7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
咁解應該啱 以佢個女嘅年紀
應該淨係比學校教直角係𠃊字形
我哋可能因為學嘅嘢太多 所以多左
屌你啲傻鳩冇撚讀書就收埋啦
拋書包拋到咁撚柒
強烈懷疑佢連中學m2都未撚學過
係 “問題”中...
邊個同你講畫畫
而家計緊數
False
No 2 angels
同radius成直角嘅係d出嚟嗰條tangent
Lie係條tangent同圓嘅得一點
一點同條線組唔到直角 false
利申Bba 9噏
sorry, 我唔識日文,日文原文應係該點翻譯
原本我當佢open question咁睇既話我都幾欣賞呢條問題,由啲小朋友用自己既諗法答係唔錯

但係竟然有model answer仲要咁撚on9
咪係
根本唔係考你識唔識
而係識唔識睇字/有冇睇錯字
久而久之就會變左咁既思維方式
樓主pin呢個正解啦
前面d討論搞到連登好似淨係得班中學未畢業嘅小學雞咁
成班根本無讀過就真啦
其實段新聞都有講個教授講乜
好似冇人睇過咁
用微積分嘅定義黎睇係有
現實中唔存在「無限放大」,所以佢唔會係直角,但數學上取極限就可以「當成」係直角,所以理論上應該兩個答案都啱,小學程度就梗係False。
又未至於嘅,識ug level嘅differential geometry應該夠答
我唔係數佬,唔識
agger 呢題其實係哲學級數,啲人仲起到9up
有啲似如果你讀數學物理化學讀到大學甚至更高,你會對中學嘅題目有唔同理解,因為低年級教嘅野係有好多假設或者忽略左好多野

例如低年級教你見到開方根負數,就係冇解
但其實只係冇實數解,但你又要叫佢答冇解
個制度又唔容許你答其他野
但係用limit概念又會得出無限個直角。。。
因為圓係由無張多條細strip組成。

咁咪要教埋佢微積分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞