7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
true or false 啊唔柒頭
但無滿足到:
當一條直線和另一條直線交成的鄰角彼此相等
唔好啦紙好容易界親㗎,呢個方法有d變態
你只可以話條曲線嘅tangent同條直線構成直角,
而唔係條曲線本身同條直線構成直角
條題目講明two right-angles
出題條友真係仆街嚟,真係知有兩隻都仲噉出
玩死家長
有無限條線都無線滿足
咁係咪即係無?
睇 model answer 或問老師咪得
上面班傻鳩拎條數學題當1q題咁答
不如話This Shape係講緊外面個長方形
數學題都要睇你點解釋個答案?
係咪2+2=5又白人至上主義
True
清係警察?
Is tangent to circle a kind of right angle?

郁一郁個角度就會有兩邊直角出左黎
利申: 創造之神
咁如果我切開個圓做一個pie
圓心到圓周係等距
咁姐係個批嘅兩條邊係等長
姐係等邊三角形啦
三角形三隻角度加埋=180度
當圓心角無限傾向零
兩隻圓周角就傾向90度
而半圓就可以由無限個一樣嘅批組成啦
咁姐係半圓嘅tan係90度
話False嗰啲係父權 白人至上主義

思考唔夠多元 應該拉去坐監思想再教育

BLM
個大學教授都冇解得咁複雜喎
如果定義上唔啱就唔好因為小朋友唔明就教錯小朋友
最多咪唔用呢條題目出過條囉
教數都係一門學問 要解釋tangent 個慨比個細路知都幾難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞