T
教育局教中小學數都係錯
話大學讀數先會教返啱
唔記得左邊個數式
睇埋個定義域啦你。個定義域係x屬於實數呀。
圓係好多個等腰(半徑)三角形組成?(好似計圓形啲公式係咁黎?)
有2個三角形比條直線切開咗
所以有2個直角?
死憨鳩仔,香港邊有人用中文讀數,姐係果一點係兩個function下一點既方向係orthogonal呀,姐係係90度唔係無限接近90度呀
你都傻傻地。以前香港D大學教授講鄉下話㗎。中文教有咩問題,我地師傅話,教中文好過英文,因為中文可以更好訓練你地D閱讀理解。你一係全部講英文,一係全部講中文,中英混雜唔知你想點。

仲有,果兩個函數係無下一點㗎,咩下一點?條函數得一対映射咋傻仔。
點樣得來,追尋其源頭。然後你再代入宜家呢個domain,再行一次。
個domain係x=a時,對f(x)=mx+c來說,其斜率為未定義。講完。
直覺就直角
咁答得唔得?
你要講問題個問題咪就係香港無人用中文讀你又要話我講英文依家唔明果個係你解釋比你聽要就埋你你傻撚左咩師傅呀我可能仲叻過你師傅喎無話讀數咩語言好,不過你用得中文講同你溝通到既人就少啲,function個delta x個方向呀你個師傅有無教你計slope呀
笑咩,根本就搵唔到角。如果話果隻角係90度,咁圓上面仲有無限隻平角添。可得出任何曲線有無限隻平角,直線也有無限隻平角,咁又如何定義直線與曲線?
你答我先啦,你下一點邊度來?成條函數得一個點,你邊有下一點?講成堆廢話又唔見你答我。
你問咩?點解點嘅斜率唔相等?你個點p如果係行曲線軌跡,佢都已經點點斜率唔同。而且我上面都講過你分開來單獨睇,其斜率根本就不能被定義。而家你話你有所有點,咁你可以用一個新的函數將其歸納,然後就令佢變成可以求斜率的曲線或直線。但如果單講一點,就根本無得定義其斜率。

而原本果條題,睇你點睇。你如果將條題函數化,擺個坐標落去,求得兩條線相交處垂直,咁係微積分D定義造成,佢定義函數上的一點之斜率為其切線之斜率。而函數的夾角,就是其切線的夾角。

我知你唔會再覆,所以亦都係回埋呢次。我唔係證明我啱,只係講述我自己的觀點。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞